Η γιορτή των ερωτευμένων σήμερα και μας έχει κατακλύσει δεσμευμένους και μη ένα κύμα ρομαντισμού.

Όμως η εποχή που ζούμε δεν μπορεί να θεωρηθεί πολύ ρομαντική…γι’ αυτό και στην σημερινή playlist επιλέξαμε τραγούδια από άλλες, πιο ρομαντικές εποχές τότε που η Jazz και η Swing μεσουρανούσαν.

Η Jazz θεωρείτε εξέλιξη της λαϊκής αμερικανικής μουσικής που εμφανίστηκε κατά τον 19ο αιώνα, αλλά γνώρισε ανάπτυξη και διεθνή αναγνωρισιμότητα κατά τη δεκαετία του 1920. Πρόκειται για μια μουσική στην οποία ο μουσικός εκτελεί μελωδικές παραλλαγές πάνω σε μια δεδομένη αρμονική βάση κι όλο αυτό σε διάλογο με το ρυθμικό παλμό. Κάτι το οποίο άλλαξε το δεύτερο μισό του 20ου αιώνα, όταν η αφρόκρεμα της jazz απέρριψε το προκαθορισμένο αρμονικό πρότυπο καθώς ο ορισμός αυτός δεν θεωρήθηκε επαρκής για όλα τα είδη της jazz. Γενικότερα, όπως διατυπώνει ένας σημαντικός συνθέτης και πιανίστας της Jazz ο Thelonious Monk «Η Jazz είναι ελευθερία».

Το άλλο είδος μουσικής που θα μας συντροφεύσει σήμερα αποτελεί κι αυτό ένα παρακλάδι της Jazz και ονομάζεται Swing. Η Swing εμφανίστηκε μετά το 1920 στο Σικάγο, στις μεγάλες ορχήστρες του νέγρου πληθυσμού και θεωρείτε ως ο ενδιάμεσος σταθμός μεταξύ της παραδοσιακής και μοντέρνας Jazz, ενώ πλέον αποτελεί ένα αυτόνομο και αναγνωρίσιμο στυλ. Το όνομα της προέρχεται από το ρήμα swing, που σημαίνει κουνιέμαι, καθώς η μουσική είναι εύθυμη, ρυθμική όπως και ο αντίστοιχος χορός που απαιτεί ευκινησία. Μετά το 1930 η μουσική αυτή διαδόθηκε στους λευκούς, έτσι από το 1935 μέχρι το 1945 όλες οι ορχήστρες έπαιζαν swing με αποτέλεσμα το είδος αυτό να ξεκινήσει να διαδίδεται και στις υπόλοιπες χώρες.

Κάπως έτσι καταλήξαμε στην σημερινή μας playlist να παντρέψουμε την jazz και την swing μουσική παράδοση, με κάποιους ήχους και αρώματα του παλιού ελληνικού τραγουδιού  σε αυτό μας «βοήθησαν» οι: Μαρίζα Ρίζου, Πάνος Μουζουράκης, Penny & The Swingin’ Cats, Gadjo Dilo, ΕΚΜΕΚ, Μιρέλα Πάχου, Μαραβέγιας, Αρλέτα, Apurimac, Eydie Gorme,Percy Sledge  , Dean Martin, Frank Sinatra και Fred Astaire.

Από εμάς καλή ακρόαση…ζευγάρια και μη, να περάσετε όμορφα!


Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Frideriki Papaioannou

Ακούω στο περίεργο όνομα, για τους περισσότερους, Φρειδερίκη. Έχω γεννηθεί, μεγαλώσει και ζω στη Θεσσαλονίκη, εδώ και 22 χρόνια. Όνειρο μου ήταν να ζήσω κάποια στιγμή σε νησί. Με μάγευαν τα σοκάκια, η συνεχή επαφή με τη θάλασσα, οι μικρές αποστάσεις, η οικειότητα των ανθρώπων, όλα!Το σύμπαν συνωμότησε και κάπως έτσι βρέθηκα για τέσσερα χρόνια στην μαγευτική Μυτιλήνη, σπουδάζοντας Κοινωνιολογία. Έζησα πολλά και έμαθα πολλά περισσότερα που με βοήθησαν να συνεχίσω την μετέπειτα πορεία μου. Θα με βρεις χαμένη σε σοκάκια, σε μαγαζιά κριμένα καλά, να αναζητώ μέρη που θα μου χαρίζουν οικειότητα και θα με μεταφέρουν σε άλλες εποχές. Θα με βρεις στη θάλασσα, να περπατάω ατελείωτες ώρες, να παρατηρώ τους ανθρώπους, τον ήλιο που δύει και ανατέλλει.