Τα τελευταία χρόνια εκατοντάδες έρευνες τόνισαν το γεγονός ότι τα παιδιά της σημερινής εποχής περνάνε πολύ λιγότερο χρόνο έξω και κατ’ επέκταση είναι πολύ λιγότερο συνδεδεμένα με τον κόσμο της φύσης! Σε αντίθεση, άλλες έρευνες απέδειξαν τα πλεονεκτήματα, αλλά και τα εφόδια που αποκτούν τα παιδιά που περνάνε  πολύ χρόνο έξω.

Η National Trust ανακάλυψε ότι οι ανήλικες  περνάνε το μισό χρόνο στο περιβάλλον από αυτόν που περνούσαν οι γονείς τους τις προηγούμενες δεκαετίες. Παράλληλα, η Mothercare δημοσίευσε ότι το 80% των γονέων παραδέχτηκε  ότι δεν είχαν πάει ποτέ με τα παιδιά τους για ψάρεμα ή για εξερεύνηση, παρόλο που τα ίδια εξέφραζαν την επιθυμία να πάνε.

Ο George Monibot έγραψε στην Guardian

ότι τα παιδιά που δεν έζησαν

και δεν αγάπησαν το φυσικό περιβάλλον

δεν θα παλέψουν ποτέ για την επιβίωση του!

Φυσικά δεν είναι ότι μεγαλώνουμε απλά μία γενιά χωρίς περιβαντολλογική  σκέψη εφόσον έχει αποδειχθεί ότι η φύση αυξάνει  την καλή και ποιοτική ζωή και μειώνει το στρες. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η σημερινή γενιά εμφανίζεται με περισσότερο άγχος, προβλήματα διατροφής, σε μεγαλύτερα ποσοστά παγκοσμίως υπάρχουν υπέρβαροι ανήλικες, δυστυχισμένα και κλινικά μελαγχολικά παιδιά. Αυτά τα ευρήματα  καθρεφτίζουν την κουλτούρα, την παιδεία αλλά και την καλλιέργεια της κοινωνίας  καθώς και τη νοοτροπία της εποχής.

«Γκρινιάζουμε ότι όλη την ώρα τα παιδιά είναι μπροστά στην τηλεόραση και στον υπολογιστή, όμως δεν κάνουμε τίποτα εμείς οι ίδιοι να τα απομακρύνουμε.»

Ένας τρόπος διακοπών με στόχο να βγουν τα παιδιά έξω, ακόμη και από τα ξενοδοχεία, που έχουν όλες τις ανέσεις και τεχνολογίες είναι το κάμπινγκ. Το πρώτο συναίσθημα που προκαλεί η κατασκήνωση είναι ευφορία και περιπέτεια. Γνωρίζουν άλλα παιδιά από όλα τα κοινωνικά στρώματα, κοινωνικοποιούνται  ενώ μπαίνουν στη διαδικασία να βοηθήσουν τους γονείς  τους να φτιάξουν τη σκηνή να ψάξουν καταστήματα που πωλούν τα ανάλογα τρόφιμα, γεμίζοντας τον χρόνο τους ουσιαστικά σκεπτόμενα και βοηθώντας κάνοντας την διαμονή τους ευχάριστη.

Δεύτερον, ένα παιδί αισθάνεται όταν το βλέμμα του γονιού είναι μονίμως καρφωμένο πάνω του, και αυτό δεν το βοηθάει να αποκτήσει ούτε αυτονομία, ούτε αυτοπεποίθηση. Ένα από τα σημαντικότερα  πλεονεκτήματα του κάμπινγκ είναι ότι το παιδί νιώθει ελεύθερο αν του παρέχεις την ανάλογη αυτονομία,  ενώ στην πραγματικότητα είναι κάτω από την επίβλεψη του γονέα.

Τρίτον, το κάμπινγκ δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να εξερευνήσουν, αλλά και να εξελίξουν την δημιουργικότητά τους. Μία από τις πιο ευχάριστες αναμνήσεις τους είναι ότι περνάνε ατελείωτες ώρες στο να φτιάχνουν όμορφες κατασκευές και διακοσμητικά, ώστε να πάρουν μέρος σε διαγωνισμούς.

Τέταρτον, το κάμπινγκ φέρνει τα παιδιά κοντά στη φύση, μαθαίνουν να ζουν, να σέβονται και να διατηρούν καθαρό το περιβάλλον. Ταυτόχρονα, αναγνωρίζουν το κάθε φυτό και δέντρο, πράγμα σπάνιο στην σημερινή εποχή!

Πέμπτον, θεωρώ ότι πρέπει να πάμε τα παιδιά μας κάμπινγκ γιατί τους το χρωστάμε! Κατά τη διάρκεια των διακοπών τους γελάνε, είναι χαρούμενα, κάνουν παρέες και το κυριότερο χρησιμοποιούν την φαντασία τους με τρόπους που κάναμε εμείς μικροί. Δεν έχουν υπολογιστή και η  μόνη τους επαφή με την τεχνολογία είναι το βράδυ, αν θα παρακολουθήσουν μία οικογενειακή ταινία όλα μαζί σε μια οθόνη.

Τέλος, ο συγκεκριμένος τρόπος διακοπών είναι φιλοσοφία ανεξαρτήτως κοινωνικού επιπέδου, ή το λατρεύεις ή το μισείς. Τα ηλιοκαμένα χαμογελαστά προσωπάκια των παιδιών στο τέλος κάθε καλοκαιριού και η έντονη αλλαγή στην προσωπικότητα τους προς το καλύτερο, θα δικαιώσει την επιλογή σας απόλυτα!

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Zacharenia Pilitsidou

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Από μικρή δηλώνει ερωτευμένη με το ραδιόφωνο και την συγγραφή. Αποφοίτησε το Οικονομικό της Νομικής στο ΑΠΘ και για αρκετά χρόνια αφοσιώθηκε στα ταξίδια. Σήμερα είναι μητέρα δύο παιδιών. Αποφάσισε να επιστρέψει στα θρανία, και αποφοίτησε από την σχολή του Μεταπτυχιακού τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Αυτή τη στιγμή είναι υποψήφια διδάκτορας στην ίδια σχολή, αποδεικνύοντας πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα! Όποιος την γνωρίσει δύσκολα ξεχνά το χαμόγελό της.