Όταν μου ανατέθηκε να γράψω μία στήλη για μαμάδες, είπα από μέσα μου, όχι πάλι για μωρά! Θα πάω από υπερβολική δόση μαμαδίασης! Περνώντας οι μέρες, άρχισαν να έρχονται στο μυαλό μου πάρα πολλά θέματα, που θα ήθελα κι εγώ η ίδια να ερευνήσω.
Ένα συχνό και ταυτόχρονα κοινό στοιχείο που παρατήρησα συνομιλώντας με εκατοντάδες μητέρες όλα αυτά τα χρόνια, είναι οι τύψεις και οι ενοχές. Ενοχές νιώθουμε όλες όσες δουλεύουμε και γυρνάμε εξαντλημένες από την δουλειά, μην γνωρίζοντας από πού να αρχίσουμε. Ενοχές νιώθουμε και οι μαμάδες που καθόμαστε σπίτι όλη μέρα να ικανοποιήσουμε κάθε επιθυμία του παιδιού, ώστε να έχει πάντα ζεστό φαγητό όταν γυρνάει σπίτι από το σχολείο και μια ζεστή αγκαλιά.

%cf%87%cf%89%cf%81%ce%af%cf%82-%cf%84%ce%af%cf%84%ce%bb%ce%bf
Οι ενοχές φυσικά μεταφέρονται και στα παιδιά, στην πρώτη περίπτωση γιατί δεν περνάμε αρκετό χρόνο μαζί τους. Στην δεύτερη, οι τύψεις αφορούν κυρίως τον εαυτό μας και τα όνειρα που κάναμε πέρα, με σκοπό να δημιουργήσουμε μια όμορφη και ευτυχισμένη οικογένεια. Σε αυτό το σημείο προσθέτεται και ο φόβος ότι αναπόφευκτα τα κακομαθαίνουμε.
Σύμφωνα με έρευνα του Journal of Family Psychology, παρά το γεγονός ότι χρειάζεται μεγάλος αγώνας στην καθημερινότητα μιας γυναίκας για να ισορροπήσει ανάμεσα στην εργασία και την φροντίδα των παιδιών, οι γυναίκες αυτές αποδείχτηκαν πιο χαρούμενες και πιο υγιείς από αυτές που αποφάσισαν να μην εργαστούν και να μείνουν σπίτι.
Ιδιαίτερα, οι γυναίκες που εργάζονται τετράωρο, αποδείχτηκαν πιο ισορροπημένες, διότι μπορούσαν να οργανώσουν την καθημερινότητά τους πιο εύκολα. ¨Η αλήθεια είναι ότι η ημιαπασχόληση βοηθά πολύ στην οικογενειακή ζωή¨, σύμφωνα πάντα με την καθηγήτρια Buehler, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και υπεύθυνη της έρευνας.
Οι εργαζόμενες γυναίκες αποδείχτηκαν λιγότερο θλιμμένες, πιο υγιείς, έδειξαν μεγαλύτερη ευαισθησία προς τα παιδιά και τους παρείχαν περισσότερες εκπαιδευτικές ευκαιρίες. Αυτό συμβαίνει, γιατί δουλεύοντας οι άνθρωποι βελτιώνουν τις κοινωνικές τους δεξιότητες και έχουν επίγνωση του τι συμβαίνει στην κοινότητα, όλες αυτές οι εμπειρίες μεταφέρονται αναπόφευκτα καθημερινά και στα παιδιά.
Ταυτόχρονα, παρατηρήθηκαν μικρότερες διαφορές στις μητέρες που εργάζονται ημιαπασχόληση και πλήρες ωράριο, και μεγαλύτερες διαφορές με αυτές που δεν εργάζονται καθόλου.
Έτσι, έχοντας πλήρη επίγνωση της ελληνικής πραγματικότητας και τις πραγματικά πολύ δύσκολες συνθήκες στον εργασιακό τομέα, προτείνω εάν είναι δύσκολο να βρεθεί μια εργασία, ένα χόμπι. Μια συγκεκριμένη ώρα της εβδομάδας που θα αφιερώνουμε χρόνο, έστω μία δύο ώρες , σε κάτι που από πάντα αγαπούσαμε. Ένα βήμα την φορά, γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτές οι ώρες φαντάζουν όνειρο απατηλό, ιδιαίτερα για τις μητέρες με παιδιά σε βρεφική ηλικία.
Μην ανησυχείτε όμως, τα παιδιά μεγαλώνουν, και μεγαλώνουν γρήγορα, έχοντας ανάγκη γύρω τους ευτυχισμένους και κυρίως ψυχικά ολοκληρωμένους ανθρώπους. Τα παιδιά μας είναι ο καθρέφτης μας! Και όλα αυτά, τα γράφω εγώ, που έμεινα αρκετά χρόνια στο σπίτι μεγαλώνοντας τα μωρά μου!

Στο επόμενο άρθρο θα διαβάσουμε για τους νέους ρόλους των γονέων, και πραγματικά, πόσο βοηθάνε σήμερα οι μπαμπάδες στο σπίτι;

 

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Zacharenia Pilitsidou

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Από μικρή δηλώνει ερωτευμένη με το ραδιόφωνο και την συγγραφή. Αποφοίτησε το Οικονομικό της Νομικής στο ΑΠΘ και για αρκετά χρόνια αφοσιώθηκε στα ταξίδια. Σήμερα είναι μητέρα δύο παιδιών. Αποφάσισε να επιστρέψει στα θρανία, και αποφοίτησε από την σχολή του Μεταπτυχιακού τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Αυτή τη στιγμή είναι υποψήφια διδάκτορας στην ίδια σχολή, αποδεικνύοντας πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα! Όποιος την γνωρίσει δύσκολα ξεχνά το χαμόγελό της.