Μία από τις αγαπημένες και καθημερινές μου συνήθειες ο καφές. Η μέρα ξεκινάει δύσκολα χωρίς τουλάχιστον μια κούπα καφέ και αν ρωτήσεις τους φίλους μου, παρά τους μύθους για την αϋπνία που φέρει, ακόμα και αργά το βράδυ τον προτιμώ.

Ένα επαγγελματικό σεμινάριο για baristi στάθηκε σαν αφορμή να γνωρίσω τον coffee expert, Γιώργο Μακρόπουλο και να μοιραστεί μαζί μου όλα όσα δεν ξέρουμε ή δεν έχουμε αναρωτηθεί για τον καφέ.

Η ειδικότητά του δεν είναι τόσο απλή όσο ακούγεται! Ένας coffee expert σαν τον Γιώργο είναι υπεύθυνος για την εκπαίδευση, τον ποιοτικό έλεγχο των τελικών ροφημάτων της Nestle Professional· Nescafe, Buondi, Λουμίδης, Nestle Chocolate αλλά και την εξέλιξή τους.

Ας ξεκινήσουμε από την αρχή, ώστε να ξεκαθαρίσουμε βασικές έννοιες και απορίες που όλοι έχουμε!

Τι εννοείς με τον όρο ποιοτικός έλεγχος;

Η έννοια του ποιοτικού ελέγχου ξεκινάει από την πρώτη στιγμή της παραγωγής, δηλαδή την επεξεργασία των καρπών και την επιλογή των καλύτερων κόκκων. Αυτό συνεχίζεται μέχρι και την παρασκευή του καφέ, το πως δηλαδή θα φτάσεις σε μια τέλεια κούπα καφέ! Ο καφές είναι ένα φρούτο, και όλη η ποιότητα του, βρίσκεται μέσα σε αυτό. Από τη στιγμή που κόβεται ο καρπός,σκοπός μας είναι να διατηρηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα το πρωτογενές προϊόν.

‘ Ο Γιώργος σαν πρώτο και σημαντικό στοιχείο

για την παραγωγή του καφέ, μας εξήγησε

την διαδικασία συγκομιδής και διατήρησης του καρπού.

Ποιος άραγε είναι ο επόμενος παράγοντας για έναν ποιοτικό καφέ; 


­

Ένας καλός καρπός και η διατήρησή του αρκούν για μία  ποιοτική κούπα καφέ;

Σημαντικό ρόλο έχει το χέρι του barista, ο οποίος πρέπει να αποσπάσει τη γεύση από τους κόκκους του καφέ!

Πόσο εύκολο είναι να επιτύχει αυτό, χρειάζεται ειδικές γνώσεις;

Η εκπαίδευση είναι πάρα πολύ σημαντική για την παρασκευή του καφέ. Υπάρχουν ιδιωτικές σχολές (κέντρα δια βίου μάθησης), ενώ τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα ιδιωτικά IEK προσθέτουν προγράμματα σπουδών με σκοπό την εκπαίδευση μελλοντικών baristi. Επίσης, για όσους ήδη έχουν τις βασικές γνώσεις, υπάρχουν εξειδικευμένα σεμινάρια για την επιπλέον εξέλιξή τους. Στη Nestle δίνουμε μεγάλη βαρύτητα σε αυτό το κομμάτι, γι΄αυτό προσφέρουμε συνεχή και δωρεάν εκπαίδευση διαφόρων επιπέδων στους πελάτες μας. Τέλος, πολύ σημαντική είναι η θετική διάθεση που έχει ο barista, αλλά και η αγάπη για τη δουλειά του.

Τι είναι ο  στιγμιαίος καφές;

Πολύ σύντομα θα μπορούσα να σας πω ότι ο στιγμιαίος είναι καφές φίλτρου με μία επιπλέον διαδικασία, αυτή της αφυδάτωσης. Ο καφές φίλτρου είναι  ένα διάλυμα που αποτελείται από νερό και διαλυμένα σε αυτό τα φυσικά συστατικά του κόκκου, τα οποία δίνουν όλη τη γεύση. Ακριβώς σαν τον καφέ φίλτρου που φτιάχνουμε στο σπίτι μας, μόνο που εδώ γίνεται σε βιομηχανική κλίμακα. Αν αφαιρέσουμε το νερό, αυτό που μένει είναι τα διαλυτά, τα οποία αποτελούν την καρδιά του ροφήματος. Αυτό ακριβώς είναι ο στιγμιαίος καφές. Είναι απόλυτα υδατοδιαλυτός και προσθέτοντας νερό τον επαναφέρουμε στην προηγούμενη του κατάσταση, αυτή του καφέ φίλτρου. Τόσο απλό!

Πόσο ωφέλιμος είναι ο καφές στον οργανισμό; Διαφέρει ανά το είδος καφέ;

Ο καφές σε όλες του τις μορφές είναι  100% φυσικό προϊόν και είναι η βασικότερη πηγή πρόσληψης αντιοξειδωτικών. Περιέχει περισσότερα από αυτά του πράσινου τσαγιού, και περίπου ίσα με αυτά του κόκκινου κρασιού. Είτε γίνει ελληνικός είτε φίλτρου o καφές διαφέρει μόνο στον τρόπο παρασκευής, άλεσης και καβουρδίσματος.

Ωστόσο άλλος ένας μύθος που συχνά ακούμε είναι για τον ντεκαφεϊνέ καφέ. Άραγε ισχύει ότι πρόκειται για κάτι διαφορετικό από πραγματικούς κόκκους καφέ. Και αφού φτιάχνεται από καφέ πως γίνεται να μην έχει καφεΐνη; Ευτυχώς ο Γιώργος έχει διάθεση να μας λύσει όλες τις απορίες.

Τι είναι ο  Ντεκαφεϊνέ;

Για την αποκαφεϊνοποίηση μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές τεχνικές. Στη Nestle χρησιμοποιούμε μία νέα τεχνοτροπία που βασίζεται στην συνεχή πλύση των κόκκων αποκλειστικά με νερό και αποτελεί μία απολύτως φυσική διαδικασία. Με απλά λόγια οι κόκκοι πριν το καβούρδισμα βαπτίζονται σε διάλυμα με νερό και με κατάλληλες συνθήκες πίεσης, η καφεΐνη απομακρύνεται από τους κόκκους.

Ποιο είδος καφέ έχει τη μεγαλύτερη απήχηση στην Ελλάδα;

Κοιτάζοντας τις συνολικές καταναλώσεις εντός και εκτός σπιτιού, ο στιγμιαίος καφές παραμένει #1 σε καταναλώσεις με περισσότερες από 2 bio κούπες το χρόνο, ακολουθεί ο Ελληνικός καφές και έπεται στην 3η θέση ο espresso. Αν απομονώσουμε τα κανάλια κατανάλωσης, τότε ενδυναμώνεται η θέση στιγμιαίου και ελληνικού καφέ εντός σπιτιού και αλλάζει εντελώς εκτός στο κανάλι της HORECA, όπου ο espresso κατέχει 7 στις 10 κούπες. Είναι άξιο αναφοράς ότι το αγαπημένο μας ρόφημα αποδείχθηκε ανθεκτικό στην οικονομική κρίση των τελευταίων, κρατώντας σταθερές καταναλώσεις μέσω της εξέλιξης και της καινοτομίας .

Βρισκόμαστε στην Θεσσαλονίκη, την πόλη που πολλοί ονομάζουν πόλη του φραπέ και της χαλάρωσης. Ποια είναι τελικά η αλήθεια; Οι Θεσσαλονικείς πίνουν μόνο φραπέ ή όπως θα με διόρθωνες, μόνο στιγμιαίο καφέ;

Τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε πανελλαδικά μπροστά σε μία έξαρση των καφέδων με βάση τον espresso και η Θεσσαλονίκη φυσικά συμμετέχει. Ο Nescafe frappe παρόλα αυτά, συνεχίζει να είναι πρώτος στην προτίμηση του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της κατανάλωσης στο σπίτι.

‘ Πως θα μπορούσε να μη συμβαίνει αυτό στη γενέτειρά του άλλωστε. Φέτος συμπληρώνονται 60 χρόνια από τη πρώτη παρασκευή φραπέ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης· εμπνευστής του ο Δημήτρης Βακόνδιος, πωλητής της Nestle! ’

Ποιο είναι το επίπεδο των baristi στην Ελλάδα, αλλά και αυτό των καταναλωτών; 

Το επίπεδο στην Ελλάδα είναι πολύ υψηλό. Δεν είναι τυχαίες οι θέσεις που έχουμε κατακτήσει σαν χώρα σε διαγωνισμούς καφέ παγκοσμίου επιπέδου. Αλλά και το επίπεδό των καταναλωτών επίσης. Εκπαιδεύονται σε νέες γεύσεις και πλέον δεν φοβούνται να δοκιμάσουν. Θα έλεγα ότι είναι πολύ απαιτητικοί πελάτες και αυτό σίγουρα δεν είναι κακό. Σημαντικό είναι να συνεχίσουν οι baristi να αναζητούν καινούριες τεχνικές που θα βελτιώσουν το τελικό ρόφημα και να συνεχίσουν να δουλεύουν με το ίδιο μεράκι για τον καφέ με στόχο τη μέγιστη ικανοποίηση του καταναλωτή.

Αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις και το έχεις αποδείξει μετά από αρκετά χρόνια αφοσίωσης στο χώρο της εστίασης. Κλείνοντας θα ήθελα να μου πεις τι ελπίζεις σαν Γιώργος μέσα από το έργο σου;

Προσωπικά, μέσα από τη δουλειά μου ελπίζω σε ακόμα περισσότερες εξαιρετικές κούπες καφέ!

Στις απολαυστικές κούπες καφέ λοιπόν! 


 

 

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Dimitra Dimitriou

To “followyourdream” της ήταν η δημοσιογραφία, την οποία και ακολουθεί. Αν και ο χρόνος της είναι περιορισμένος, παραμένει δημιουργική, γεμάτη χαμόγελα. Θαυμάζει τους ανθρώπους που γοητεύουν με το μυαλό τους και δεν χάνουν την αισιοδοξία τους για την ζωή. Όσο εύκολα προσαρμόζεται τόσο δύσκολα αλλάζει συνήθειες στην ζωή της. Της αρέσει η λογική, η τάξη και έτσι λειτουργεί στην καθημερινότητά της. Δύσκολα αρνείται μια φιλική βραδιά και έναν απολαυστικό καφέ! Λατρεύει τις ατελείωτες ώρες συζητήσεων που οδηγούν σε νέα ερωτήματα. Πιστεύει στο ''live it to believe it'' και έτσι θα βρίσκεται κοντά μας, να μας βάλει σε τάξη και να μοιραστεί κάθε τι που ζει και την προβληματίζει!