Ποιος δεν αγαπάει το καλοκαίρι και ποιος δεν ανυπομονεί κάθε χρόνο γι’ αυτό;

Ειδικά τα παιδιά με το κλείσιμο των σχολείων, αλλάζουν τελείως πρόγραμμα. Όμως πρέπει να ξέρουμε ότι τα παιδιά αγαπάνε την ρουτίνα τους και δεν τους αρέσει να βγαίνουν από αυτήν, ενώ για εμάς τους ενήλικες ισχύει το αντίθετο. Οπότε προσέχουμε για αρχή τουλάχιστον να μην αλλάξουμε την ώρα του ύπνου και του φαγητού. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια αναστάτωση, κλάμα και αϋπνία. Σε περίπτωση που θέλουμε να τα αλλάξουμε, τότε το κάνουμε σιγά σιγά, με μικρές καθημερινές τροποποιήσεις (αρχικά του ενός τετάρτου και στη συνέχεια, μετά από λίγες μέρες της μισής ώρας).

Να φροντίζουμε τα παιδιά μας να παίζουν ελεύθερα… Δηλαδή, σε αλάνες, σε αυλές, στην παραλία, στην φύση. Το παιδί αναπτύσσει πολλές δεξιότητες σε αυτήν την διαδικασία. Εκτός του ότι ασκεί το σώμα του, παράλληλα εκφράζει τα συναισθήματα του, εκτονώνεται, εξελίσσεται και μαθαίνει καλύτερα τον εαυτό του. Ταυτόχρονα, αυξάνεται η δημιουργικότητα, η χαρά και η ανάγκη του για εξερεύνηση. Τα παιδιά αναπτύσσονται μέσα από το τρέξιμο, την ανακάλυψη και την κίνηση. Γνωρίζουν το σώμα τους, τα όρια τους, μαθαίνουν να ακούν το ένστικτο τους και ωριμάζουν μέσα από αυτό. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο το ενεργητικό παιχνίδι.

Μπορείτε να βρείτε επαγγελματικούς χώρους, όπου υλοποιούνται ενδιαφέροντα και εναλλακτικά προγράμματα για τα παιδιά, αν θέλετε κάτι διαφορετικό για το παιδί σας από μια κατασκήνωση. Πολλά ιδιωτικά σχολεία ή παιδότοποι, τους καλοκαιρινούς μήνες εντάσσουν ένα διαφορετικό πρόγραμμα με πολλές διαφορετικές δράσεις.

Φροντίστε αυτό το καλοκαίρι να είναι μία διαφορετική εμπειρία για το παιδί σας. Περάστε όσο περισσότερο χρόνο μπορείτε μαζί του, και αν δεν μπορείτε ποσοτικά, τότε ποιοτικά. Δώστε του διαφορετικές εικόνες από αυτές που ζούσε στο αστικό περιβάλλον όλο το χειμώνα.

Και μην ξεχνάτε ποτέ… Η προσωπικότητα μας «χτίζεται» στην παιδική μας ηλικία!

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Vicky Vasilakopoulou

Συναισθηματική, αυθόρμητη, γεμάτη όνειρα και τόλμη. Επιλέγω να μην συμβιβάζομαι με τα πλαίσια, γι' αυτό και λάτρεψα την ενασχόληση μου με τα παιδιά. Αυτή ήταν μία από τις αιτίες ή τις αφορμές που με άλλαξαν σαν άνθρωπο. Παθιάζομαι με ό, τι κάνω και ό, τι κάνω στη ζωή μου το αγαπώ. Είμαι η Βίκυ Βασιλακοπούλου ή αλλιώς η “Αγαθιάρα”. Από μικρή συνήθιζα να γράφω τις σκέψεις μου όταν δεν μπορούσα να τις εκφράσω λεκτικά και το συνεχίζω... Το μότο της ζωής μου είναι “Και αυτό θα περάσει”!