Καθώς η θερμοκρασία κατεβαίνει, οι ιώσεις και τα κρυολογήματα κάνουν την εμφάνιση τους. Πως μπορούμε όμως να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας εναντίων των λοιμώξεων; Ένας πιο υγιεινός τρόπος ζωής και η λήψη των κατάλληλων προληπτικών μέτρων προστασίας, μπορούν να θωρακίσουν τον οργανισμό μας και να ενισχύσουν  το ανοσοποιητικό μας.

 

Τα βασικά βήματα για να βελτιώσουμε το ανοσοποιητικό μας είναι:

  1. Διακοπή καπνίσματος και αποφυγή παθητικού καπνίσματος

Το κάπνισμα παράγει ελεύθερες ρίζες, ενισχύει τις φλεγμονές και εξασθενεί τον οργανισμό μας, ενώ προκαλεί ανεπανόρθωτες βλάβες στα ζωτικά μας όργανα.

  1. Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς και μπαχαρικά

Η βιταμίνη C, Ε, Α, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, τα Ω3 λιπαρά και οι πολυφαινόλες είναι  αντιοξειδωτικές ουσίες που πολεμούν τις ελεύθερες ρίζες και τις φλεγμονές. Τα μπαχαρικά όπως η ρίγανη, το θυμάρι, ο κουρκουμάς και το σκόρδο περιέχουν ισχυρές αντιμικροβιακές ουσίες και καταπολεμούν βακτήρια και ιούς μπλοκάροντας τη δράση των μικροοργανισμών.

  1. Ασκηθείτε συχνά

Ακόμα και ένας καθημερινός περίπατος ενισχύει το κυκλοφορικό, αυξάνει τη δραστηριότητα των λεμφοκυττάρων και επιδρά θετικά στο στρες, ο οποίος είναι ένας από τους κύριους παράγοντες που ευθύνονται για την πτώση του ανοσοποιητικού μας.

  1. Κοιμηθείτε αρκετά και ποιοτικά

Ο καλός ύπνος θωρακίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα και μειώνει σημαντικά το στρες. Τα ξενύχτια και η κακή ποιότητα ύπνου προκαλούν καταστολή της άμυνα του οργανισμού και δημιουργούν ένα «κενό» που δεν μπορεί να αναπληρωθεί με άλλο τρόπο.

 

  1. Πλύνετε συχνά τα χέρια σας

Μπορεί να φαίνεται δεδομένο για τους περισσότερους, αλλά το ορθό πλύσιμο των χεριών αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προληπτικά μέτρα προστασίας καθώς μειώνει σημαντικά τη μετάδοση των μικροβίων σε τρόφιμα, επιφάνειες και στους βλεννογόνους μας.

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Alexandra Kontodimou

Αγαπώ τις γάτες, το εγγλέζικο χιούμορ, τον ζεστό καφέ χειμώνα-καλοκαίρι και τη δουλεία μου. Διαιτολόγος στο επάγγελμα, από αυτούς που αγαπούν το καλό φαγητό και σκαρφίζονται συνέχεια νέες συνταγές. Προσαρμόζομαι εύκολα στις καταστάσεις και είμαι ανοιχτή σε καθετί νέο. Δεν μπορώ την αγένεια και δεν τα πάω καλά με τους ψεύτικους ανθρώπους.