Αλήθεια, πόσες φορές έχουμε επισκεφτεί σπίτια φίλων με παιδιά και έχουμε έρθει αντιμέτωποι με ένα μικρό πολυκατάστημα παιχνιδιών. Προσωπικά, συμπεριλαμβανομένου και του δικού μου σπιτιού, παραδέχομαι ότι με τα χρόνια μαζεύτηκαν αρκετά παιχνίδια. Προσπαθήσαμε κατά διαστήματα να τα ξεδιαλέγουμε και μπορώ να πω ότι τα τελευταία δύο χρόνια έχουν μειωθεί αισθητά.
Καθώς πλησιάζουν όμως οι γιορτές των Χριστουγέννων, οι επιθυμίες των παιδιών για δώρα διαρκώς αυξάνονται και πληθαίνουν. Κανένας δεν θέλει να απογοητεύσει την χαρά τους και ακόμη καλύτερα την σχέση τους με τον Άι- Βασίλη, πότε όμως πρέπει να θέσουμε τα όρια και να πούμε «όχι», γνωρίζοντας τι αναστάτωση θα προκαλέσει αυτό;

Σε μία έρευνα από το University of Misouri και University of Illinois at Chicago εξετάστηκαν 700 ενήλικες για τις μεθόδους επιβράβευσης και τιμωρίας κατά τη διάρκεια τριών βασικών σταδίων στην παιδική τους ηλικία. Η μελέτη συμπέρανε ότι τα παιδιά που δέχονται πολλά υλικά ως έπαινο και ανταμοιβή, στην ενήλικη ζωή τους συνεχίζουν να επιβραβεύουν τον εαυτό τους με τον ίδιο τρόπο. Όλη αυτή η συμπεριφορά θεωρείται προβληματική σύμφωνα με την Marsha Richins που πραγματοποίησε την έρευνα. Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι πολλά χριστουγεννιάτικα δώρα μπορούν να οδηγήσουν στο να αποκτήσουν τα παιδιά στο μέλλον προβλήματα ως ενήλικες στον γάμο τους, να είναι πιο επιρρεπείς στον τζόγο αλλά και περισσότερο δυστυχείς . Είναι σωστό να μην αγοράζουν οι γονείς ότι τους ζητάνε , διότι μετατρέπονται σε υλιστικούς ενήλικες και τους προκαλεί προβληματική συμπεριφορά.

Συγχρόνως, βρέθηκε ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στην απόρριψη από τον γονέα και την υλιστική νοοτροπία. Δηλαδή, τα παιδιά που ένιωθαν ότι οι γονείς τους δεν έχουν χρόνο γι’ αυτά είτε νιώθουν απογοητευμένα με αυτά, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν πλασματικές υλικές ανάγκες. Παράλληλα, ενήλικες που λάμβαναν υλικές επιβραβεύσεις αλλά και τιμωρίες ήταν πιο πιθανό να θαυμάζουν άτομα με ακριβή ιδιοκτησία, δηλαδή αποκτούσαν λανθασμένα πρότυπα.

blur-1867322_1920

Θεωρώ ότι τα αποτελέσματα των ερευνών μπορεί να ακούγονται υπερβολικά, σίγουρα όμως βασίζονται σε στοιχεία που πρέπει να λάβουμε υπόψη . Να αντιληφθούμε ότι κάθε κίνηση δική μας επηρεάζει την συμπεριφορά και την πορεία τους ως ενήλικες. Ακόμη και τα δώρα που τους αγοράζουμε πρέπει να είναι με μέτρο.
Σίγουρα η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και το γεγονός ότι όλοι κινούμαστε και ζούμε σε ένα πτωχευμένο κράτος έχει μειώσει αρκετά την υπερκατανάλωση των παιχνιδιών, αυτό όμως δεν αλλάζει το γεγονός ότι ακόμη και όταν εμείς σταματάμε να αγοράζουμε, πράττουν το ίδιο και οι στενοί συγγενείς μας. Τα παιδιά που έχουν πολλά σταματάνε να τα σέβονται, να τα εκτιμάνε και να τα προσέχουν. Πόσα παιχνίδια που αγοράσαμε και τα ζητούσαν με πολύ επιμονή στο κατάστημα μετά από λίγες μέρες τα βρίσκαμε σπασμένα ή πεταμένα!

Οπότε, ας ξεδιαλύνουμε λίγο τα παιχνίδια, ας στραφούμε στην ποιότητα με μότο «να έχεις ένα και καλό». Να τους θυμίσουμε τώρα στις γιορτές πόσο τυχερά και ευτυχισμένα πρέπει να νιώθουν έχοντας μόνο ανθρώπους γύρω τους που τους αγαπάνε και τους νοιάζονται χωρίς πολλά άχρηστα δώρα και παιχνίδια . Μία δωρεά σε οργανισμούς που χρειάζονται παιχνίδια θεωρώ ότι είναι μία καλή ιδέα!

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Zacharenia Pilitsidou

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Από μικρή δηλώνει ερωτευμένη με το ραδιόφωνο και την συγγραφή. Αποφοίτησε το Οικονομικό της Νομικής στο ΑΠΘ και για αρκετά χρόνια αφοσιώθηκε στα ταξίδια. Σήμερα είναι μητέρα δύο παιδιών. Αποφάσισε να επιστρέψει στα θρανία, και αποφοίτησε από την σχολή του Μεταπτυχιακού τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Αυτή τη στιγμή είναι υποψήφια διδάκτορας στην ίδια σχολή, αποδεικνύοντας πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα! Όποιος την γνωρίσει δύσκολα ξεχνά το χαμόγελό της.