Τα τελευταία χρόνια τα ηλεκτρονικά παιχνίδια έχουν γίνει ιδιαίτερα ελκυστικά για τα παιδιά και τους εφήβους. Τα ζωηρά χρώματα, η δράση σε πραγματικό χρόνο, τα γραφικά που κάνουν τους χαρακτήρες να μοιάζουν αληθινούς και η ενδοεπικοινωνία προκαλούν στα παιδιά έντονα συναισθήματα ανεβάζοντας την αδρεναλίνη.

 

Έρευνες έχουν δείξει τις επιπτώσεις της πολύωρης ενασχόλησης με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια οι οποίες είναι είτε θετικές είτε αρνητικές. Στις θετικές περιλαμβάνονται η ανάπτυξη των γνωστικών ικανοτήτων των παιδιών όπως η συγκέντρωση, η προσοχή, ο οπτικοκινητικός συντονισμός και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων. Αναφορικά με τις  αρνητικές επιπτώσεις ερευνητές έχουν μιλήσει για την ανάπτυξη της επιθετικότητας, τη βύθιση στην εικονική πραγματικότητα και τη βίωση της σαν αληθινή, την κοινωνική απομόνωση και τη συναισθηματική ανικανότητα για επαφή και κατανόηση της ψυχικής κατάστασης του άλλου.

 

Η αύξηση των επιθετικότητας είναι η επίπτωση που απασχολεί περισσότερο τους επιστήμονες καθότι το 90% των παιχνιδιών περιλαμβάνουν κάποιας μορφής βίαιο περιεχόμενο. Τέτοιου είδους παιχνίδια είναι ιδιαίτερα επιδραστικά σε παιδιά που έχουν ήδη συναισθηματικά προβλήματα.

 

Οι γονείς πρέπει να ανησυχήσουν όταν το παιδί ασχολείται πολλές ώρες με τα παιχνίδια και δεν ασχολείται με τις φιλίες του και τα μέλη της οικογένειάς, όταν η αποχή από το παιχνίδι προκαλεί έντονη δυσφορία, όταν η σχολική του επίδοση πέφτει κατακόρυφα, όταν το παιδί παραμελεί να φάει, να πλυθεί ή ακόμα και να κοιμηθεί προκαλώντας του έτσι πονοκεφάλους και όταν παρατηρείται απώλεια διάθεσης για οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα εντός και εκτός σπιτιού.

Πολλές φορές οι γονείς προσπαθώντας να βοηθήσουν τα παιδιά τους χρησιμοποιούν τρόπους που φέρνουν συνήθως τα αντίθετα αποτελέσματα όπως απειλές, τιμωρίες, απομάκρυνση των ηλεκτρονικών συσκευών κάνοντας έτσι το παιδί να νιώθει ότι δε το καταλαβαίνουν καταφεύγοντας στην αποστασιοποίηση από τις σχέσεις με τη μαμά και το μπαμπά.

 

Καλό είναι οι γονείς να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα σφαιρικά. Θα πρέπει να σκεφτούν για αρχή τους λόγους που μπορεί το παιδί να ασχολείται τόσες ώρες με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, όπως είναι η δυσκολία στις σχέσεις με τους συνομηλίκους, δυσκολίες στο σχολείο, ίσως άγχος ή και κατάθλιψη, δυσκολίες στο να παίρνει πρωτοβουλίες και στο να θέτει στόχους για το μέλλον.

Να είστε λοιπόν ανοιχτοί στα να συζητήσετε με το παιδί σας για τους λόγους που προτιμά τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, βοηθήστε το να λεκτικοποιήσει τα συναισθήματά του, βρείτε την όρεξη και περάστε χρόνο με το παιδί σας δημιουργικά όλοι μαζί σαν οικογένεια, παίξτε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, κάντε μία κατασκευή, ενημερωθείτε για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια και θέστε ξεκάθαρα όρια στην ενασχόληση με αυτά. Ενθαρρύνετε τα παιδιά να βγαίνουν πιο συχνά έξω από το σπίτι και να συναναστρέφονται με συνομηλίκους. Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί έχει κάποιο έντονο συναισθηματικό πρόβλημα συμβουλευτείτε έναν ειδικό ψυχικής υγείας.

 

Το βασικότερο είναι να αποφεύγετε τη σύγκρουση με τα παιδιά σας και να προσπαθείτε να αφουγκραστείτε τα βαθύτερα αίτια τις όποιας συμπεριφοράς!


Πηγή: «Πώς να μιλήσετε σε ένα παιδί για…». Γραμμή σύνδεσμος για τους γονείς.

 

 

 

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Theognosia Soldatou

Μεγάλωσα στην Καστοριά μία πόλη όπου η λίμνη είναι το κύριο χαρακτηριστικό της. Επηρεασμένη λοιπόν από αυτό το τοπίο, από μικρή έλεγα ότι όταν μεγαλώσω ήθελα να γίνω γιατρός για τους κύκνους. Μεγάλωσα λοιπόν και κατάλαβα ότι το όνειρό μου ήταν λίγο παιδικό, οπότε ωρίμασα εγώ, ωρίμασαν και οι στόχοι μου. Σπούδασα Ψυχολογία και ειδικεύτηκα στην Συμβουλευτική και την Ειδική Αγωγή. Από τα πρώτα κιόλας βήματα ασχολήθηκα με τα παιδιά και δούλεψα σε αρκετούς σχετικούς χώρους της Θεσσαλονίκης. Επειδή όμως το να δουλεύεις με παιδιά χρειάζεται αντοχή σωματική και ψυχική, θα με βρεις να συχνάζω σε κάποιο γυμναστήριο της πόλης ή σε κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο.