Το καλοκαίρι σχεδόν έφτασε και όλες μας λίγο πολύ, προσπαθούμε για μία όσο το δυνατόν καλύτερη εμφάνιση στην παραλία, είτε κάνοντας κάποια ειδική διατροφή, είτε απλά αποφεύγοντας τα πολύ παχυντικά τρόφιμα.

Βέβαια, όσο και να προσπαθούμε να τηρήσουμε το πρόγραμμα της διατροφής μας και να μην παρεκτραπούμε, πάντα αυτή η τρελή επιθυμία για γλυκό είναι αναπόφευκτη! Μάλιστα, όπως έχει αποδειχθεί και από έρευνες, η αγάπη μας για τη γλυκιά γεύση είναι εγγεγραμμένη στα γονίδια μας.

Έτσι λοιπόν, προκειμένου να μη φορτωθείτε με θερμίδες και λιπαρά, τι θα λέγατε για υγιεινά και light γλυκά χωρίς ζάχαρη και χωρίς πολλές θερμίδες; Δεν ακούγεται τέλειο; Κι όμως… Υπάρχουν κάποια επιδόρπια τα οποία μπορείς να γευθείς χωρίς καμία ενοχή. Δες παρακάτω ποια σου προτείνουμε εμείς.

  1. Vegan κρέμα σοκολάτας του Άκη Πετρετζίκη

Συστατικά

  • 80 γρ. κακάο σε σκόνη
  • 60 γρ. κορνφλάουρ
  • 250 γρ. γάλα καρύδας
  • 125 γρ. νερό
  • 60 γρ. σιρόπι αγαύης
  • 30 γρ. σιρόπι σφένδαμου
  • 1 κ.γ εκχύλισμα βανίλιας

Για το σερβίρισμα

  • Φρούτα της αρεσκείας σας
  • Λίγη φυτική κρέμα γάλακτος ή κρέμα καρύδας

Εκτέλεση

  • Κοσκινίζουμε τα στερεά υλικά( το κακάο και το κορνφλάουρ) και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Ρίχνουμε σιγά σιγά το γάλα καρύδας και το νερό ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Προσθέτουμε το σιρόπι αγαύης και το σιρόπι σφένδαμου και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια κατσαρόλα και το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε συνεχόμενα με το σύρμα χειρός για να αποφύγουμε τυχόν σβόλους στο μείγμα μας.
  • Τέλος, ρίχνουμε και το εκχύλισμα βανίλιας.
  • Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με το σύρμα για 7-9 λεπτά μέχρι να πήξει η κρέμα μας.
  • Μεταφέρουμε σε ποτήρια και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Σερβίρουμε με φρούτα της αρεσκείας μας ή με λίγη φυτική κρέμα ή κρέμα καρύδας.
  1. Frozen Yogurt με γεύση φράουλα της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

Συστατικά

  • 500 γραμμάρια φράουλες ώριμες και γερές
  • 5 κ.σ. κρυσταλλική στέβια
  • 250 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι
  • Λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού

Εκτέλεση

  • Για το frozen yogurt παγωτό με στέβια και φρέσκια φράουλα, είναι σημαντικό να διαλέξουμε ώριµες και γερές, κατακόκκινες φράουλες. Τις πλένουµε πολύ καλά. Αφαιρούµε το κοτσάνι και τις κόβουµε σε κοµµάτια µέσα σε µπολ.
  • Έπειτα τις πασπαλίζουµε µε την στέβια και τις ανακατεύουµε πολύ καλά.
  • Αφού ανακατεύσουμε, τις καλύπτουµε µε µεµβράνη και τις αφήνουµε για 30 λεπτά στο ψυγείο.
  • Στη συνέχεια, πολτοποιούμε το μείγμα.
  • Αδειάζουμε τις πολτοποιημένες φράουλες στον κάδο της κουζινομηχανής, προσθέτουμε το γιαούρτι και το λεμόνι και χτυπάμε το μείγμα με το χτυπητήρι μέχρι για να γίνει λείο.
  • Δοκιµάζουµε το µείγµα και αν ξινίζει προσθέτουµε λίγο γλυκαντικό. Αν θέλουµε πιο λεία υφή µπορούµε να σουρώσουµε το µείγµα σε ψιλή σήτα.
  • Τέλος, αν έχουμε παγωτομηχανή την προσαρμόζουμε στην κουζινομηχανή, αδειάζουμε το μείγμα στην παγωτομηχανή και το χτυπάμε παγώνοντάς το. Αν δεν έχουµε παγωτοµηχανή, παγώνουµε το µείγµα στην κατάψυξη µέχρι να κάνει σώµα, να σταθεροποιηθεί ελαφρά, και τότε το χτυπάµε µε µίξερ χειρός να αφρατέψει καλά.
  • Ξαναπαγώνουµε και επαναλαµβάνουµε την ίδια διαδικασία 3-4 φορές αν θέλουµε το frozen yogurt να είναι πιο αφράτο.
  1. Ελαφριά κρέμα με μπανάνα του Στέλιου Παρλιάρου

Συστατικά

  • 600 γρ. κρέμα γάλακτος με 28% λιπαρά (light)
  • 60 γρ. μέλι
  • 10 γρ. ζελατίνα σε φύλλα (δηλαδή 2 φύλλα των 5 γρ. ή 4 των 2,5 γρ.)
  • 300 γρ. μπανάνες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κομμάτια
  • Κανέλα γα πασπάλισμα

              

Εκτέλεση

  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε την κρέμα γάλακτος με το μέλι και τα τοποθετούμε στη φωτιά.
  • Παράλληλα, τα φύλλα ζελατίνας να μουλιάσουν μέσα σε ένα μπολ με κρύο νέρο.
  • Μόλις πάρει βράση η κρέμα, κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Στραγγίζουμε τα φύλλα ζελατίνας από το νερό και τα ρίχνουμε στην καυτή κρέμα.
  • Ανακατεύουμε ώστε να λιώσουν και προσθέτουμε τις κομμένες μπανάνες.
  • Πολτοποιούμε με μπλέντερ χειρός ή μεταφέρουμε το μείγμα σε απλό μπλέντερ.
  • Έπειτα, ανακατεύουμε το μείγμα συνεχώς έως ότου η θερμοκρασία πέσει και αρχίσει να πήζει.
  • Για γρηγορότερο αποτέλεσμα, τοποθετούμε το μπολ με το μείγμα μέσα σε ένα μεγαλύτερο σκεύος, το οποίο έχουμε γεμίσει με παγάκια. Έτσι θα κρυώσει και θα πήξει πιο γρήγορα.
  • Γεμίζουμε ποτήρια ή μπολ, αφήνουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες και όταν πρόκειται να σερβίρουμε πασπαλίζουμε με κανέλα.
  1. Σοκολατένιες μπάρες βρώμης του Άκη Πετρετζίκη

Συστατικά

  • 120 γρ. βρώμη σε σκόνη (χτυπημένη στο μούλτι)
  • 80 γρ. καρύδα τριμμένη
  • 120 γρ. αλατισμένα φιστίκια Αιγίνης
  • 80 γρ. καρύδια
  • 80 γρ. φουντούκια
  • 75 γρ. φρέσκο χυμό και ξύσμα από πορτοκάλι
  • 150 γρ. μέλι
  • 35 γρ. κακάο
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 60 γρ. κράνμπερις αποξηραμένα
  • 200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
  • Κανέλα

Εκτέλεση

  • Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τη βρώμη, το κακάο, την κανέλα, την καρύδα και 1 πρέζα αλάτι
  • Στο μούλτι, ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς (φουντούκια, καρύδια και φιστίκια) και τους χτυπάμε. Τα ρίχνουμε και αυτά στο μπολ.
  • Ξύνουμε λίγο πορτοκάλι, ρίχνουμε το κράνμπερι και το εκχύλισμα βανίλιας.
  • Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα και μόλις λιώσει ρίχνουμε το μέλι και τον χυμό από πορτοκάλι.
  • Ρίχνουμε το υγρό μείγμα στο άλλο μπολ και ανακατεύουμε.
  • Σε μία φόρμα 30×10 με λαδόκολλα απλώνουμε το μείγμα μας, το τυλίγουμε με τη μεμβράνη και το πατάμε καλά να σφίξει.
  • Τοποθετούμε στο ψυγείο για 2 ώρες να παγώσει και μετά σερβίρουμε.

Αυτά ήταν. Ελπίζω να τα απολαύσετε!

 

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

ΧΑΜΑΜΤΖΗ ΧΡΥΣΑ

Ονομάζομαι Χρύσα Χαμαμτζή και είμαι φοιτήτρια Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Είμαι γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιά και δηλώνω ερωτευμένη με την πόλη μου. Αυτό που με χαρακτηρίζει, είναι ότι μιλάω πολύ και “πάσχω” από τη ψυχική νόσο της τελειομανίας. Αυτό που μου δίνει ενέργεια, είναι η γυμναστική και το χαμόγελο της μαμάς μου. Η μεγάλη μου αδυναμία είναι τα σκυλιά και ο μεγαλύτερος μου φόβος η μοναξιά. Στους ανθρώπους με απωθεί η αγένεια και με ελκύει η αποφασιστικότητα. Η δημοσιογραφία για μένα είναι τρόπος ζωής, καθώς με συναρπάζει το γεγονός πως θα μεταδώσω μια πληροφορία ή ένα μήνυμα στο κοινό, και με αυτό τον τρόπο θα τους δημιουργήσω ένα οποιοδήποτε συναίσθημα. Αυτό που επιδιώκω και ονειρεύομαι ; Mια δική μου ραδιοφωνική εκπομπή.