Τα cheat days για όσους ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα διατροφής  είναι η «ελεύθερη ημέρα» που όλα τα «αμαρτωλά» γεύματα επιτρέπονται και μάλιστα σε ανεξέλεγκτες ποσότητες. Είναι όμως μια πρακτική που θα πρέπει να ακολουθούν όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος; Η απάντηση είναι όχι για τους εξής βασικούς λόγους:

  1. Η απώλεια βάρους βασίζεται στο ενεργειακό ισοζύγιο

Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνοντας σε μια ημέρα όσες θερμίδες «κόψαμε» από τις προηγούμενες ημέρες δημιουργώντας ενεργειακό έλλειμμα, σαμποτάρουμε τον ίδιο μας τον εαυτό και το πρόγραμμά μας με αποτέλεσμα να μη βλέπουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα στο τέλος της εβδομάδας.

  1. Δεν μαθαίνουμε να ελέγχουμε την βουλιμία μας

Έχοντας κατά κάποιο τρόπο το «ελεύθερο» να φάμε ανεξέλεγκτα, ενώ μπορεί ήδη να έχουμε χορτάσει, δεν καταφέρνουμε να μάθουμε να ελέγχουμε την βουλιμία, και με μαθηματική ακρίβεια πολύ σύντομα τα cheat days θα αρχίσουν να αυξάνονται μέσα την εβδομάδα, φέρνοντας τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.

  1. Νιώθουμε τύψεις και ενοχές

Συμβαίνει συχνά μετά την κατανάλωση ενός τεράστιου γεύματος να νιώθουμε τύψεις και ενοχές για την μειωμένη μας αυτοσυγκράτηση, και πολλές φορές αυτό οδηγεί στην απογοήτευση και στην πεποίθηση ότι δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε.

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, και σε αντίθεση με την «ελεύθερη ημέρα», ένα ελεύθερο γεύμα ή αλλιώς cheat meal, μπορεί να επιδράσει θετικά στη ψυχολογία μας και ενισχύσει την προσπάθεια μας. Για να επιτύχουμε όμως αυτή η μέθοδος να δουλέψει υπέρ μας πρέπει να προσέξουμε τα εξής:

  1. Περιορίζουμε το cheat meal σε αυστηρά ένα την εβδομάδα
  2. Διαλέγουμε να το πραγματοποιήσουμε μεσημέρι, ώστε το βραδινό μας να είναι ελαφρύ και υγιεινό
  3. Τρώμε αργά μέχρι να χορτάσουμε και όχι λαίμαργα
  4. Διαλέγουμε αυτό το γεύμα να το πραγματοποιήσουμε με φίλους, ίσως σε κάποια έξοδο, και να το απολαύσουμε χωρίς να αισθανόμαστε τύψεις και ενοχές
  5. Προσέχουμε η παράλληλη κατανάλωση αλκοόλ να μην είναι υπέρμετρη

Ένα σωστό πρόγραμμα διατροφής έχει ως στόχο να μας μάθει να κάνουμε σωστές επιλογές εντός και εκτός σπιτιού και να ελέγξει τα επεισόδια υπερφαγίας μας, ώστε ποτέ ξανά να μην ανακτήσουμε το χαμένο βάρος.

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Alexandra Kontodimou

Αγαπώ τις γάτες, το εγγλέζικο χιούμορ, τον ζεστό καφέ χειμώνα-καλοκαίρι και τη δουλεία μου. Διαιτολόγος στο επάγγελμα, από αυτούς που αγαπούν το καλό φαγητό και σκαρφίζονται συνέχεια νέες συνταγές. Προσαρμόζομαι εύκολα στις καταστάσεις και είμαι ανοιχτή σε καθετί νέο. Δεν μπορώ την αγένεια και δεν τα πάω καλά με τους ψεύτικους ανθρώπους.