Στο πλαίσιο ενός εργαστηρίου του τρίτου έτους αρχιτεκτονικής στο Α.Π.Θ. οι φοιτητές καλούνται να σχεδιάσουν ένα φωτιστικό και να το κατασκευάσουν. Δεν σχεδιάζουν μόνο οι designers φωτιστικά, αλλά όπως φαίνεται και οι αρχιτέκτονες. Και το κάνουν με ιδιαίτερο τρόπο και από άλλη σκοπιά. Στοχεύουν, δηλαδή, όχι μόνο στο design και στην αισθητική του φωτιστικού, αλλά και στη λειτουργικότητά, στην ατμόσφαιρα και στις ποιότητες που θα μπορούσε το φωτιστικό να προσδώσει στο χώρο. Επιλέξαμε, λοιπόν, τρία φωτιστικά από νέους φοιτητές αρχιτεκτονικής και σας τα παρουσιάζουμε.

Αντρέας Γιάγκου και Βάσω Κασβίκη
Ο Αντρέας και η Βάσω σχεδίασαν ένα φωτιστικό με κορμό από ξύλο, καπέλο από πάπυρο και μασίφ μεταλλικά στοιχεία. Το ενδιαφέρον σε αυτό το φωτιστικό είναι η δυνατότητα του καπέλου που περιβάλλει την λάμπα να ανεβοκατεβαίνει. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ενός συστήματος τροχαλιών και επιτρέπει στον χρήστη να προσαρμόσει το φωτιστικό ανάλογα με τις ανάγκες του.

Γιώργος-Βλάσης Πακαλίδης
Πρόκειται για ένα φωτιστικό λωρίδα που αποτελείται από έξι κομμάτια. Οι ακμές των κομματιών αυτών είναι ενωμένες με τέτοιο μηχανισμό που επιτρέπει την περιστροφή τους. Συνεπώς, το φωτιστικό παίρνει διάφορες μορφές και τρόπους τοποθέτησης, κάτι το οποίο το κατατάσσει στην κατηγορία των πολυμορφικών. Είναι κατασκευασμένο με στρατζαριστή λαμαρίνα και λευκό plexiglass.

 

Μαριάννα Μπαγορδάκη και Ιωάννα Σπυρίδη
Η δυναμική οργανική μορφή αυτού του φωτιστικού προέρχεται από την έντονη συμμετρία του και την διάσπαση του ξύλου σε πολλά κομμάτια που επιτρέπει στο φως να διαχυθεί στο εξωτερικό. Αποτελείται από φύλλα καπλαμά, ταινίες LED και κομμάτια plexiglass που σταθεροποιούν τη μορφή του φωτιστικού.

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Spiros Nikolopoulos

Ο Σπύρος Νικολόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Σεπτεμβρίου το έτος 1995 κ μεγάλωσε στη Λιβαδειά. Η μεγάλη του επιθυμία να σπουδάσει αρχιτεκτονική εκπληρώθηκε στην ηλικία των 18, όπου άρχισε να φοιτά στη σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Από τότε μέχρι κ σήμερα, όπου βρίσκεται στο 4ο έτος σπουδών έχει συνεχή παρουσία σε εθελοντικές δράσεις σχετικές με την αρχιτεκτονική, διεθνή “workshops”, διεθνείς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς και έκανε μέρος της πρακτικής του άσκησης στους “Not A Number Architects”. Ως μελλοντικός αρχιτέκτονας δεν σκέφτεται να σταματήσει να επαγρυπνά για το μέλλον της αρχιτεκτονικής, του κόσμου κ να επιδιώκει την εξέλιξη κ των δύο.