Ο εαυτός περιλαμβάνει ένα σύνολο χαρακτηριστικών και συναισθημάτων τα οποία αξιολογούνται υποκειμενικά και έτσι το κάθε άτομο, ανάλογα με τις αντιλήψεις  που έχει για το ίδιο, αντιδρά στα διάφορα γεγονότα της ζωής. Η έννοια του εαυτού βοηθά το άτομα να διατηρεί εσωτερική συνοχή, να ερμηνεύει τις διάφορες εμπειρίες  που βιώνει και να δημιουργεί προσδοκίες.

Ο εαυτός περιλαμβάνει δύο αναπόσπαστα κομμάτια, την αυτοαντίληψη και την αυτοεκτίμηση, τα οποία αποτελούν ταυτόχρονα βασικές διαστάσεις της προσωπικότητας.

Η  αυτοαντίληψη αναφέρεται στο σύνολο των αντιλήψεων και πεποιθήσεων που έχει ένα άτομο για τον εαυτό του, είναι δηλαδή το γνωστικό κομμάτι του εαυτού και η αυτοεκτίμηση αναφέρεται στις αντιλήψεις που έχει κάποιος για την αξία του ως άτομο, είναι η συναισθηματική πλευρά του εαυτού.

Πιο συγκεκριμένα, η αυτοαντίληψη σχετίζεται με την εικόνα που έχει το άτομο για τον εαυτό του σύμφωνα με την εικόνα που έχουν οι άλλοι για αυτό. Απαρτίζεται από τα πιστεύω, τα ιδανικά, τις στάσεις και τις συμπεριφορές ενός ατόμου και τα οποία θεωρεί πως είναι βασικά για την ύπαρξή του.

Η αυτοεκτίμηση αναφέρεται στη θετική ή αρνητική στάση του ατόμου απέναντι στον εαυτό του και ταυτόχρονα εκφράζει την απόσταση ανάμεσα στον «πραγματικό εαυτό» και τον «ιδανικό εαυτό», στον εαυτό δηλαδή που έχει δημιουργηθεί και στον εαυτό που το άτομο θα ήθελα να είχε.

Η διαμόρφωση της αυτοαντίληψης και της αυτοεκτίμησης ξεκινά από τους πρώτους μήνες της ζωής. Καθώς τα άτομα μεγαλώνουν παρατηρούν μέσα από τις συναναστροφές τους τις δυνατότητες τις δικιές τους, αλλά και των άλλων και κάνοντας τη σύγκριση μεταξύ τους διαμορφώνεται η άποψη για τον εαυτό.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η αυτοαντίληψη και η αυτοεκτίμηση, θετική ή αρνητική, δεν είναι έμφυτη στο άτομο, αλλά είναι αποτέλεσμα της ποιότητας των εμπειριών και της αλληλεπίδρασης του με το περιβάλλον, ψυχολογικό και κοινωνικό.

Επομένως είναι πάρα πολύ σημαντικό να βοηθούμε τα παιδιά μας να αναπτύξουν τις δύο αυτές βασικές έννοιες από μικρή ηλικία, να τα βοηθούμε να αξιολογούν, να κωδικοποιούν, να φιλτράρουν και τελικά να ερμηνεύουν τον κόσμο γύρω τους!

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Theognosia Soldatou

Μεγάλωσα στην Καστοριά μία πόλη όπου η λίμνη είναι το κύριο χαρακτηριστικό της. Επηρεασμένη λοιπόν από αυτό το τοπίο, από μικρή έλεγα ότι όταν μεγαλώσω ήθελα να γίνω γιατρός για τους κύκνους. Μεγάλωσα λοιπόν και κατάλαβα ότι το όνειρό μου ήταν λίγο παιδικό, οπότε ωρίμασα εγώ, ωρίμασαν και οι στόχοι μου. Σπούδασα Ψυχολογία και ειδικεύτηκα στην Συμβουλευτική και την Ειδική Αγωγή. Από τα πρώτα κιόλας βήματα ασχολήθηκα με τα παιδιά και δούλεψα σε αρκετούς σχετικούς χώρους της Θεσσαλονίκης. Επειδή όμως το να δουλεύεις με παιδιά χρειάζεται αντοχή σωματική και ψυχική, θα με βρεις να συχνάζω σε κάποιο γυμναστήριο της πόλης ή σε κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο.