Πλησιάζουν Χριστούγεννα και όλοι μας δειλά δειλά αρχίζουμε να μπαίνουμε στο κατάλληλο “mood” που θα έλεγαν και οι Αγγλόφωνοι φίλοι μας. «Δειλά δειλά» έγραψα πριν και εννοώ ότι ενώ θέλουμε να δώσουμε χριστουγεννιάτικο χρώμα στον χώρο μας για ακόμη μια χρονιά πολλά διλήμματα προκύπτουν σχετικά με το ποιο ακριβώς στυλ θα επιλέξουμε για το στολισμό του χώρου μας.
Βάλτε, λοιπόν, να παίζει η αγαπημένη σας τζαζ χριστουγεννιάτικη μουσική (αν δεν σας αρέσει η τζαζ βάλτε τα «Χριστούγεννα» της Βανδή, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί), ανάψτε το τζάκι, προμηθευτείτε με τα απαραίτητα συνοδευτικά ήτοι ποτό και φαγητό και ας αναλύσουμε τα διλήμματα για την φετινή χριστουγεννιάτικη διακόσμηση.
cover-kai-arxeio-1

Δίλημμα no1: Να στολίσω δέντρο ή καράβι;
Παρά τους ισχυρισμούς περί ελληνικότητας του εθίμου του στολισμού καραβιού, το δέντρο έχει άλλη χάρη, πιο χριστουγεννιάτικη. Όποιο και από τα δύο τελικά επιλέξετε το σημαντικό είναι ο τρόπος που θα το στολίσετε (δες Δίλημμα no2 και no4 ). Εάν καταλήξετε σε δέντρο καλύτερα να πάρετε φυσικό, καθώς προσδίδει μία αυθεντικότητα στον χώρο ιδιαίτερα όταν βρίσκεται σε περίοπτη θέση μέσα σε αυτόν. Από την άλλη, φροντίστε εάν στολίσετε καράβι να το τοποθετήσετε σε μία μονόχρωμη και συμπαγής βάση ώστε να αναδειχθεί σωστά.

Δίλημμα no2: Τι στολίδια να χρησιμοποιήσω;
Ο χώρος του σπιτιού ήδη με το δέντρο ή το καράβι και τα υπόλοιπα χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά θα φορτωθεί πολύ. Οπότε, όσο και αν σας αρέσουν τα έντονα χρώματα καλό θα ήταν να προτιμήσετε χρώματα όπως το άσπρο, το χρυσό και το λαδί. Επειδή Χριστούγεννα είναι όμως και πρέπει να βάλουμε και λίγο χρώμα στη ζωή μας μπορείτε να χρησιμοποιήστε και λίγο κόκκινο αλλά χωρίς υπερβολές. Το ύφος των στολιδιών θα μπορούσε να είναι αυστηρά γεωμετρικό με τις μορφές της σφαίρας, του αστεριού, του τριγώνου και της νιφάδας χιονιού να κυριαρχούν.

Δίλημμα no3: Πώς να στολίσω τις επιφάνειες του χώρου μου;
Στις επιφάνειες του σπιτιού θα μπορούσε να προστεθεί λίγη πρασινάδα και μερικά τρισδιάστατα γράμματα από πάνω που να σχηματίζουν μία λέξη σχετική με τα Χριστούγεννα. Οι χριστουγεννιάτικες κάλτσες θα πάρουν θέση στο τζάκι και φέτος περιμένοντας τον Άγιο Βασίλη να τις γεμίσει με δώρα σύμφωνα με τον αστικό μύθο.

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%b9%ce%bf-8

Δίλημμα no4: Να προτιμήσω πολύχρωμα λαμπάκια;
Στο παραπάνω δίλημμα η απάντηση θα μπορούσε να έχει ως εξής «τα πολύχρωμα
λαμπάκια αφήστε τα για τα λούνα παρκ και τα εμπορικά που θέλουν να τραβήξουν την προσοχή». Προτιμήστε φωτάκια με λευκό ζεστό χρώμα σε διάφορα μεγέθη. Αν θέλετε να δώσετε χρώμα στον χώρο σας με τον φωτισμό τότε βάλτε τα λευκά φωτάκια σε ένα χρωματιστό τοίχο ή αντικείμενο. Καλό θα ήταν να μην χρησιμοποιήσετε χρωματιστά φωτάκια, γιατί θέλουν επιδέξιους χειρισμούς που δεν είναι εύκολο να γίνουν.

%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%b9%ce%bf-11

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Spiros Nikolopoulos

Ο Σπύρος Νικολόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου το έτος 1995 κ μεγάλωσε στη Λιβαδειά. Η μεγάλη του επιθυμία να σπουδάσει αρχιτεκτονική εκπληρώθηκε στην ηλικία των 18, όπου άρχισε να φοιτά στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από τότε μέχρι κ σήμερα, όπου βρίσκεται στο 4ο έτος σπουδών έχει συνεχή παρουσία σε εθελοντικές δράσεις σχετικές με την αρχιτεκτονική, διεθνή “workshops”, διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έκανε μέρος της πρακτικής του άσκησης στους “Not A Number Architects”. Ως μελλοντικός αρχιτέκτονας δεν σκέφτεται να σταματήσει να επαγρυπνά για το μέλλον της αρχιτεκτονικής, του κόσμου κ να επιδιώκει την εξέλιξη κ των δύο.