Αν ρωτήσετε γύρω, θα βρείτε όλα τα είδη των συμβουλών σχετικά με την κατάρτιση του σκύλου σας. Μερικοί άνθρωποι θα σας πουν ότι το ‘κλειδί’ είναι να χρησιμοποιείτε ‘χέρι’ για να βεβαιωθείτε ότι ο σκύλος σας δεν θα τολμήσει να ξεφύγει από μια άτακτη συμπεριφορά . Μερικοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μόνο ανταμοιβές στην εκπαίδευση του σκύλου και να αποφευχθεί η τιμωρία του σκύλου σας με κάθε τρόπο. Άλλοι άνθρωποι επιμένουν ότι το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να συμπεριφέρεστε ως “alpha dog” για να επιβεβαιώσετε την ιδιότητα σας ως κυρίαρχος ηγέτης της ‘αγέλης’. Είναι πολύ εύκολο να μπερδευτείτε απ ‘ όλη αυτή τη ποικιλία απόψεων και έτσι να κινηθείτε με λάθος τρόπους απέναντι στην εκπαίδευση του σκύλου σας.
Το πιο σημαντικό όμως που πρέπει να αντιληφτούμε είναι ,από πού πηγάζουν οι αντιδράσεις του σκύλου μας και έτσι να αρχίσουμε να ‘διαβάζουμε’ την ψυχολογία του για να μπορέσουμε να του δώσουμε την εκπαίδευση που του ταιριάζει! Ο κάθε σκύλος είναι διαφορετικός, είτε από τον χαρακτήρα του, είτε από την ράτσα και το μέγεθός του!
Έναν σκύλο που θα τον πάρουμε από μικρή ηλικία είναι πιο εύκολο να του δώσουμε τα ερεθίσματα που θέλουμε να έχει στην καθημερινότητα του, ενώ ένα σκύλο που θα αποκτήσουμε ενήλικα θα προσπαθήσουμε να λειτουργήσουμε με μεγαλύτερη προσπάθεια στην διόρθωση είτε κάποιας ανεπιθύμητης συμπεριφοράς και για να καταλάβουμε την ψυχολογία του!

dog2Εφόσον ξεκινήσουμε να ζούμε την κάθε μας μέρα με τον σκύλο μας έχουμε δυο σημαντικούς στόχους μαζί του – να είμαστε υπεύθυνοι απέναντι του – και να μπορέσουμε να συμβιώσουμε αρμονικά μαζί του στη ζωή μας, Αυτοί οι 2 στόχοι είναι αρκετά αλληλένδετοι διότι ο σκύλος μαθαίνει όχι μόνο όταν θα αποφασίσουμε εμείς ‘την ώρα της εκπαίδευσης’ άλλα όσο είναι ξύπνιος και ζει μαζί σας .Οπότε η κάθε μας κίνηση-αντίδραση-συμπεριφορά απέναντι του γι αυτόν είναι η διαμόρφωση των συνηθειών του!

Αν σκεφτείτε ότι οι περισσότεροι σκύλοι παρατηρούν τις κινήσεις μας μέσα στο σπίτι συνέχεια είναι για να μπορέσουν να μας ‘καταλάβουν’ με τον δικό τους τρόπο που είναι η γλώσσα του σώματος.
Για να μπορέσουμε να τους καταλάβουμε και εμείς πρέπει να ‘μεταφράζουμε’ τις δικές τους κινήσεις και έτσι να επιβραβεύουμε αυτές που μας αρέσουν και αυτές που θα κάνουν τον σκύλο χαρούμενο ! Από την άλλη όμως για να μπορέσουμε να αποφύγουμε τις άτακτες αντιδράσεις του σκύλου μας πρέπει είτε να τις αποτρέψουμε με τα κίνητρα που θα του δώσουμε για να αντικαταστήσουμε την άσχημη συμπεριφορά με μια αρεστή είτε να δείξουμε’ ότι η ‘καλή’ κίνηση ανταμείβεται και η ‘κακιά’ όχι!

Αν μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό από την αρχή της συνύπαρξης μας με τον σκύλο τότε τα αποτελέσματα μας θα είναι σίγουρα θεαματικά γιατί τα λάθη θα είναι ελάχιστα και ασήμαντα σε σχέση με την ανταμοιβή και την επιβράβευση.

Βάση της εκπαίδευσης συνειδητοποιούμε ότι η υπομονή και επιμονή που χρειάζεται να έχουμε, αποφέρει μια αμοιβαία εμπιστοσύνη που αρχίζουμε και αποκτάμε με τον σκύλο μας καθώς αισθανόμαστε ολοένα και πιο περήφανοι για την επικοινωνία που ‘χτιζούμε’ με τον καλύτερό μας φίλο!!

Train your Dog
Be into your Life

Βιργινία Τσιγαρά
Cobrelius Project
κανε κλικ και θα δεις ποσο απλο ειναι..

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

be2live team

Το όνομά της δεν είναι τυχαίο, είναι το κορίτσι με το γλυκό χαμόγελο στην στάση του λεωφορείου, η διπλανή παρέα στο μπάρ, ο κολλητός σου που μόλις χώρισε... Ναι! Αυτό το τυπάκι της διπλανής πόρτας που την έχει πατήσει παραπάνω από μία φορά, σαν την be2live μας. Στο πλευρό της βρίσκονται φίλοι και μη, πρόθυμοι να αποτρέψουν άλλο ένα στραβοπάτημα της ή ακόμα να μοιραστούν την δική τους ιστορία μαζί σας. Η στήλη του gameofthoughts ανυπομονεί για την δική σου ιστορία, σε ένα παιχνίδι αληθινών σκέψεων. Και να θυμάσαι, πως το πιο σημαντικό όταν την πατάς είναι να χαμογελάς!