Με το παρακάτω βίντεο θα μεταφερθείτε σε ένα σχολικό κτίριο στην περιοχή Espoo της Φινλανδίας, πολύ κοντά στην πρωτεύουσα της, το Ελσίνκι.

Το σχολείο ονομάζεται Juvanpuiston Koulu και –προσοχή!- είναι δημόσιο. Το τονίζω γιατί οι περισσότεροι θα θεωρήσετε, και με το δίκιο σας βέβαια, ότι πρόκειται για κάποιο πανάκριβο, ιδιωτικό κολέγιο. Αλλά όχι δεν είναι, είναι ένα συνηθισμένο δημόσιο σχολείο, μία απόδειξη ότι η Φινλανδία είχε, έχει και θα έχει ένα από τα καλύτερα εκπαιδευτικά συστήματα στον κόσμο.

Τα τεράστια παράθυρα απορροφούν τον ήλιο στις αίθουσες. Η αυλή, δίχως κάγκελα, ένα πάρκο γεμάτο πράσινο και κούνιες. Η ώρα του φαγητού είναι ξεχωριστή για κάθε τάξη, προκειμένου να υπάρχει ηρεμία και οργάνωση στο χώρο. Το γεύμα, αν αναρωτιέστε, είναι φυσικά δωρεάν και είναι πλούσιο, τόσο  σε ποικιλία όσο και σε θρεπτικά συστατικά!

Μοντέρνα βιβλιοθήκη, ένας χώρος που θα σε κάνει να αγαπήσεις το διάβασμα και την ανάγνωση. Αίθουσες ειδικά διαμορφωμένες για κάθε μάθημα, εργαστήρια, εξοπλισμός, ατομικά θρανία, αίθουσα κινηματογράφου, διαδραστικοί πίνακες, προβολείς, συμπληρώνουν την καλύτερη εικόνα του εσωτερικού χώρου.

Ομάδα εξειδικευμένων επιστημόνων, εργοθεραπευτών, λογοθεραπευτών θα φροντίσουν εξατομικευμένα για κάθε μαθητή, με στόχο την καλύτερη διδασκαλία και μέθοδο. Ψυχολόγοι στη διάθεση του μαθητή, για την βοήθεια και επίλυση κάθε προβλήματος. Οι δάσκαλοι άρτια εκπαιδευμένοι, πλήρως ενημερωμένοι για όλα. Εκδρομές, απογευματινή απασχόληση, φύλαξη παιδιών, δεν ξέρω πραγματικά τι να πω και τι να σχολιάσω.

Να σημειωθεί πως το νηπιαγωγείο δεν είναι υποχρεωτικό, αλλά το 99% των μαθητών φοιτά σε αυτό, προκειμένου να προετοιμαστεί για την Α’ Δημοτικού, ανάλογα με τις δυνατότητές του. Ομαδικά παιχνίδια, ομάδες εργασίας, μαθήματα συγκέντρωσης, κατάλληλο, εκπαιδευτικό υλικό. Ενθουσιάστηκα πραγματικά με τους μαθητές, αγόρια και κορίτσια, που μαγείρευαν μόνοι τους στο εργαστήριο μαγειρικής. Εύγε!

Η Φινλανδία ένα προηγμένο κράτος, μια χώρα που συνεχώς αναπτύσσεται έχει δημιουργήσει το ιδανικό εκπαιδευτικό σύστημα, το σχολείο των ονείρων μας, ένα σχολείο που δίνει δυνατότητα στο δάσκαλο να καινοτομήσει, να δημιουργήσει. Ένα ευχάριστο περιβάλλον για το μαθητή χωρίς άγχος που το σχολείο ακολουθεί το παιδί ανάλογα με τις δυνατότητές του και όχι το παιδί το σχολείο. Που οι αδυναμίες δεν αποτελούν κάτι μεμπτό αλλά μια αφορμή για δημιουργία και ουσιαστική προσπάθεια για βελτίωση. Που οι γνώσεις κερδίζονται εμπειρικά κι όχι μέσω της παπαγαλίας οδηγώντας έτσι αβίαστα στη στείρα μάθηση. Που τα μαθήματα δεν είναι μόνο θεωρητικά αλλά και πρακτικά και δεν αφορούν μόνο θεωρίες, κανόνες και αναλύσεις, αλλά την ίδια τη ζωή και την καθημερινότητά των ανθρώπων.

Δείτε το βίντεο:


 

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Xrysa Kasapi

Γεννήθηκα για να ερωτευτώ... Λάτρης των βιβλίων, του γέλιου και της αλήθειας! Πιστεύω ακράδαντα ότι ο κόσμος μας θα ήταν άσχημος δίχως παιδιά και ο ουρανός θα είχε χρώμα γκρι. Με φοβίζει η αρνητική ενεργεία και οι άνθρωποι που δεν τρώνε πολύ.