Οι περισσότεροι από εμάς, έχουμε ξεκινήσει ήδη τη νηστεία της Μεγάλης Εβδομάδας. Είναι λοιπόν καλό, να απομυθοποιήσουμε την κυρίαρχη άποψη ότι το νηστίσιμο τραπέζι είναι ένα καταναγκαστικό «έργο» που περιλαμβάνει άνοστα και νερόβραστα λαχανικά και όσπρια, καθώς αντιθέτως τα νηστίσιμα πιάτα παρουσιάζουν μεγάλη ποικιλία τόσο σε υλικά όσο και σε γεύση!

Επιπλέον, η πλειοψηφία των νηστίσιμων τροφίμων είναι εξαιρετικές πηγές πρωτεϊνών και υδατανθράκων και αν μάλιστα συνδυαστούν σωστά, μπορούν να μας δώσουν πρωτεΐνες ισάξιες του κρέατος χωρίς ίχνος λίπους! 

Παρακάτω σας προτείνουμε κάποιες συνταγές υγιεινές, απλές και γευστικές.

ΜΠΙΦΤΕΚΙΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Τα μπιφτέκια λαχανικών είναι εξίσου πεντανόστιμα με τα κανονικά.

Τι χρειάζεστε:

3 κουταλιές ελαιόλαδο

5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα

½ φλιτζ. Αρακά

1 τριμμένο καρότο

2 φλιτζ. αλεύρι ολικής

1 κουτάκι μπύρα

1 μικρή βρασμένη πατάτα

Αλάτι-Πιπέρι-Δυόσμος-Ρίγανη

Εκτέλεση:

Ζεσταίνετε τις 2 κουταλιές λάδι και σοτάρετε τον αρακά, τα κρεμμυδάκια και το καρότο. Βάζετε το αλεύρι με τη μπύρα σε μπολ και ανακατεύετε να γίνουν χυλός. Στο χυλό προσθέτετε τα σοταρισμένα λαχανικά, την πατάτα και τα μπαχαρικά με τα μυρωδικά. Ζυμώνετε καλά και πλάθετε τα μπιφτέκια. Με το υπόλοιπο λάδι, αλείψτε ένα ταψάκι και ψήστε τα μπιφτέκια στους 180 βαθμούς, μέχρι να ροδίσουν.

ΧΤΑΠΟΔΙ ΜΕ ΚΟΦΤΟ ΜΑΚΑΡΟΝΑΚΙ

Τα πιο γευστικά μακαρόνια που έχετε φάει!

Τι χρειάζεστε:

1 χταπόδι φρέσκο περίπου 1.000-1.200 γραμμ.

2 ξερά κρεμμύδια

1/2 κούπα ελαιόλαδο

1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί

1 πρέζα κανέλα

1 πρέζα μπαχάρι

1 πρέζα γαρίφαλο

1 κούπα τριμμένες ντομάτες

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

500 γραμμ. κοφτό μακαρονάκι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι-αλάτι

μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Για το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι, καθαρίζουμε το χταπόδι (γυρνάμε την κουκούλα του και αφαιρούμε το εσωτερικό της, επίσης πιέζουμε και αφαιρούμε το στόμα του από το κέντρο). Πλένουμε καλά το χταπόδι και το κόβουμε σε μπουκιές.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί ελαφρά, χωρίς να πάρει χρώμα, για λίγα λεπτά. Τότε προσθέτουμε το χταπόδι και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά ώσπου να αλλάξει χρώμα και να κοκκινίσει ελαφρά. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε να βγάλουν το άρωμά τους.

Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην κατσαρόλα, να ψηθεί και να μοσχομυρίσει η ντομάτα. Σβήνουμε τα υλικά με το κρασί και τρίβουμε τη βάση της κατσαρόλας. Αφού εξατμιστεί το αλκοόλ για λίγα λεπτά, προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, καθώς και αρκετό νερό, που να σκεπάζει τα υλικά μας.

Αφήνουμε το φαγητό σκεπασμένο να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει καλά το χταπόδι.

Προσθέτουμε το κοφτό μακαρονάκι στο χταπόδι και αν χρειάζεται, λίγο επιπλέον νερό (για να βράσει το ζυμαρικό).

Σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να βράσει το ζυμαρικό και να μείνει το φαγητό με λίγο ζουμάκι. Δεν πρέπει να είναι τελείως στεγνό. Αλατοπιπερώνουμε προς το τέλος του βρασμού (ειδικά αν το χταπόδι σας είναι φρέσκο, μπορεί και να μη χρειαστεί να αλατίσετε. είναι αρκετά αλμυρά καμιά φορά. Αντίθετα, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε μία πρέζα ζάχαρη για να ισορροπήσουν οι γεύσεις).

Μυστικά

Όταν βράζουμε μικρά ζυμαρικά (κοφτό μακαρονάκι, κοχυλάκι, κοραλλάκι, κριθαράκι κ.λπ.) μέσα σε μια σάλτσα, πρέπει, σβήνοντας το φαγητό, να έχει αρκετό ζουμάκι η κατσαρόλα για να μη λασπώσουν-κολλήσουν τα ζυμαρικά μεταξύ τους.

ΡΕΒΥΘΙΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ

Ένα αρκετά απαιτητικό πιάτο, το οποίο όμως θα σας ξετρελάνει. Ο συνδυασμός όλων των υλικών απογειώνει το  γευστικό κομμάτι και τα θρεπτικά συστατικά είναι πολλά.

Τι χρειάζεστε:

300 γρ. ρεβίθια μουλιασμένα όλο το βράδυ

Ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι

1 πράσο

1 καρότο κομμένο σε κυβάκια

1 σ.κ σκόρδο

½ κ.γ ζάχαρη

Αλάτι- πιπέρι

Θυμάρι φρέσκο (μόνο τα φύλλα)

1 ντομάτα κονκασέ

500ml νερό περίπου

1 κύβο λαχανικών

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε τα ρεβύθια, τα καλύπτουμε με κρύο νερό, ρίχνουμε μία πρέζα αλάτι και τα αφήνουμε σκεπασμένα με μία μεμβράνη για ένα βράδυ εκτός ψυγείο για να μουλιάσουν.

Αφού λοιπόν μουλιάσουν τα ρεβύθια, τα σουρώνουμε και τα ξεβγάζουμε με αρκετό κρύο νερό.

Στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό να βράσουν για μισή ώρα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά χωρίς να ρίξουμε όμως καθόλου αλάτι.

Θέλουμε τα ρεβύθια να κρατάνε λίγο γιατί θα μαγειρευτούν και στη συνέχεια.

Ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μια ψηλή κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε 3 κ.σ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι το οποίο το έχουμε ψιλοκόψει.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα για να μην πάρουνε χρώμα τα κρεμμύδια.

Παράλληλα, ψιλοκόβουμε και το πράσο και το ρίχνουμε και αυτό μέσα στην κατσαρόλα.

Παίρνουμε το καρότο και το κόβουμε και αυτό σε κύβους 3 x 3 εκ. και τα ρίχνουμε και αυτά μέσα στην κατσαρόλα μας. Ανακατεύουμε ξανά με την κουτάλα μας.

Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το ρίχνουμε και αυτό μέσα στην κατσαρόλα.

Στη συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και αλατοπιπερώνουμε καλά.

Ψιλοκόβουμε το θυμάρι (μόνο τα φύλλα του) και το προσθέτουμε και αυτό μέσα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε ξανά.

Ρίχνουμε μέσα τα ρεβύθια και τη ντομάτα κονκασέ.

Αφού ανακατέψουμε καλά με την κουτάλα, να ανακατευτούν όλα τα υλικά μεταξύ τους ρίχνουμε ζεστό νερό μέσα στην κατσαρόλα έως ότου καλυφθούν τα υλικά. Σε περίπτωση που θέλουμε το φαγητό με πιο πολύ ζουμί προσθέτουμε άλλη 1 με 2 κούπες νερό.

Στη δική μας περίπτωση που βάζουμε νερό τόσο ώστε να καλυφθούν τα υλικά μας το φαγητό θα βγει πιο χυλωμένο.

Ρίχνουμε και έναν κύβο λαχανικών. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό και σιγοβράζουμε για 20 λεπτά.

Αν βάλουμε κατεψυγμένα καλαμαράκια θα πρέπει να τα στραγγίξουμε  με μια πετσέτα πολύ καλά για να μην έχουν υγρασία.

Για τα καλαμαράκια

Αλατοπιπερώνουμε καλά το αλεύρι.

Πασπαλίζουμε τα καλαμαράκια με αυτό, τινάζουμε για να φύγει το περιττό αλεύρι και τα τηγανίζουμε σε μπόλικο καυτό λάδι μέχρι να πάρουν ένα όμορφο χρυσό χρώμα.

Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.

Σερβίρουμε το φαγητό σε μια μεγάλη πιατέλα με το μείγμα των ρεβιθιών από κάτω και πάνω τα καλαμαράκια.

ΣΑΛΑΤΑ ΜΕ ΚΟΥΣ ΚΟΥΣ

Ένα πολύ ωραίο και χορταστικό γεύμα μπορεί να είναι και η σαλάτα. Πόσο μάλλον όταν είναι τόσο ιδιαίτερη.

Τι χρειάζεστε:

1 ½ φλιτζ. κους κους (αυθεντικό όχι ζυμαρικό)

2 ντομάτες κομμένες σε μικρά καρέ

1 αγγούρι κομμένο σε μικρά καρέ

1 πιπεριά κόκκινη κομμένη σε μικρά καρέ

2 φρέσκα κρεμμύδια ψιλοκομμένα (με τα φύλλα τους)

2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο

2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο

2 κ.σ. κολίανδρο

2 κ.σ. ξύδι από κρασί

2 κ.σ. χυμό λεμονιού

6 κ.σ. ελαιόλαδο

Αλάτι- φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση

Βάζουμε όλα τα υλικά για τη σαλάτα με κους κους σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε το κους κους (χωρίς να το μουλιάσουμε). Ανακατεύουμε πολύ καλά. Δοκιμάζουμε και αλατοπιπερώνουμε αν χρειάζεται.

Σκεπάζουμε καλά το μπολ με το κους κους. Το αφήνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά να ρουφήξει τα υγρά των λαχανικών. Το σερβίρουμε δροσερό σαν σαλάτα με τα μπιφτέκια.

ΠΙΛΑΦΙ ΜΕ ΑΠΟΞΗΡΑΜΕΝΑ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

Τα λαχανικά οκ… τα αποξηραμένα φρούτα είναι μια πρόκληση. Μήπως πρέπει να το δοκιμάσουμε όλοι;

Τι χρειάζεστε:

1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

4 κ.σ ελαιόλαδο

2 φλ. ρύζι μακρυκοκο ή καστανό

1 καρότο ψιλοκομμένο

6 δαμάσκηνα ψιλοκομμένα

2 κ.σ φιλέ αμυγδάλου

4 φλ. ζωμό κότας ή νερό ζεστό

λίγο σχοινόπρασο ή ψιλοκομμένα πράσινα φύλλα από φρέσκο κρεμμυδάκι

λίγο μοσχοκάρυδο

αλάτι- πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεκινάμε το πιλάφι, σοτάροντας το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο, σε μια ρηχή κατσαρόλα, για 3 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε για 1 λεπτό, μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε το καρότο, τα δαμάσκηνα, το αμύγδαλο και σοτάρουμε για 2 λεπτά επιπλέον.

Προσθέτουμε το ζωμό και τα μπαχαρικά. Χαμηλώνουμε την φωτιά και σιγοβράζουμε σκεπασμένο το ρύζι για 15 λεπτά, μέχρι να εμφανιστούν τρυπούλες στην επιφάνεια του.

Προς το τέλος, προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα φύλλα φρέσκων κρεμμυδιών.

Σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα το ρύζι και βάζουμε το καπάκι. Αφήνουμε για 5 λεπτά να τραβήξει την υγρασία του.  Έτσι θα παραμείνει το πιλάφι σπυρωτό.

Αν χρησιμοποιήσετε καστανό ρύζι θέλει λίγα λεπτά επιπλέον βράσιμο και λίγο νερό επιπλέον.


Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Xrysa Xamatzi

Ονομάζομαι Χρύσα Χαμαμτζή και είμαι φοιτήτρια Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Είμαι γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιά και δηλώνω ερωτευμένη με την πόλη μου. Αυτό που με χαρακτηρίζει, είναι ότι μιλάω πολύ και “πάσχω” από τη ψυχική νόσο της τελειομανίας. Αυτό που μου δίνει ενέργεια, είναι η γυμναστική και το χαμόγελο της μαμάς μου. Η μεγάλη μου αδυναμία είναι τα σκυλιά και ο μεγαλύτερος μου φόβος η μοναξιά. Στους ανθρώπους με απωθεί η αγένεια και με ελκύει η αποφασιστικότητα. Η δημοσιογραφία για μένα είναι τρόπος ζωής, καθώς με συναρπάζει το γεγονός πως θα μεταδώσω μια πληροφορία ή ένα μήνυμα στο κοινό, και με αυτό τον τρόπο θα τους δημιουργήσω ένα οποιοδήποτε συναίσθημα. Αυτό που επιδιώκω και ονειρεύομαι ; Mια δική μου ραδιοφωνική εκπομπή.