Σε μια σχέση, το ζευγάρι μοιράζεται μεταξύ του σχεδόν τα πάντα. Και λέω σχεδόν γιατί είναι ένα κομμάτι που πολλές φορές μένει καλά κρυμμένο στο μυαλό του κάθε συντρόφου και φοβάται να το μοιραστεί με το ταίρι του. Αναφέρομαι φυσικά στις ερωτικές φαντασιώσεις, ένα θέμα που ακόμα και σήμερα θεωρείται ταμπού και πολύ λίγοι είναι εκείνοι που τολμούν να μιλήσουν ανοιχτά για αυτό.

Οι επιστήμονες παρόλα αυτά, το έχουν πει ξεκάθαρα. Τα ζευγάρια που δηλώνουν πολύ ευχαριστημένα από τη σεξουαλική τους ζωή και από τη σχέση τους γενικότερα, είναι εκείνα που μοιράζονται μεταξύ τους ακόμα και την πιο κρυφή τους φαντασίωση. Εκείνα δηλαδή τα ζευγάρια που είναι πιο ανοιχτά στις σεξουαλικές συζητήσεις με τους συντρόφους τους , γεγονός που επηρεάζει τα επίπεδα της σεξουαλικής τους ικανοποίησης.

Ωστόσο, φαίνεται ότι οι περισσότεροι δεν έχουν πειστεί ακόμα, ότι αυτή είναι η συνταγή της «τέλειας» σχέσης και αν το σκεφτούμε λίγο καλύτερα είναι και λογικό. Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις είναι ένα πολύ λεπτό ζήτημα και χρήζει ειδικής μεταχείρισης. Πρέπει να υπάρχει πολύ εμπιστοσύνη ανάμεσα στο ζευγάρι και δεν πρέπει να υπάρχει καθόλου ζήλια! Όποτε καταλαβαίνετε είναι λίγο δύσκολο να γίνει αυτή η αποκάλυψη.

Τι είναι όμως στα αλήθεια οι σεξουαλικές φαντασιώσεις; Είναι ένα ζήτημα «απαγορευμένο» ή είναι καλό να το μοιραζόμαστε με τον σύντροφό μας; Και αν η αποκάλυψη μιας φαντασίωσης μας σοκάρει και δεν μας βρίσκει σύμφωνους ποιος είναι ο σωστός τρόπος να αντιδράσουμε;

Οι σεξουαλικές φαντασιώσεις είναι ένα φυσιολογικό «παραπροϊόν» της ανθρώπινης φαντασίας. Σύμφωνα με τον Meghan Laslocky, διακεκριμένο κοινωνικό ιστορικό, «Η σεξουαλική φαντασίωση μας κρατά ζωντανούς. Είναι ένα ζωτικό κομμάτι της ανθρώπινης υπόστασης, το οποίο έχει μια δημιουργική διάσταση που διαχωρίζει τους ανθρώπους από τα ζώα». Άρα συμφωνούμε όλοι ότι οι σεξουαλικές φαντασιώσεις είναι ένα ζήτημα που προκύπτει από την ανθρώπινη φύση και δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να αισθανόμαστε ντροπή.

Το ερώτημα όμως που έγκειται σε αυτό το σημείο, είναι σε ποιο βαθμό πρέπει να ζητάμε από τους συντρόφους να εκπληρώσουν τις σεξουαλικές μας επιθυμίες;

Οι ειδικοί θεραπευτές των σεξουαλικών σχέσεων έχουν δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση. Το πρώτο βήμα είναι η ειλικρινής συζήτηση του ζευγαριού, σχετικά με την σεξουαλική φαντασίωση. Αλλά όπως είπαμε και πρωτύτερα, η ειλικρίνεια δεν είναι τόσο εύκολη υπόθεση, γιατί πάντα υπάρχει ο φόβος της κριτικής και της απόρριψης από το άλλο άτομο, γεγονός που δημιουργεί αισθήματα ντροπής και ενοχής στο άτομο που έχει τη φαντασίωση. Εν πάση περιπτώσει, αν η φαντασίωση διατυπωθεί με τέτοιο τόπο ώστε να μην προσβάλει ή να θίγει το άλλο πρόσωπο, και υπόκειται στα όρια του «επιτρεπτού», το οποίο ερμηνεύεται διαφορετικά σε κάθε ζευγάρι, η εκμυστήρευση της, μπορεί να το οδηγήσει σε μια άρτια και υγιή σεξουαλική κοινή πορεία. Γενικά όμως, είναι καλό να εκμυστηρευόμαστε τις κρυφές μας επιθυμίες, όταν είμαστε σίγουροι ότι ο σύντροφός μας είναι πρόθυμος να μας ακούσει και να μας ακολουθήσει. Αν από την αρχή της κουβέντας εκείνος δυσανασχετήσει, πρέπει να το πάρουμε σαν σημάδι και να διακόψουμε αμέσως τη συζήτηση.

Τέλος, όσον αφορά τον σωστό τρόπο αντίδρασης στο άκουσμα μιας σεξουαλικής φαντασίωσης, όλοι οι ειδικοί απαντούν με μια λέξη: εξαρτάται.

Εξαρτάται από το σενάριο στο οποίο καλούμαστε να λάβουμε μέρος, εξαρτάται από το αν θέλουμε πραγματικά να συμμετάσχουμε, και εξαρτάται και από το πώς πιστεύουμε ότι θα νιώσουμε μετά την ολοκλήρωση της φαντασίωσης. Όλα αυτά παίζουν εξίσου σημαντικό ρόλο και είναι προτιμότερο να αρνηθούμε εξαρχής την πρόταση, παρά να κάνουμε κάτι το οποίο θα μετανιώσουμε.

Σε γενικές γραμμές πάντως, η εκμυστήρευση των ερωτικών φαντασιώσεων, όταν εκείνες φυσικά σέβονται και συμπεριλαμβάνουν και το άλλο πρόσωπο, είναι ένα ζήτημα που μπορεί να βελτιώσει κατά πολύ την ερωτική σχέση ενός ζευγαριού. Αν όμως οι φαντασιώσεις, «αποκλείουν» από την ερωτική πράξη το ένα μέλος του ζευγαριού και το αντικαθιστούν με κάποιο άλλο πρόσωπο, τότε χρειάζεται να αναρωτηθούμε για τα αισθήματά μας να αναθεωρήσουμε λίγο τη σχέση μας.


 

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Emmanouela Fotaki

Σπουδάζω δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η καταγωγή μου είναι από το όμορφο Ρέθυμνο και όσοι με γνωρίζουν, σίγουρα έχουν παρατηρήσει πως δεν σταματάω ποτέ να μιλάω! Αυτό που ίσως δε γνωρίζουν για μένα όμως, είναι ότι λατρεύω εξίσου να γράφω. Θεωρώ τη γραφή ένα τρόπο έκφρασης, γι' αυτό και επιλέγω θέματα που με προβληματίζουν, ανθρώπους που μου κινούν το ενδιαφέρον και μέρη που με εντυπωσιάζουν. Απεχθάνομαι κάθε είδος αδικίας και ρατσισμού και σαν στόχο στη ζωή μου έχω να βοηθάω όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Η ευαισθησία και ο αυθορμητισμός, τα όπλα μου!