Αναφέρομαι φυσικά στην πιο αγνή αλλά και πιο περίπλοκη μορφή σχέσης, αυτή μεταξύ μητέρας και κόρης. Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, ωστόσο όλες τις χαρακτηρίζει η ανεξίτηλη αγάπη. Πίσω από όλους τους καυγάδες, το γέλιο ή το κλάμα, κρύβεται ένας άνθρωπος που σε γνωρίζει καλύτερα από τον ίδιο σου τον εαυτό.Η Λίνα χαρακτηρίζει την κυρία Λένα Στοργική.

Μπορεί συχνά να χρησιμοποιεί το επιχείρημα «μα εγώ σε γέννησα και σε μεγάλωσα» για να δηλώσει τις θυσίες που κάνει καθημερινά, για να μη σου λείπει τίποτα. Ωστόσο εσύ είσαι αυτή που της έδωσες ζωή, αφού την έκανες μαμά. Είμαι πολύ μικρή για να καταλάβω αυτό το φορτίο της γυναικείας φύσης, για αυτό ακριβώς το αποκαλώ και φορτίο. Αυτές το λένε θαύμα!

Η Χρύσα χαρακτηρίζει την κυρία Ελπίδα Πρότυπο.

Ο γιος είναι πάντα ο έρωτας της μάνας. Η κόρη όμως είναι η αιώνια συντροφιά. Ένα κορίτσι, θέλοντας και μη, έχει πάντα τη μητέρα ως πρότυπο. Μπορεί να μη συμφωνεί με όλες τις επιλογές της, ενστερνίζεται όμως τα ιδανικά της. Διαφωνώ με αυτούς που λένε πως δεν πρέπει να μπερδεύονται οι ρόλοι και πως η μαμά δε γίνεται να είναι φίλη σου. Είναι η πιο σημαντική φιγούρα στη ζωή σου, σε στηρίζει και σέβεται τα θέλω σου. Πορεύεται μαζί σου σε όλα τα βήματά σου, από το πιο μικρό μέχρι το πιο τολμηρό και θα σου λέει την αλήθεια με κάθε κόστος, διότι κανένας δεν αποζητά την ευτυχία σου περισσότερο από αυτή.

Η Καλλιρρόη χαρακτηρίζει την κυρία Μίτση Δοτική

Γνωρίζοντας τις δυσκολίες του να είσαι γυναίκα, νιώθει περήφανη που βοηθάει στη διαμόρφωση του χαρακτήρα σου. Γενικά νιώθει περήφανη για τα πάντα σου. Είτε είσαι στο απόγειο της επιτυχίας σου είτε περνάς δύσκολα, σου έχει εμπιστοσύνη. Γι’ αυτήν είσαι η παρέα της –έζησες μέσα της, έμεινε μαζί σου ατέλειωτες μέρες και νύχτες, πόνεσε περισσότερο από σένα τις στιγμές που ένιωσες ότι έφτασες στον πάτο και βρήκε το νόημα της ζωής όταν σε είδε ευτυχισμένη.

 

Η Φρειδερίκη χαρακτηρίζει την κυρία Κατερίνα ως Γκρινιάρα, που όμως στο τέλος τους κάνει όλα τα χατίρια.

Γι’ αυτό να της χαμογελάς συνέχεια, να της λες ευχαριστώ συχνότερα και να μην την αφήνεις έξω από τη ζωή σου. Έχασε τόσα για να είσαι εδώ που βρίσκεσαι σήμερα (χωρίς να τα παραδεχτεί ή να γκρινιάξει) και αν εσύ, μεγαλώνοντας, τη «διώχνεις» από την καθημερινότητά σου, της δημιουργείς ακάλυπτο κενό.

 

Η Αλεξία χαρακτηρίζει την κυρία Φωτεινή Συναισθηματική, ενώ η Δήμητρα Αυθόρμητη.

 

Η Βίκυ χαρακτηρίζει την κυρία Κατερίνα ως Προσωποποίηση της Ελληνίδας Μάνας.

Η καθημερινότητα φθείρει αυτή τη σχέση, σαφώς, γιατί σ’αυτήν θα ξεσπάσεις, ίσως και αυτή σε σένα. Όμως αξίζει να προσπαθείς για αυτήν ασταμάτητα. Μην παραγκωνίζεις το δεσμό σας για άλλους, εφήμερους και μην τον πληγώνεις για μια άτυχη στιγμή. Εσύ σίγουρα θα ξεχάσεις γρήγορα έναν καυγά ή μια παρατήρηση. Η μαμά, θα βασανίζεται για καιρό και όσα καλά και αν έχει κάνει, θα θυμάται πάντα τη μια φορά που σε απογοήτευσε.

 

Η Στέλλα χαρακτηρίζει την κυρία Μαρία Δυναμική

Πολύ συχνά βιώνεις ένα χάσμα ανάμεσά σας. Μην ξεχνάς ότι μεγάλωσε σε διαφορετική εποχή και δε βλέπει τα πράγματα όπως εσύ. Δεν πρέπει να την αφήνεις, ασφαλώς, να χειρίζεται τη ζωή σου, αλλά ούτε να την αποκλείσεις. Η σχέση αυτή πρέπει να καλύπτει ισάξια και τις δυο πλευρές. Όπως σε εμπιστεύεται αυτή, έτσι να την εμπιστεύεσαι και εσύ. Η στιγμή που ζητάς τις συμβουλές της είναι κομβική, γιατί πάντα αγωνιά για σένα και όταν της γνωστοποιείς ότι τη χρειάζεσαι, της δίνεις δύναμη. Έτσι και αυτή, ζητάει τις δικές σου συμβουλές, γιατί βλέπει την εξέλιξή σου και πάντα υπολογίζει την άποψή σου, παρά το γεγονός ότι είσαι μικρότερη και σκέφτεσαι πιο επιφανειακά.

 

Η Ζαχαρένια χαρακτηρίζει την κυρία Maroush ως Έντονη Προσωπικότητα.

 

Και μαμά και γιαγιά ή δύο φορές μαμά, μια φωτογραφία-τρεις γενιές. Ανεκτίμητη η αξία της μαμάς-γιαγιάς και για τα παιδιά και για τα εγγόνια!

 

 

Η Κική χαρακτηρίζει την κυρία Θάλεια Στήριγμα.

*Ευχαριστώ τις αγαθιάρες για τις υπέροχες φωτογραφίες που μοιράστηκαν!
+Bonus picture (ο γιος είναι ο έρωτας της μητέρας που λέγαμε –για να μη μείνουν παραπονεμένες οι αγορομάνες!)

Ο Βασίλης χαρακτηρίζει την κυρία Αναστασία Ανοιχτόκαρδη.

Άσ’ την να σε φροντίζει. Ένα πάθος έχει σ’αυτή τη ζωή.

Να είναι η μανουλίτσα σου!

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Kiki Tsani

Είμαι η Κική Τσάνη και σπουδάζω στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Ζω στην πανέμορφη Θεσσαλονίκη, την οποία δηλώνω πλέον και ως τόπο καταγωγής(δεν είναι). Λατρεύω το χειμώνα, διαβάζω με μανία ο,τι βρεθεί στα χέρια μου, παρακολουθώ συστηματικά αμέτρητες σειρές, πιστεύω ακράδαντα ότι ο καφές είναι εθισμένος σε μένα και παρατηρώ διεξοδικά τους πάντες και τα πάντα γιατί οι καλύτερες ιστορίες προκύπτουν από εκεί που δεν το περιμένεις. Η δημοσιογραφία για μένα είναι απόλυτη επιλογή και κόντρα ρόλος ταυτόχρονα, διότι το μόνο που με ευχαριστεί είναι να μεταδίδω ιστορίες, εμπειρίες και φυσικά να σχολιάζω αλλά τρομάζω στην ιδέα αλληλεπίδρασης με το ανθρώπινο είδος.