Get to know Δημήτρη Σαραφίδη

Συνάντησα το Δημήτρη και μου μίλησε για την αγάπη του για τη φωτογραφία που κατέληξε σε επαγγελματική αποκατάσταση. Ασχολείται ενεργά από μικρός, ωστόσο τα τελευταία  10 χρόνια αξιοποιεί το ταλέντο του με αντικείμενο κυρίως τη βάπτιση και το γάμο. Του αρέσουν τα ταξίδια, οι νέες γνωριμίες με ανθρώπους και κουλτούρες και όλα αυτά τα αποτυπώνει στις φωτογραφίες του, αποδίδοντας τοπία και συναισθήματα με τη δική του οπτική. Μάλιστα, δε γλίτωσα κι εγώ από το φακό του!

Ας μιλήσει ο Δημήτρης τώρα

Ποιο ήταν το έναυσμα για να ασχοληθείς επαγγελματικά με τη φωτογραφία;

Πάντα με ενδιέφερε ο εν λόγω τομέας αλλά η αρχή έγινε ουσιαστικά στο λύκειο, όταν μια καθηγήτρια μας έγραψε σε μια φωτογραφική ομάδα. Κάποια στιγμή, κάναμε μια έκθεση στο Φωτογραφικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης και η φωτογραφία που διάλεξα εγώ, μετά από ώρες έρευνας από την Πλατεία Αριστοτέλους μέχρι το Λευκό Πύργο, ήταν ένα παρκαρισμένο λεωφορείο, στου οποίου την αντανάκλαση φαινόταν ο Πύργος. Μέσω αυτής της εμπειρίας, μπήκε λίγο πιο βαθιά το μικρόβιο της φωτογραφίας. Έπειτα, παράλληλα με τις σπουδές μου, δούλευα οπότε είχα την οικονομική ανεξαρτησία να αγοράσω την πρώτη μου επαγγελματική DSLR και σε συνεργασία με έναν τηλεοπτικό σταθμό, άρχισα να κάνω τις πρώτες μου δουλειές.

Τι σε εμπνέει περισσότερο;

Τα τοπία και το ανθρώπινο συναίσθημα. Προσπαθώ, ένα τοπίο, να το αποτυπώσω μέσα από μια πιο ασυνήθιστη πλευρά, να το μεταδώσω από τη δική μου οπτική και πρακτικά, με μικρές φυσικές προσθήκες –όπως ένα κλαδί, τις ακτίνες του ήλιου –να το μεταμορφώσω. Όσο για το ανθρώπινο συναίσθημα, με ενδιαφέρει, γιατί μπορεί κανείς να βγάλει πάρα πολλά συμπεράσματα και ερμηνείες από μια φωτογραφία με ένα χαμόγελο, ένα βλέμμα, ένα φιλί.

Είναι αυτός ο λόγος που ασχολείσαι με τη φωτογράφιση γάμων και βαφτίσεων;

Μου αρέσουν πολύ οι ανθρώπινες σχέσεις και χαίρομαι όταν τους  βλέπω να χαίρονται με το αποτέλεσμα διότι πρόκειται για πολύ ιδιαίτερες στιγμές τους. Σε σχέση με τα άψυχα, τα οποία έχουν τη χάρη τους αλλά δεν μπορούν να σου ανταποδώσουν το ευχαριστώ τους, το να δουλεύεις με ανθρώπους, σου προσφέρει μια ηθική ικανοποίηση έως και συγκίνηση.

Η συναναστροφή σου με τον κόσμο γίνεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό μέσω των social media. Το διαδίκτυο είναι ένα μέσο που σε βοηθάει στον τομέα της δουλειάς;

Τα social media είναι το μέλλον για όσους ασχολούνται με το ελεύθερο επάγγελμα, διότι το χρησιμοποιούν όλοι και μπορείς εύκολα και γρήγορα να διαφημίσεις τη δουλειά σου με ελάχιστο κόστος και μάλιστα πολύ ευχάριστα, καθώς λαμβάνεις σχόλια και κρατάς επαφή με κόσμο που έχεις συνεργαστεί.

Πες μου ένα περιστατικό που σε έκανε να πεις #τηνπάτησα.

Γενικά στη δουλειά έχουν συμβεί πολλά ευτράπελα αλλά αυτό που θεωρώ εγώ πως αξίζει να ειπωθεί, είναι, ότι λόγω της αγάπης και του ενθουσιασμού για τη φωτογραφία, αγοράζω πράγματα και εξοπλισμό που δε χρειάζομαι και μένουν να σκονίζονται στο υπόγειο.

Ποιο είναι το ηθικό δίδαγμα της ιστορίας;

Στη ζωή πρέπει να φιλτράρουμε κάθε μας απόφαση και επομένως, κάθε αγορά, διότι δύσκολα βγαίνουν τα χρήματα αλλά εύκολα ξοδεύονται και εξαϋλώνονται.

Τι σου έρχεται στο μυαλό όταν ακούς «αγαθιάρα»;

Μια παρέα κοριτσιών που γελάνε συνέχεια με το ο,τιδήποτε χωρίς πάντα να υπάρχει λόγος και αιτία!


Γνώρισε τον Δημήτρη στο Facebook

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Kiki Tsani

Είμαι η Κική Τσάνη και σπουδάζω στο Τμήμα Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Ζω στην πανέμορφη Θεσσαλονίκη, την οποία δηλώνω πλέον και ως τόπο καταγωγής(δεν είναι). Λατρεύω το χειμώνα, διαβάζω με μανία ο,τι βρεθεί στα χέρια μου, παρακολουθώ συστηματικά αμέτρητες σειρές, πιστεύω ακράδαντα ότι ο καφές είναι εθισμένος σε μένα και παρατηρώ διεξοδικά τους πάντες και τα πάντα γιατί οι καλύτερες ιστορίες προκύπτουν από εκεί που δεν το περιμένεις. Η δημοσιογραφία για μένα είναι απόλυτη επιλογή και κόντρα ρόλος ταυτόχρονα, διότι το μόνο που με ευχαριστεί είναι να μεταδίδω ιστορίες, εμπειρίες και φυσικά να σχολιάζω αλλά τρομάζω στην ιδέα αλληλεπίδρασης με το ανθρώπινο είδος.