Τώρα που τα σχολεία είναι κλειστά και ο χρόνος των παιδιών απεριόριστος, πολλές φορές την ημέρα ακούμε τη φράση «Μαμά βαριέμαι».

Έχω παρατηρήσει πολλές μητέρες (φυσικά δεν βγάζω τον εαυτό μου) όταν περιμένουν σε ένα ιατρείο, σε ένα κομμωτήριο, οπουδήποτε και ακούν τη λέξη βαρέθηκα, το κινητό είναι σε δευτερόλεπτα στο χέρι του παιδιού. Εξαιτίας της τεράστιας ανάπτυξης της τεχνολογίας, είναι αλήθεια ότι τα παιδιά αυτής της γενιάς δεν έχουν χρόνο να βαρεθούν, και αυτό έχει συνέπειες.

Η Dr Vanessa Lapointe  μας συμβουλεύει όταν ακούμε αυτή τη λέξη να χαμογελάμε και να μην κάνουμε τίποτα απολύτως. Αυτή η αντίδραση δεν είναι μόνο απελευθερωτική για τις μητέρες, αλλά και ιδιαίτερα χρήσιμη στις μικρότερες ηλικίες.

«Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να βαρεθούν ώστε ο κόσμος τους να γίνει αρκετά σιωπηλός και να μπορέσουν να ακούσουν τον εαυτό τους, αλλά και αυτό που πραγματικά θέλουν.»

Αυτό συμβαίνει διότι όταν περιτριγυρίζονται από το τίποτα, οι εσωτερικές τους ανάγκες βγαίνουν στην επιφάνεια. Οι γρήγοροι ρυθμοί της ζωής και οι οθόνες που βρίσκονται παντού γύρω μας, δεν βοηθάνε καθόλου. Ψυχολόγοι μας συμβουλεύουν να εκμεταλλευτούμε τον χρόνο του καλοκαιριού και να αφήσουμε στα παιδιά χρόνο να βαρεθούν.

Σύμφωνα με τον Lyn Fry παιδοψυχολόγο που εργάζεται στο Λονδίνο, ο ρόλος μας ως γονείς είναι να προετοιμάσουμε τους απογόνους μας να έχουν μία θέση στην κοινωνία. Αυτό σημαίνει ότι ένας ενήλικας απασχολείται στην εργασία του και τον ελεύθερο χρόνο του τον αξιοποιεί με τρόπους που τον κάνουν ευτυχισμένο. Έτσι, εάν οι γονείς περνάνε πολύ χρόνο προσπαθώντας να γεμίσουν τις ώρες των παιδιών, όταν ενηλικιωθούν δεν θα μπορούν να το πράξουν μόνοι τους, γιατί δεν θα γνωρίζουν τι πραγματικά τους κάνει ευτυχισμένους!

Η  Dr Teressa Belton δήλωσε στο BBC ότι υπάρχει άμεση συσχέτιση ανάμεσα στο συναίσθημα της μονοτονίας και της φαντασίας και ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ανάπτυξη  του παιδιού, διότι μέσα από την ανία ξεκινάει η αληθινή δημιουργικότητα.

Συνεπώς, μία πρόταση είναι να δημιουργηθεί μία λίστα από το κάθε παιδί, όπου θα αναγράφονται οι αγαπημένες του δραστηριότητες, όπως χειροτεχνίες, κατασκευές, επιτραπέζια και όλα με σειρά προτεραιότητας. Ώστε, όταν το παιδί νιώθει βαριεστημένο να προτείνουμε να διαβάσει την λίστα.

Τέλος, συνομιλώντας με έναν εκπαιδευτικό πριν λίγα χρόνια μου είχε τονίσει ότι τα καλύτερα παιχνίδια είναι αυτά που έχουν κατασκευαστεί από τα ίδια τα παιδιά την ώρα που ψάχνουν κάτι καλύτερο και πιο διασκεδαστικό να παίξουν!

Οπότε, την επόμενη φορά που θα ακούσετε μαμά βαριέμαι, απλά χαμογελάστε!

 

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Zacharenia Pilitsidou

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Από μικρή δηλώνει ερωτευμένη με το ραδιόφωνο και την συγγραφή. Αποφοίτησε το Οικονομικό της Νομικής στο ΑΠΘ και για αρκετά χρόνια αφοσιώθηκε στα ταξίδια. Σήμερα είναι μητέρα δύο παιδιών. Αποφάσισε να επιστρέψει στα θρανία, και αποφοίτησε από την σχολή του Μεταπτυχιακού τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Αυτή τη στιγμή είναι υποψήφια διδάκτορας στην ίδια σχολή, αποδεικνύοντας πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα! Όποιος την γνωρίσει δύσκολα ξεχνά το χαμόγελό της.