Οι μέρες φτάνουν και οι προετοιμασίες συνεχίζονται για το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Τα φαγητά θα είναι πεντανόστιμα και σε αρκετές δόσεις.  Οι σκύλοι μας θα έχουν καταλάβει πως αυτές οι μέρες είναι και γι’ αυτούς μέρες χαράς καθώς σίγουρα έχουν γευτεί κάποιες ποσότητες από το φαγητό μας η ό,τι μας περίσσεψε στο τέλος. Έχετε αναρωτηθεί αν όμως αυτά τα φαγητά που τρώμε είναι εξίσου υγιεινά για τον σκύλος σας?

Είναι πολύ σημαντικό αυτές τις γιορτές να αναλογιστείτε τι θα δώσετε στον μικρο σας τετράποδο φίλο!

  • Τα κόκαλα είναι ένα από τις πιο απαγορευμένες τροφές που δίνονται στον σκύλο,ιδιαίτερα αν είναι από κοτόπουλο.Δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν στην υγεία του παρά μόνο μυρωδιά από το κρέας του.Ο σκύλος όμως τρελαίνεται και προσπαθεί από τη λύσσα του να το φάει όσο πιο γρήγορα γίνεται καθώς υπάρχει κίνδυνος να πνίγει. Επίσης,  οι περισσότεροι θα έχετε  παρατηρήσει πως προκαλεί και διάρροιες.
  • Τα μαγειρεμένα μας φαγητά περιέχουν διάφορα μπαχαρικά και πρόσθετες τροφές για να το νοστιμεύσουν όπως –κρεμμύδι,σκόρδο,πιπέρι κ.α τα οποία αν είναι σε μεγάλη ποσότητα μπορούν να προκαλέσουν δυσεντερίες στον σκύλο μας και κάποια αναπνευστικά προβλήματα.

Προσπαθήστε να αποφύγετε να μοιραστείτε το φαγητό σας με τον σκύλο σας καθώς μετά θα του γίνει συνήθεια και δεν «απαιτεί» κάθε φορά να του δώσετε κάτι.

Μια σύντομη λίστα από τις διατροφικές ανάγκες του σκύλου είναι:

Oι ζωικές τροφές (κρέας, εντόσθια, κλπ), πρέπει να αποτελούν το 70% της διατροφής του σκύλου μας ενώ οι φυτικές τροφές (λαχανικά, και δημητριακά), το 30%.

Οι τροφές ζωικής προέλευσης

  • Κρέας (μοσχάρι, κοτόπουλο, γαλοπούλα, χοιρινό, αρνί, κατσίκι). Πρέπει να αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της διατροφής του σκύλου.
  • Εντόσθια (να μην υπερβαίνουν το 10% της τροφής διότι ενδέχεται να προκαλέσουν προβλήματα διάρροιας στο σκύλο).
  • Ψάρι φρέσκο (σαρδέλες, σκουμπρί, σολομός κτλ ) ή σε κονσέρβα. Εάν δεν αφαιρέσουμε τα κόκαλα από το ψάρι, δεν χρειάζεται να συμπληρώσουμε ασβέστιο στην τροφή.
  • Αυγά. Ένα αυγό μεγάλου μεγέθους περιέχει κατά μέσο όρο 70 θερμίδες, 6 γραμμάρια πρωτεΐνης και 5 γραμμάρια λίπους. Η βιολογική αξία των πρωτεϊνών του είναι μεγαλύτερη από αυτήν του γάλατος και του κρέατος.
  • Δημητριακά (ρύζι, κριθάρι, βρώμη κτλ).
  • Λαχανικά. Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κουνουπίδι, μπρόκολο, καρότα, σέλινο, κολοκύθι

Αν προστάξετε το διαιτολόγιο του σκύλου σας σε συνδυασμό με σωστή άσκηση τότε σίγουρα θα διατηρήσετε τη καλή σωματική και φυσική κατάσταση του σκύλου σας.

Βιργινία Τσιγαρά

Cobrelius Project

http://www.dogtrainers.gr/

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

be2live team

Το όνομά της δεν είναι τυχαίο, είναι το κορίτσι με το γλυκό χαμόγελο στην στάση του λεωφορείου, η διπλανή παρέα στο μπάρ, ο κολλητός σου που μόλις χώρισε... Ναι! Αυτό το τυπάκι της διπλανής πόρτας που την έχει πατήσει παραπάνω από μία φορά, σαν την be2live μας. Στο πλευρό της βρίσκονται φίλοι και μη, πρόθυμοι να αποτρέψουν άλλο ένα στραβοπάτημα της ή ακόμα να μοιραστούν την δική τους ιστορία μαζί σας. Η στήλη του gameofthoughts ανυπομονεί για την δική σου ιστορία, σε ένα παιχνίδι αληθινών σκέψεων. Και να θυμάσαι, πως το πιο σημαντικό όταν την πατάς είναι να χαμογελάς!