Ο δείκτης αντηλιακής προστασίας SPF αναφέρεται στο χρονικό διάστημα που μπορείτε  να εκτεθείτε  στον ήλιο, προτού να γίνουν ορατά τα σημάδια από την  έκθεση (ερυθρότητα του δέρματος, κλπ).

SPF 15, σημαίνει ότι αν περάσουν 15 λεπτά έκθεσης στον ήλιο, η ακτινοβολία που θα δεχτείτε  θα είναι σαν να έχετε εκτεθεί  για ένα λεπτό. Ωστόσο, ο SPF αναφέρεται μόνο σε ακτινοβολία UVB, εκτός αν είναι SPF 50.

Αρχικά, υπάρχουν δύο είδη ηλιακής ακτινοβολίας.

Η UV A, που αντιπροσωπεύει ποσοστό μεγαλύτερο από το 95% της ηλιακής ακτινοβολίας που φτάνει στην επιφάνεια της γης, η οποία δημιουργεί ρυτίδες και γήρανση του δέρματος, επειδή επιδρά στα κύτταρα που παράγουν ελαστίνη και κολλαγόνο. Η UV B προκαλεί εγκαύματα και καρκίνο του δέρματος, γιατί οι ακτίνες αυτές μένουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας και παράγουν τη μελανίνη. Η δράση τους είναι πιο έντονη το καλοκαίρι και κυρίως τις μεσημβρινές ώρες (Άρα η UVB ακτινοβολία είναι υπεύθυνη για τα  εγκαύματα  του δέρματος, ενώ η UVA ευθύνεται για τη γήρανση του δέρματος).

SPF δείκτης αντηλιακής προστασίας κάτω από 50 δεν προστατεύει από την ακτινοβολία UVA, η οποία μπορεί να περάσει βαθύτερα στο δέρμα από τις ακτίνες UVB και να προκαλέσει  βλάβη με την πάροδο του χρόνου, χωρίς τα σημάδια της  φθοράς να είναι άμεσα εμφανή. Η βλάβες από την ακτινοβολία UVA έχουν  συνδεθεί με θανατηφόρα μελανώματα και καρκίνους του δέρματος. Πολλοί άνθρωποι έχουν μια λανθασμένη αίσθηση ασφάλειας όταν χρησιμοποιούν αντηλιακό με SPF δείκτη προστασίας 30 – μπορεί να μην φορούν καπέλο και να παρατείνουν την έκθεση τους στον ήλιο – εν τω μεταξύ η UVA βλάπτει το δέρμα τους ελεύθερα.

Συμπερασματικά θα πρέπει να τονίσουμε πως η χρήση του αντηλιακού, δεν καθιστά το άτομο άτρωτο από την ηλιακή ακτινοβολία. Θα πρέπει να προσέχουμε για την έγκαιρη εφαρμογή του 20 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο καθώς και την ανανέωσή του κάθε 4 ώρες και ειδικότερα μετά από απομάκρυνσή του, λόγω εφίδρωσης ή νερού.

Θα πρέπει να θυμάστε, ωστόσο, ότι το να φοράτε αντηλιακό και καπέλο ή να κάθεστε κάτω από τη σκιά δεν είναι αρκετό. Ο ήλιος μπορεί να σας βλάψει για παράδειγμα, ακόμη κι όταν κάθεστε  κάτω από τη σκιά δίπλα σε μια πισίνα, επειδή το 70% της ηλιακής  ακτινοβολίας αντικατοπτρίζεται. Η UVA διεισδύει το μη-χρωματισμένο γυαλί, έτσι  πολλοί άνθρωποι έχουν περισσότερες  βλάβες από τον  ήλιο στη μία πλευρά του προσώπου τους, λόγω έκθεσής τους  κατά την οδήγηση.

Ποιο αντηλιακό είναι κατάλληλο για μένα;

Η επιλογή του αντηλιακού θα πρέπει να γίνει με βάση κάποια κριτήρια, όπως είναι ο δείκτης προστασίας SPF (Sun Protection Factor) ο οποίος θεσπίστηκε το 1962, για να βοηθήσει τους καταναλωτές.

Όπως είπαμε και πιο πάνω, ο δείκτης SPF συμβολίζει το βαθμό προστασίας που προσφέρει κάθε προϊόν απέναντι στις UV B υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, χωρίς όμως να συνεπάγεται ότι όσο υψηλότερο βαθμό χρησιμοποιούμε τόσο μεγαλύτερη προστασία έχει κανείς. Το βασικότερο είναι, η συνάρτηση του δείκτη με τον τύπο του δέρματός μας, καθώς και το χρόνο που θα περάσουμε στον ήλιο.

Ο προσωπικός μας δείκτης, λοιπόν, προκύπτει από τον χρόνο που χρειάζεται το δέρμα για να «καεί» από τον ήλιο σε συνάρτηση με το χρόνο που επιθυμούμε να παραμείνουμε σε αυτόν.

Όπως όμως ήδη έχουμε τονίσει, η UV A δεν αντικατοπτρίζεται στον δείκτη SPF, γι’ αυτό θα πρέπει να επιλέγουμε αντηλιακό που να περιέχει προστασία και από αυτή την ακτινοβολία. Η φράση «ευρέως φάσματος» ή SPF υποδηλώνει την προστασία από την UV A χωρίς όμως να υπάρχει αριθμητική βαθμολόγηση της προστασίας που παρέχει εναντίον της.

Κλείνοντας το άρθρο, θα επαναλάβω ξανά πως η χρήση του αντηλιακού δεν καθιστά το άτομο άτρωτο από την ηλιακή ακτινοβολία. Θα πρέπει να προσέχουμε για την έγκαιρη εφαρμογή του 20 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο καθώς και την ανανέωσή του κάθε 4 ώρες και ειδικότερα μετά από απομάκρυνσή του, λόγω εφίδρωσης ή νερού.


 

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Georgia K.

Σίγουρα θα την αναγνωρίσεις μέσα στο πλήθος από τα μαλλιά της. Συνήθως τα απογεύματα θα την βρεις στο πάρκο της γειτονιάς, να βγάζει βόλτα την αγαπημένη της Ρούμπι (λευκή σκυλίτσα με μαύρο μάτι). Είναι αλήθεια πως είναι τόσο φιλόζωη, που δυσκολεύεται να σκοτώσει και κουνούπι. Ζει στο Κιλkίς, στον ελεύθερο της χρόνο βοηθάει τον φιλοζωικό σύλλογο της πόλης και άλλοτε προγραμματίζει ταξιδάκια. Οι ασχολίες τις δεν τελειώνουν εδώ. "Κάθε γυναίκα που σέβεται τον εαυτό της πρέπει να ναι περιποιημένη.", πιστεύει η ίδια! Η Georgia σπούδασε Αισθητικός και βρίσκεται μαζί μας για να μας αποκαλύψει όλα τα μυστικά ομορφιάς και περιποίησης.