Ένα έτος έρχεται στο τέλος του και ένα νέο ξεκινάει με ελπίδες, όνειρα και καλύτερες προοπτικές για όλους. Το μεγαλύτερο ποσοστό ανθρώπων όταν τους ρωτάνε τι θα τους έκανε ευτυχισμένους, η απάντηση είναι δεδομένη, το πρώτο είναι να ήταν πλούσιοι και το δεύτερο να ήταν διάσημοι.

Σύμφωνα όμως, με τον ψυχίατρο και διευθυντή της Μελέτης Ανάπτυξης Ενηλίκων του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Ρόμπερτ Γουόλντινγκερ, μία εξαιρετικά σπάνια έρευνα  έλαβε τέλος μετά από 75 χρόνια!  Θεωρείται η μεγαλύτερη που έγινε ποτέ και  ο ίδιος είχε την τύχη να είναι ο τέταρτος διευθυντής στην σειρά.

Σε αυτήν την έρευνα λοιπόν, καταγράφηκε η ζωή 724 ανδρών από το 1938 και μελετήθηκαν η εργασιακή, η οικογενειακή αλλά και η κοινωνική ζωή τους, μη γνωρίζοντας κανείς αρχικά για το πως πρόκειται να εξελιχτεί.  Κάποιοι από αυτούς έγιναν εργάτες , χτίστες, γιατροί , ορισμένοι αρρώστησαν ενώ ένας έγινε πρόεδρος των ΗΠΑ. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι οι άντρες επιλέχτηκαν από δύο ομάδες , στην πρώτη ανήκαν φοιτητές του Χάρβαρντ και στην δεύτερη άντρες από τις φτωχογειτονιές της Βοστώνης που δεν είχαν ούτε πόσιμο νερό να πιουν ούτε ζεστό νερό να κάνουν μπάνιο.

%cf%81%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%ad%cf%82

Τα συμπεράσματα από τις χιλιάδες σελίδες πληροφοριών και έρευνας μας έδειξαν ότι η ευτυχία δεν έχει καμία σχέση με τον πλούτο, την φήμη  και την επαγγελματική καταξίωση. Όλα συνοψίζονται σε μία πρόταση:  «Οι καλές σχέσεις είναι αυτές που μας κρατάνε χαρούμενους και υγιείς».

Πιο αναλυτικά, πρώτον, οι κοινωνικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές για τους ανθρώπους, ενώ η μοναξιά είναι τοξική και σκοτώνει. Αποδείχτηκε ότι, οι άνθρωποι που είναι περισσότερο συνδεδεμένοι με την οικογένεια, τους φίλους, την κοινωνία, είναι πιο ευτυχισμένοι, πιο υγιείς και ζουν περισσότερο. Το θλιβερό σ αυτήν την περίπτωση είναι ότι ένας στους πέντε  Αμερικανούς δηλώνει ότι νιώθει μοναξιά. Ας μην ξεχνάμε ότι μοναξιά μπορεί να νιώθει κάποιος ενώ βρίσκεται μέσα σε πλήθος ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα  μοναξιά μπορεί να νιώθει κανείς μέσα στον γάμο του.

Δεύτερον, δεν έχει σημασία ο αριθμός των φίλων που έχουμε, ούτε πόσο αφοσιωμένοι είμαστε εμείς οι ίδιοι, αλλά η ποιότητα των σχέσεων είναι αυτό που έχει σημασία. Το να βρισκόμαστε διαρκώς σε συγκρούσεις αποδεικνύεται ιδιαίτερα κακό για την υγεία μας.  Ένας γάμος με πολλές διαμάχες  είναι πολύ πιο ανθυγιεινός από ένα διαζύγιο. Αυτοί που ήταν ικανοποιημένοι από τις σχέσεις τους στα 50, ήταν υγιέστεροι  στα 80. Οι στενές και υγιείς σχέσεις μας προστατεύουν από τις αρνητικές επιπτώσεις των γηρατειών.

%cf%81%ce%b5%ce%bd%ce%b9%ce%b1-%ce%bf%ce%b9%ce%ba%ce%bf%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%b5%ce%b9%ce%b1%ce%ba%ce%b5%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%b9%ce%b3%ce%bc%ce%ad%cf%82-2

Τρίτον, οι όμορφες σχέσεις δεν προστατεύουν μόνο το σώμα μας αλλά και το μυαλό. Ο εγκέφαλος φθίνει πιο γρήγορα και η ζωή διαρκεί λιγότερο όταν δεν νιώθουμε πλήρεις στην οικογενειακή και κοινωνική ζωή μας. Επομένως, μάλλον ήρθε η ώρα να αντικαταστήσουμε την οθόνη με τους ανθρώπους. Να πραγματοποιήσουμε μία στροφή στα παλιά.

Ένα από τα πράγματα που υποσχέθηκα στον εαυτό μου είναι ότι θα κλείσω τον υπολογιστή στις γιορτές. Θέλω να δω την οικογένεια μου,  να παίξουμε επιτραπέζια και να γελάσουμε ξεχνώντας για λίγο τα προβλήματα της καθημερινότητας. Ήταν μια πραγματικά πολύ δύσκολη χρονιά, ας ελπίσουμε η επόμενη να είναι καλύτερη έχοντας δίπλα μας αυτούς που αγαπάμε και νιώθουμε ότι μπορούμε να στηριχτούμε. Όλα τα εμπόδια φαίνονται πιο ασήμαντα έτσι….

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Zacharenia Pilitsidou

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Από μικρή δηλώνει ερωτευμένη με το ραδιόφωνο και την συγγραφή. Αποφοίτησε το Οικονομικό της Νομικής στο ΑΠΘ και για αρκετά χρόνια αφοσιώθηκε στα ταξίδια. Σήμερα είναι μητέρα δύο παιδιών. Αποφάσισε να επιστρέψει στα θρανία, και αποφοίτησε από την σχολή του Μεταπτυχιακού τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Αυτή τη στιγμή είναι υποψήφια διδάκτορας στην ίδια σχολή, αποδεικνύοντας πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα! Όποιος την γνωρίσει δύσκολα ξεχνά το χαμόγελό της.