«Όταν το ανθρώπινο ξεπερνάει το ηθικό.

Το παράλογο αντιβαίνει στο θείο

Και ο Άνθρωπος, έρμαιο ενός εγωισμού,

υποκύπτει σε ύβρεις θανάσιμες…»

 

Αγαπημένο τετράστιχο από τον Αριστείδη Καρεμφύλλη. Βάζει σε λέξεις όλα όσα πρέπει να νιώσεις. Αναλύοντας τες, μού γεννιούνται αισθήματα, βλέπεις όταν δεν μπορείς να τα εκφράσεις, δεν μπορείς και να τα βιώσεις στην ολότητά τους. Και εγώ θέλω να βιώνω τα πάντα καθολικά, απόλυτα και αντισυμβατικά. Με πλεονασμό!

Εσωκλείει απόλυτες αλήθειες, αυτές που κάποιοι μωροί αποκαλούν, απλά κινηματογραφικά αποκυήματα ενός ιστοριογραφικού κόσμου.

 

«Όταν το ανθρώπινο ξεπερνάει το ηθικό»

Σαν να λες, όταν το εφήμερο και το φθαρτό ανέρχεται πάνω από το αιώνιο, το προϋπάρχον, αυτό που μετά θέλει τελεία, γιατί δεν χωράει τίποτα περισσότερο, είναι ολόκληρο εξ ορισμού.

 

Όταν, «Το παράλογο αντιβαίνει στο θείο» ατελής η πρόταση, έτσι της πρέπει. Στα θεία δεν χωράνε σημεία στίξης και υποτέλειας. Όταν λοιπόν το «παράλογο» είναι τόσο δυνατό που μπορεί και στέκει απέναντι στο «θείο» ως ίσο. Με την διάθεση να αναμετρήσει το φως του με αυτό του άκριτου και του αιώνιου, παίρνει μορφή και δίνει φως στα πάντα! Γιατί πέρασε από τα σκοτάδια και γέννησε φως, μέσα σε και από αυτά.

 

Τότε και μόνο «ο Άνθρωπος», έχοντας κατανοήσει και δεχθεί καθ ολοκληρίαν την θνητότητά του, «έρμαιο ενός εγωισμού», όχι με την έννοια του εγωκεντρισμού, αλλά με την έννοια της δημιουργίας από το ίδιο του το εγώ, «υποκύπτει», δεν επιλέγει γιατί το συναίσθημα υπερβαίνει αυτόν και είναι η μόνη επιλογή. Παραπαίει «σε  ύβρεις θανάσιμες», θανάσιμες εξαιτίας της πάλης ανάμεσα στην θνητότητά του και την αθανασία του συναισθήματος,  που πλημυρίζει την υπόστασή του.

 

Αυτό είναι ο έρωτας! Μία θανάσιμη ύβρις στην θνήσκουσα ζωή…

 

Αν δεν έχεις υποκύψει έστω και μία φορά, μέχρι να σβήσει το  πέρασμά σου από τον κόσμο, σίγουρα θα επιστρέψεις.

Γιατί το κομμάτι πρέπει να συμπληρωθεί… Με ένωση! Με πλεονασμό…


*το τετράστιχο είναι του Αριστείδη Καρεμφύλλη, με αφορμή την περιοδεύουσα «Αντιγόνη».

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Stavros Kalaitzidis Ioannou

Σταύρος Ιωάννου Καλαϊτζίδης. Γεννημένος στα 90s, στη Θεσσαλονίκη και μεγαλωμένος σε όλη την Ελλάδα. Φιλόδοξος λογοθεραπευτής, αποτυχημένος καλλιτέχνης, μοντέλο για την μάνα μου, ανορθόγραφος αρθρογράφος, επίδοξος λογοτέχνης, ψυχωτικός ψυχολόγος, σοβαρό τρολ, αλλά κυρίως ΖΩΝΤΑΝΟΣ. Αγαπώ, τα ταξίδια, την σοκολάτα, τις τηγανιτές πατάτες, την ζέστη, την θάλασσα, τις τέχνες, τα παραμύθια, τις αλήθειες, τις ιδιαιτερότητες, τα παπούτσια, την μόδα,τις κούκλες, τα σύμβολα, τις σιώπες, τους εθισμούς, τον έρωτα, το σεξ και τους ανθρώπους. Μ’αρέσει να βρίσκω συνέχεια καινούριους τρόπους να εκφράζω τα «μέσα» μου. Πιστεύω ότι σίγουρα έχω ζήσει και θα ζήσω και άλλες ζωές, γιατί μία μόνο δεν φτάνει να κάνω όσα θέλω. Στην επόμενή μου ζωή θα είμαι ή η Barbie, (για να δοκιμάσω όλες τις πιθανές καριέρες) ή πίτα γύρο, για να είμαι απ’όλα… BeLoveD..!