Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη «Το κρασί, αν χρησιμοποιηθεί κατάλληλα και με μέτρο, ανάλογα με τον οργανισμό του κάθε ανθρώπου, είναι άριστο τόσο για την υγεία, όσο και για την αρρώστια». Καθόλου άδικο δεν είχε ο Ιπποκράτης, καθώς σύμφωνα και με επιστημονικές έρευνες το κρασί, και ειδικότερα το κόκκινο κρασί, εκτός από τη γευστική απόλαυση που προσφέρει, είναι επίσης εξαιρετικά ευεργετικό για τον ανθρώπινο οργανισμό. Δεν είναι μάλιστα τυχαίο, το γεγονός πως η Ελλάδα βρίσκεται στην όγδοη θέση, όσον αφορά την κατανάλωση κρασιού στις Ευρωπαϊκές χώρες (εδώ μπορείτε να δείτε τη κατανάλωση κρασιού σε όλες τις χώρες της Ευρώπης https://jakubmarian.com/wine-consumption-in-europe-by-country-per-year-per-capita/ ). Κάτι ξέρουμε…

Οι περισσότεροι άνθρωποι, γνωρίζουν πως το κρασί έχει έναν καρδιοπροστατευτικό ρόλο. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που περιέχει ενεργοποιούν προστατευτικούς μηχανισμούς του τοιχώματος των αρτηριών και του μυοκαρδίου. Μάλιστα τα φαινολικά παράγωγα και κυρίως τα φλαβονοειδή, τα οποία βρίσκονται στη φλούδα των κόκκινων σταφυλιών, είναι η κύρια αιτία για τον προστατευτικό ρόλο του κόκκινου κρασιού στην καρδιά.

%ce%bf%ce%af%ce%bd%ce%bf%cf%82-%ce%b5%cf%85%cf%86%cf%81%ce%b1%ce%af%ce%bd%ce%b5%ce%b9-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b4%ce%af%ce%b1%ce%bd-2%ce%b7-%ce%b5%ce%b9%ce%ba%cf%8c%ce%bd%ce%b1-%cf%84%ce%b5%cf%84%cf%81
Όμως, το κόκκινο κρασί δεν είναι μόνο για αυτό το λόγο ωφέλιμο. Μία άλλη ιδιότητα, είναι ότι ενεργοποιεί τη μνήμη του εγκεφάλου. Τα κόκκινα σταφύλια περιέχουν ένα φυτικό συστατικό, τη ρεσβερατρόλη, το οποίο παρεμποδίζει τον σχηματισμό της βήτα αμυλοειδούς πρωτεΐνης, ενός βασικού συστατικού στην πλάκα, που βρέθηκε στους εγκεφάλους των ανθρώπων με τη νόσο του Αλτσχάιμερ. Έτσι λοιπόν, εάν είσαι μαθητής ή φοιτητής, μη παραλείψεις ένα ποτήρι κόκκινο κρασί μια μέρα πριν από τα διαγωνίσματα σου.
Μια τρίτη ικανότητα που έχει το κόκκινο κρασί, είναι ότι μπορεί να λειτουργήσει και ως «αντιβιωτικό» στα κρυώματα. Λόγω των αντιοξειδωτικών συστατικών του, ενισχύει τα αντισώματα του οργανισμού και καταπολεμά τις λοιμώξεις. Χωρίς αμφιβολία, με τη δράση του αυτή, το κόκκινο κρασί θα γίνει το αγαπημένο φάρμακο όλων.
Η “μαγική” ρεσβερατρόλη όμως, δε σταματά εκεί τη δράση της. Οι μελέτες που επιβεβαιώνουν την αντικαρκινική δράση του κόκκινου κρασιού όλο και αυξάνονται. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε, πως γενικότερα η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών αυξάνει την πιθανότητα να προκληθεί καρκίνος, όμως το κρασί εμφανίζει τη μικρότερη πιθανότητα. Σύμφωνα με τον δρ. Scalfani “ Η ρεσβερατρόλη εξαλείφει τα κύτταρα που έχουν βλάβη, έτσι ώστε να μη γίνουν καρκινικά. Το αλκοόλ βλάπτει τα κύτταρα και η ρεσβερατρόλη μειώνει τις επιπτώσεις”.

Χρήσιμες συμβουλές
Είναι καλό να υπάρχει μια εναλλαγή στην κατανάλωση κόκκινου και λευκού κρασιού, διότι το λευκό από τη μια έχει λιγότερες θερμίδες, το κόκκινο όμως από την άλλη έχει περισσότερα θρεπτικά στοιχεία.
Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως “Παν μέτρον άριστον”. Το κρασί είναι απαραίτητο να καταναλώνεται με μέτρο, διαφορετικά οι ευεργετικές του ιδιότητες μηδενίζονται. Ένα ποτήρι κρασί την ημέρα είναι ότι πρέπει!
Δε ξέρω για εσάς, πάντως εμένα και τις φίλες μου, αυτές οι πληροφορίες μας έδωσαν χαρά. Εις Υγειάν λοιπόν!

Πηγές: http://www.winenews.gr , http://www.clickatlife.gr

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Xrysa Xamatzi

Ονομάζομαι Χρύσα Χαμαμτζή και είμαι φοιτήτρια Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Είμαι γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιά και δηλώνω ερωτευμένη με την πόλη μου. Αυτό που με χαρακτηρίζει, είναι ότι μιλάω πολύ και “πάσχω” από τη ψυχική νόσο της τελειομανίας. Αυτό που μου δίνει ενέργεια, είναι η γυμναστική και το χαμόγελο της μαμάς μου. Η μεγάλη μου αδυναμία είναι τα σκυλιά και ο μεγαλύτερος μου φόβος η μοναξιά. Στους ανθρώπους με απωθεί η αγένεια και με ελκύει η αποφασιστικότητα. Η δημοσιογραφία για μένα είναι τρόπος ζωής, καθώς με συναρπάζει το γεγονός πως θα μεταδώσω μια πληροφορία ή ένα μήνυμα στο κοινό, και με αυτό τον τρόπο θα τους δημιουργήσω ένα οποιοδήποτε συναίσθημα. Αυτό που επιδιώκω και ονειρεύομαι ; Mια δική μου ραδιοφωνική εκπομπή.