Το flash back συνεχίζεται για δεύτερη εβδομάδα σε ένα ακόμη αγαπημένο τραγούδι.

Αυτή τη φορά αναπολούμε έναν ήχο ιδιαίτερο αλλά και πολύ γνώριμο, αφού σίγουρα όλοι σε κάποια στιγμή της ζωής μας τις έχουμε σπάσει τις κούπες μας !

Η ιστορία του τραγουδιού ξεκινάει μάλλον κάπου στις αρχές του 20ου αιώνα ή καλύτερα τότε συναντάμε την πιο παλιά του ηχογράφηση με ερμηνευτή τον Μενεμενλή Λευτέρη το 1907.

Πρόκειται για ένα τραγούδι μικρασιατικό, ερωτικό, παραδοσιακό της Ιωνίας. Στις περισσότερες εκτελέσεις του έχει αμανέ και καημό στην ερμηνεία (αμάν αμάν αμάν γιάνι όρουμ μπεν).

Άλλη μία πολύ παλιά εκτέλεση του τραγουδιού είναι αυτή της Μαρίκας Παπαγκίκας, μια πολύ σπουδαία τραγουδίστρια των καφέ αμάν της Αμερικής, με πάνω από 250 ηχογραφήσεις τραγουδιών στο ενεργητικό της. Έζησε και εργάστηκε τα περισσότερα χρόνια της ζωή της στη Νέα Υόρκη όπου και πέθανε το 1943.

Έκτοτε πολλοί είναι οι τραγουδιστές εκείνοι που έντυσαν με τη φωνή τους και την ερμηνεία τους τις κούπες ανάμεσα τους οι Δόμνα Σαμίου, Ελένη Τσαλιγκοπούλου, Γλυκερία, Μελίνα Ασλανίδου, με πιο διάσημη και πιο διαδεδομένη την εκτέλεση της Ελευθερίας Αρβανιτάκη. Οι New York Times την έχουν χαρακτηρίσει ως  «μια σοπράνο που συνδυάζει την γλυκύτητα με τη θέρμη, την καθαρότητα και την ευαισθησία με μια αίσθηση θλίψης και μελαγχολίας» και αυτή την αίσθηση ακριβώς μας δίνει και στην ερμηνεία αυτού του παραδοσιακού τσιφτετελιού.

Και εκεί που νομίσαμε πως δε θα μπορούσαμε να ακούσουμε κάτι διαφορετικό από αυτό το χιλιοειπωμένο παραδοσιακό τραγούδι, ήρθε πέρυσι η Μαρίνα Σάττι με την παρέα της και τάραξε τα νερά με μια εκτέλεση τόσο διαφορετική από ότι είχαμε ακούσει ως τώρα.

Ένας πειραματισμός που τελικά της βγήκε σε καλό αφού αγαπήθηκε και έγινε viral από τις πρώτες κιόλας μέρες που δημοσιεύτηκε το βίντεο στο youtube, ενώ μετρά πάνω από 9 εκατομμύρια views. Αξίζει να ειπωθεί πως στην εκτέλεση αυτή χρησιμοποιούνται ένα ξυλόφωνο, μπάσο, τύμπανα και η μελωδική φωνή της Μαρίνας Σάττι συνοδευόμενη από εκείνες των «φίλων» της.

Τέλος  δεν θα μπορούσα να παραλείψω  ένα remix του συνήθη ύποπτου Αντώνη Κανάκη, που είναι το δικό μου αγαπημένο, συνδυασμένο με καλοκαιράκι, θάλασσα και ηλιοβασίλεμα!

Εnjoy!

 

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Alexia Dimitriou

Ή «Γυριστρούλα» , για τους κολλητούς Alex. Παιδί της γραμμής 52, σπούδασε στο ΑΤΕΙΘ «Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων» . Παθιάζεται και δένεται εύκολα με τόπους, ιδέες και ανθρώπους. Αν τη ρωτήσεις για τη δουλεία της θα σου πει ΕΡΩΤΑΣ, αν τη ρωτήσεις για εκείνη, δεν θα σου πει… είναι σκορπιός! Πιστεύει στον Αι Βασίλη, τους πρίγκιπες – με ή χωρίς άλογο – και στα happy ending. Της αρέσει, βασικά το παγωτό, και να επιστρέφει στη βάση της, την αιώνια Ξεσσαλονίκη! Τους μήνες που δεν δουλεύει, θα την βρεις για καφεδάκι με φίλους.