Όσο και να διαρκούν οι καλοκαιρινές διακοπές, ποτέ δε θα είναι αρκετές για κανέναν, ούτε για τους μεγάλους, ούτε για τα παιδιά. Κυρίως για τα παιδιά. Το χαλαρό ωράριο, η απουσία υποχρεώσεων και το διαρκές παιχνίδι δυστυχώς τελειώνουν με το πέρας του καλοκαιριού και η προσαρμογή φαντάζει πολύ δύσκολη.

Τα παιδιά χρειάζεται να γίνουν πιο υπεύθυνα, να συγκεντρώνονται και να προσέχουν στο μάθημα, να ακούν στους κανόνες του σχολείου και να περιοριστούν στα πλαίσια της σχολικής τάξης. Όλα αυτά μπορεί να μοιάζουν βουνό αλλά με τη βοήθεια, την υπομονή και τη φροντίδα των γονέων μπορούν να γίνουν πολύ πιο εύκολα.

Ένα από τα βασικότερα κομμάτια που αλλάζει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού είναι το ωράριο του ύπνου. Τα παιδιά κοιμούνται πιο αργά τη νύχτα και ξυπνούν πιο αργά το πρωί. Με την έναρξη της σχολικής χρονιάς χρειάζεται να ξαναμπούν σε πρόγραμμα να κοιμούνται συγκεκριμένες ώρες και να ξυπνούν νωρίς.

Οι γονείς μπορείτε να βοηθήσετε τα παιδιά να προσαρμοστούν προετοιμάζοντάς τα μία με δύο βδομάδες νωρίτερα επαναφέροντας τα ωράρια του ύπνου, όπως αυτά ίσχυαν κατά τη σχολική περίοδο. Αυτό βέβαια πρέπει να γίνει σταδιακά προκειμένου να μη κακοφανεί στα παιδιά και να μην υπάρχουν γκρίνιες και μαλώματα. Και φυσικά χρειάζεται και συζήτηση αναφορικά με τους λόγους που αλλάζει το πρόγραμμα του ύπνου και το πώς θα ωφελήσει το παιδί.

Σε περίπτωση που τα παιδιά παρουσιάζουν άγχος ή φόβο για το σχολικό περιβάλλον, κυρίως τα παιδιά που αλλάζουν σχολείο (πχ από νηπιαγωγείο σε δημοτικό) μπορεί να βοηθήσει μία επίσκεψη στον προαύλιο χώρο του σχολείου, ίσως η γνωριμία με το δάσκαλο ή τη δασκάλα, η συζήτηση σχετικά με τα μαθήματα της τάξης, η γνωριμία και το παιχνίδι με τους συμμαθητές.

Αν πάλι υπάρχει άγχος για τις σχολικές επιδόσεις χρειάζεται να δείξετε κατανόηση, να ενθαρρύνετε και να καθησυχάσετε λέγοντας, ότι οι πρώτες μέρες στο σχολείο είναι επαναληπτικές και προσαρμοστικές και τονίζοντας ότι θα είστε στο πλευρό των παιδιών για ο,τιδήποτε και αν χρειαστούν.

Σίγουρα κάτι που θα αρέσει στα παιδιά και θα το απολαύσουν είναι η αγορά του σχολικού εξοπλισμού. Κάντε μία λίστα μαζί με τα παιδιά με όλα τα απαραίτητα και πηγαίνετε να τα προμηθευτείτε. Επίσης μπορείτε να κάνετε μία εκκαθάριση στην ντουλάπα των παιδιών και να αγοράσετε καινούργια ρούχα, τα οποία θα είναι πρακτικά  και ευκολοφόρετα.

Το μυστικό είναι πάντα να υπάρχει θετική διάθεση. Όσο πιο ευχάριστα σκέφτεστε εσείς για το σχολείο τόσο ευχάριστα θα το σκέφτονται και τα παιδιά σας. Και πάνω από όλα συζήτηση. Να συζητάτε τα πάντα με τα παιδιά σας όλες τους τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς δημιουργώντας κλίμα εμπιστοσύνης και ασφάλειας!!!

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Theognosia Soldatou

Μεγάλωσα στην Καστοριά μία πόλη όπου η λίμνη είναι το κύριο χαρακτηριστικό της. Επηρεασμένη λοιπόν από αυτό το τοπίο, από μικρή έλεγα ότι όταν μεγαλώσω ήθελα να γίνω γιατρός για τους κύκνους. Μεγάλωσα λοιπόν και κατάλαβα ότι το όνειρό μου ήταν λίγο παιδικό, οπότε ωρίμασα εγώ, ωρίμασαν και οι στόχοι μου. Σπούδασα Ψυχολογία και ειδικεύτηκα στην Συμβουλευτική και την Ειδική Αγωγή. Από τα πρώτα κιόλας βήματα ασχολήθηκα με τα παιδιά και δούλεψα σε αρκετούς σχετικούς χώρους της Θεσσαλονίκης. Επειδή όμως το να δουλεύεις με παιδιά χρειάζεται αντοχή σωματική και ψυχική, θα με βρεις να συχνάζω σε κάποιο γυμναστήριο της πόλης ή σε κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο.