Το καλοκαίρι είναι ίσως η καλύτερη εποχή για να καταλάβει κανείς πόσο υπεύθυνος είναι με το κατοικίδιο του, αλλά και κατά πόσο αυτό είναι υπάκουο και πιστό στον ιδιοκτήτη του. Πριν βιαστείτε να αναρωτηθείτε για ποιο λόγο υποστηρίζω την παραπάνω άποψη, θα σας εξηγήσω ευθύς αμέσως.

Όλοι όσοι έχετε κατοικίδια σίγουρα έχετε επιχειρήσει να κάνετε διακοπές μαζί τους. Η άποψη που επικρατεί είναι ότι οι διακοπές με τους τετράποδους φίλους μας, είναι η τέλεια ευκαιρία, έτσι ώστε να απελευθερωθούν, να ξεδώσουν και να διασκεδάσουν απεριόριστα και ανενόχλητα. Φυσικά και θα συμβεί αυτό και όντως είναι πολύ όμορφο να βλέπεις το σκυλάκι σου να διασκεδάζει μαζί σου, χωρίς να το αφήνεις πίσω στην πόλη. Όμως, από την άλλη, κάποιες φορές το παρακάνουμε λιγάκι με την ελευθερία που τους δίνουμε, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα περιστατικά.

Σαφώς και θα δώσουμε την ευκαιρία στο ζωάκι μας να ευχαριστηθεί τη διαμονή του σε έναν καινούργιο χώρο, αλλά βασική προϋπόθεση είναι να τα κάνει όλα αυτά πάντα υπό τον έλεγχο μας. Εφόσον μάλιστα είναι καλά εκπαιδευμένο και υπάκουο, δε θα έχετε κανένα θέμα. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις όπου ο ιδιοκτήτης για διάφορους λόγους δε μπορεί να επιβληθεί στο κατοικίδιο του και ενώ σε αυτήν την περίπτωση θα περιμέναμε να είναι ακόμα πιο προσεκτικός, συχνά βλέπουμε την τάση να προσπαθεί να απαλλαγεί από τις αυτονόητες ευθύνες του και να αποφασίζει να το αφήσει εντελώς ελεύθερο, ώστε να κάνει τις διακοπές του ανενόχλητος.

Θα ήθελα λοιπόν να επιστήσω την προσοχή αυτών των ατόμων και να τους υπενθυμίσω κάποια πολύ σημαντικά πράγματα. Το να έχεις ένα σκύλο (αναφέρομαι σε σκύλο γιατί είναι το συνηθέστερο κατοικίδιο) είναι μεγάλο προνόμιο αλλά και τεράστια ευθύνη. Δε θα αναφερθώ λεπτομερειακά σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις τις οποίες έχει ένας ιδιοκτήτης, θα αναφερθώ όμως στα λάθη που κάνουν πολλοί από εμάς κατά τη διάρκεια των διακοπών και πώς μπορούμε να τα αποφύγουμε και να γίνουμε πιο υπεύθυνοι «γονείς».


ΤΙ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΙ ΤΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ

ΠΗΡΑΜΕ ΕΝΑ ΛΟΥΡΙ ΚΑΙ ΦΥΓΑΜΕ

Τι έτσι; Πήραμε το σκυλί και φύγαμε; Φυσικά και όχι! Πριν ξεκινήσετε το ταξίδι σας με τον μικρό σας φίλο, είναι απαραίτητο να ετοιμάσετε μια τσάντα η οποία θα περιλαμβάνει τα απαραίτητα αντικείμενα που σχετίζονται με την προσωπική του φροντίδα (σκεύη φαγητού και νερού, την τροφή του, τα παιχνίδια του, σακουλάκια για τις ακαθαρσίες, την πετσέτα του και ότι άλλο χρειάζεται). Το να είστε οργανωμένοι και να έχετε φροντίσει για όλα όσα θα χρειαστεί στο νέο χώρο όπου θα βρεθείτε, είναι το παν!

ΕΝΑ ΣΚΥΛΑΚΙ ΕΙΝΑΙ, ΠΟΙΟΝ ΘΑ ΠΕΙΡΑΞΕΙ ΜΩΡΕ…

Συμφωνώ πως μπορεί να έχετε το πιο ήσυχο σκυλάκι του κόσμου. Πώς όμως μπορείτε να είστε 100% σίγουροι πως δε θα συμβεί κάτι; Ειδικά εφόσον βρίσκεστε σε ένα ξένο περιβάλλον. Είναι απαραίτητο να ελέγχετε συνεχώς το τι κάνει και που βρίσκεται. Αυτό φυσικά ισχύει και για τη θάλασσα. Επίσης, σκεφτείτε πως υπάρχουν πολλοί που φοβούνται τα ζώα. Γιατί λοιπόν να πανικοβληθούν και να αντιδράσουν ίσως παρορμητικά, βλέποντας το σκυλί σας να τριγυρνάει μόνο του;

ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΨΩ

Ένα από τα  συνηθέστερα και απαράδεκτα λάθη πολλών ιδιοκτητών. Είναι πραγματικά αδιανόητο να μολύνουμε το περιβάλλον ασυναίσθητα. Εννοείται πως πρέπει να χρησιμοποιούμε σακουλάκια για τις ακαθαρσίες των κατοικίδιων μας, γιατί έτσι σεβόμαστε τόσο το περιβάλλον, όσο και τους γύρω μας.

ΑΣΤΟ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΜΟΝΟ ΤΟΥ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΝΑΓΚΗ

Μα γιατί πιστεύετε ότι δε σας έχει ανάγκη; Φυσικά και θέλει να παίξει μαζί σας. Μάλιστα, το σωστό παιχνίδι βελτιώνει όχι μόνο τη δική του ζωή, αλλά και τη δική σας. Έρευνες έχουν δείξει,  ότι αυτοί που αφιέρωναν αρκετό χρόνο για παιχνίδι με το κατοικίδιο τους, ανέπτυξαν πολύ πιο δυνατές σχέσεις. Προσπαθήστε να ανακαλύψετε τι αρέσει στο σκύλο σας, κάντε τον να χρησιμοποιήσει το μυαλό του και πραγματικά θα περάσετε μαζί αξέχαστες στιγμές.

Μιας και είμαι και εγώ «σκυλομάνα» θα ήθελα να σας πω, ότι με την πάροδο του χρόνου και με αφορμή διάφορα περιστατικά, συνειδητοποιώ όλο και περισσότερο πόσο σημαντικό και απαραίτητο είναι το κατοικίδιο μας, να μάθει να μας υπακούει έξω από το χώρο του σπιτιού. Εκπαιδεύεστε τους μικρούς σας φίλους όσο περισσότερο μπορείτε, μάθετε να είστε υπεύθυνοι απέναντι τους και ταυτόχρονα θα μάθουν και αυτοί να ζουν σωστά!


 

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Xrysa Xamatzi

Ονομάζομαι Χρύσα Χαμαμτζή και είμαι φοιτήτρια Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Είμαι γέννημα θρέμμα Θεσσαλονικιά και δηλώνω ερωτευμένη με την πόλη μου. Αυτό που με χαρακτηρίζει, είναι ότι μιλάω πολύ και “πάσχω” από τη ψυχική νόσο της τελειομανίας. Αυτό που μου δίνει ενέργεια, είναι η γυμναστική και το χαμόγελο της μαμάς μου. Η μεγάλη μου αδυναμία είναι τα σκυλιά και ο μεγαλύτερος μου φόβος η μοναξιά. Στους ανθρώπους με απωθεί η αγένεια και με ελκύει η αποφασιστικότητα. Η δημοσιογραφία για μένα είναι τρόπος ζωής, καθώς με συναρπάζει το γεγονός πως θα μεταδώσω μια πληροφορία ή ένα μήνυμα στο κοινό, και με αυτό τον τρόπο θα τους δημιουργήσω ένα οποιοδήποτε συναίσθημα. Αυτό που επιδιώκω και ονειρεύομαι ; Mια δική μου ραδιοφωνική εκπομπή.