Ψάχνετε ένα ενδιαφέρον βιβλίο για το σαββατοκύριακο που έρχεται; Ο Άλμπερ Καμύ είναι ο κατάλληλος, καθώς θα σας γοητεύσει με την απλότητα της γλώσσας και του ύφους του. Γράμματα σ’ ένα φίλο Γερμανό, είναι το τελευταίο βιβλιαράκι που διάβασα και θα ήθελα να πω δυο λόγια γι’ αυτό. Αρχικά το επέλεξα γιατί ο Καμύ ανήκει στους αγαπημένους μου και καταφέρνει πάντα να είναι επίκαιρος. Πιο επίκαιρο από ποτέ λοιπόν το μικρό αυτό βιβλίο, κυρίως αν το τοποθετήσεις σ’ ένα συμβολικό επίπεδο.

Μέσα από τα «γράμματα» που στέλνει ο Καμύ σ’ ένα Γερμανό, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, διαφαίνεται ο αγώνας του ενάντια σε ό, τι συνθλίβει τον άνθρωπο. Τοποθετεί τον εαυτό του ανάμεσα στους ελεύθερους Ευρωπαίους ενάντια στους ναζί.

Είναι ένα βιβλίο αφιερωμένο στην ελευθερία, ένα ντοκουμέντο του αγώνα ενάντια στη βία, μια μάχη της δικαιοσύνης κατά της αδικίας που μόνο αυτή φέρνει την ευτυχία. Δηλώνει την πίστη του στη δύναμη του ανθρώπου, καθώς είναι το μόνο πλάσμα που απαιτεί να έχει νόημα. Κλείνω μ’ ένα τσιτάτο του βιβλίου που περικλείει όλο το νόημά του: «Να λοιπόν η δύναμή μας: να σκεφτόμαστε όπως και εσείς (οι ναζί) πάνω στα άδυτα του κόσμου, να μην αρνιόμαστε τίποτα από το δράμα μας, αλλά να έχουμε συνάμα περισώσει την ιδέα του ανθρώπου έπειτα απ’ αυτή την πανωλεθρία της διανόησης και να αντλούμε από κει το αστείρευτο κουράγιο για αναγέννηση».

Ένα βιβλίο που μας θυμίζει ότι στο κέντρο πάντα βρίσκεται ο άνθρωπος και πως το πνεύμα του είναι αυτό που οδηγεί τον ρου της ιστορίας.

Καλή ανάγνωση!

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Maria Papageorgiou

Η Μαρία Παπαγεωργίου γεννήθηκε στην Κοζάνη. Στα 18 της χρόνια μετακόμισε στη Θεσσαλονίκη, όπου και φοίτησε στο τμήμα Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Εκεί διαπίστωσε το πάθος της για τη Νεοελληνική Γλώσσα και λογοτεχνία. Της αρέσει να διαβάζει κυρίως κλασική ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Αγαπάει τη μυρωδιά του βιβλίου και την ατμόσφαιρα των βιβλιοπωλείων, γι’ αυτό και δε θα διαβάσει ποτέ από ηλεκτρονικές πηγές. Συνέχισε τις σπουδές της στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, όπου και ειδικεύτηκε στη Λογοτεχνία. Εκεί διαπίστωσε πόσο της αρέσει να περπατάει σε άγνωστους δρόμους ανακαλύπτοντας μέρη, ανθρώπους και μουσικές. Ανακάλυψε επίσης, πως εκφράζεται καλύτερα γράφοντας με μολύβι, μόνη σε κάποιο πάρκο. Γράφει μικρές ιστορίες, ποιήματα και άρθρα. Μέσα από τη συγγραφή εκφράζει αυτά που δεν μπορεί να πει. Μέσα από τη συγγραφή και το χορό. Μια ασχολία που την ακολουθεί όλα αυτά τα χρόνια. Γιατί μόνο έτσι νιώθει ελεύθερη!