Σοκολάτα!

Μία λέξη, δεκάδες γεύσεις και αρώματα, που μπορεί κανείς να ανακαλύψει με ένα ζεστό ρόφημα, με μία μικρή χρωματιστή μπουκίτσα ή με μία καλά τυλιγμένη μπάρα, πασπαλισμένη με σκόνη κακάο.

DSC_0009

Όλα αυτά, λοιπόν και ακόμη περισσότερα, τα βρίσκουμε στο πιο vintage chocolate bar και εργαστήριο σοκολάτας, το «One Sweet Day», στην Ολύμπου 57.

Ανοίγοντας την πόρτα, οι μυρωδιές σου σπάνε τη μύτη και αμέσως καταλαβαίνεις πολύ καλά που βρίσκεσαι. Ο χώρος διακοσμημένος με παλιά αντικείμενα και έπιπλα από Παρίσι και Βέλγιο, θυμίζει τις chocolaterie του εξωτερικού, όπου το vintage στοιχείο αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό. Ο κύριος Γιώργος Ζαρζώνης, φωτογράφος στο επάγγελμα, άνοιξε αυτόν τον χώρο πριν 6 χρόνια σαν προσωπικό του εργαστήριο και στην πορεία αποφάσισε να δώσει και στον κόσμο την ευκαιρία να πηγαίνει και να δοκιμάζει τις σοκολάτες του.

DSC_0003

Σε αυτό το μικρό εργαστήριο, λοιπόν, ο κύριος Γιώργος παράγει ο ίδιος μία σειρά από σοκολάτες και ποικιλία σε ροφήματα. Όπως μας είπε, έμπνευση για να ασχοληθεί με τον κόσμο της σοκολάτας αποτέλεσε η ίδια του η δουλειά, αφού ταξίδεψε πολλές φορές σε Βέλγιο, Παρίσι και Κούβα (εκεί βρίσκεται το μεγαλύτερο εργοστάσιο σοκολάτας) για project βασισμένα στη σοκολάτα. «Αυτό που μου άρεσε ήταν το ότι η επεξεργασία του προϊόντος παραμένει η ίδια τόσο για τους ιθαγενείς της Κούβας, όσο και για τους παριζιάνους που επεξεργάζονται τη σοκολάτα «με το γάντι», είπε, μεταφέροντάς μας εικόνες από όλες τις chocolaterie που έχει επισκεφθεί.

Οι πελάτες που επιλέγουν το «One Sweet Day», πολλές φορές ζητούν τη δική τους συνταγή στο ρόφημα, μιας και οι επιλογές είναι απεριόριστες.

DSC_0002

Ο κύριος Γιώργος μας εξηγεί ωστόσο, πως η διαδικασία παραγωγής της σοκολάτας δεν είναι τόσο απλή, διότι για να γίνει το δέσιμο του κακάο, του βουτύρου κακάο και της ζάχαρης, απαιτείται να περάσει από μία διαδικασία θερμοκρασιών. Η έτοιμη μπάρα έπειτα τρίβεται και αποτελεί πλέον την βάση για το ρόφημα σοκολάτας. Την γνήσια αυτή συνταγή όμως, τείνουν να επισκιάζουν τα ροφήματα σε σκόνη που κυκλοφορούν στην αγορά, τα οποία παραλείπουν ένα βασικό συστατικό: το βούτυρο κακάο, που αντικαθίσταται από το καλαμπόκι. Γι’ αυτό και η διαφορά της γεύσης είναι ολοφάνερη για όσους δοκιμάζουν την αυθεντική συνταγή μίας chocolaterie.

Φυσικά, η σοκολάτα αποτελεί βάση για πολλούς πειραματισμούς! Τα κοκτέιλ με σοκολάτα είναι κάτι που οπωσδήποτε πρέπει να δοκιμάσεις, αφού συνδυάζονται άριστα με κονιάκ, ουίσκι, ακόμα και με κρασί. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως κανένα κοκτέιλ δεν γίνεται με σοκολάτα γάλακτος, παρά μόνο με λευκή ή μαύρη, καθαρά για την υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε κακάο και για το «δέσιμο» με το αλκοόλ.

«Το μεγαλύτερο εργαστήριο σοκολάτας, είναι το μικρότερο», είναι το μότο του κύριου Γιώργου, ο οποίος μας έδωσε ένα μικρό δείγμα του κόσμου της σοκολάτας, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση. Περισσότερα θα μάθεις εάν επισκεφθείς το «One Sweet Day» και ζητήσεις το δικό σου ρόφημα!


 

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Lina Kasandrinou

Είμαι η Λίνα, περήφανη Χαλκιδικιώτισσα με έδρα την Θεσσαλονίκη. Σπουδάζω Δημοσιογραφία & ΜΜΕ, με αγάπη τόσο στο γραπτό κείμενο, όσο και στην επικοινωνία. Μου αρέσει η πολυκοσμία της πόλης, οι βόλτες και το κρασί νωρίς το βράδυ με φίλους. Γοητεύομαι τόσο εύκολα όσο απογοητεύομαι, ενώ με συνεπαίρνουν οι όμορφοι χώροι, οι άγνωστες γωνίες της πόλης, τα ταξίδια και οι φωτογραφίες. Εμμονική με την τάξη (και ειδικά με τα δύο αυτά βαζάκια που ώρα παρατηρώ να μην είναι στοιχισμένα), το πρόγραμμα και την αίσθηση του χειμώνα. Όνειρό μου, να δω από κοντά το Βόρειο Σέλας. Stay tuned…