Πάντα αναρωτιόμαστε όταν είμαστε σε μία σχέση εάν υπάρχει επικοινωνία ανάμεσα σε εμάς και τον σύντροφό μας. Είναι πολύ βασικό στοιχείο και καθοριστικό για το μέλλον της σχέσης μας. Εάν υπάρχει, το μέλλον είναι ευοίωνο για αυτή τη σχέση! Εάν όμως δεν υπάρχει ή θα μπορούσε να είναι και καλύτερη, τότε ήρθε η στιγμή για επαναπροσδιορισμό κάποιων πραγμάτων.

Για να βοηθήσουμε  τη σχέση μας προτιμότερο είναι να στραφούμε πρώτα στον εαυτό μας. Να καλλιεργήσουμε την αυτογνωσία, να παραδεχτούμε τα λάθη και τις αδυναμίες μας. Η αυθεντική επικοινωνία προϋποθέτει εσωτερική ισορροπία, αυτοέλεγχο και βαθιά γνώση του εαυτού μας. Και το λέω αυτό, γιατί τις περισσότερες φορές προσπαθούμε να καταλάβουμε τον άλλον μέσα από τις δικές μας πεποιθήσεις και τα προσωπικά μας  βιώματα. Όπως επίσης επιδιώκουμε να τον προσαρμόσουμε σύμφωνα με τα δικά μας ψυχολογικά δεδομένα. Αυτό είναι το λάθος που κάνουμε οι περισσότεροι.

Δεν μπορώ να ακούσω τον άλλον όταν μέσα μου κραυγάζουν ουρλιαχτά, ούτε να τον καθησυχάσω όταν μέσα μου δεν υπάρχει ηρεμία! Όταν αποδέχομαι με σεβασμό τα αισθήματά του, χωρίς να κάνω κριτική και χωρίς να εξετάζω εάν είναι σωστά ή λάθος, όταν είμαι ο εαυτός μου κι όταν εκφράζω αυτό που σκέφτομαι χωρίς να προσποιούμαι, τότε μπορώ να πω ότι επικοινωνώ δημιουργικά με μεγάλες προοπτικές!

Ας μη ξεχνάμε ότι το κλειδί στην επικοινωνία δεν είναι αυτό που λέμε, αλλά ο τρόπος που το λέμε! Ας δούμε παρακάτω κάποια βήματα που μπορούμε να κάνουμε για τη βελτίωση της επικοινωνίας με τον σύντροφό μας, που θα έχει ως αποτέλεσμα να ζούμε σε μια υγιή σχέση!

 • Μην απομονώνεσαι συναισθηματικά βάζοντας ένα αόρατο τείχος μπροστά σου. Είναι σημαντικό να συζητάς και να μοιράζεσαι πράγματα με τη σχέση σου.
 • Μη μιλάς συνέχεια και μη μιλάς όλη την ώρα για τον εαυτό σου. Δώσε χώρο στον άνθρωπό σου να εκφραστεί, γιατί αλλιώς μπορεί να γίνεις κουραστικός και ανυπόφορος!
 • Επικοινωνώ, αλλά δεν κοιτάζω τον άλλον με προσοχή. Πώς γίνεται αυτό; Αποκλείεται να τον ακούς πραγματικά έχοντας την οθόνη του κινητού μπροστά στα μάτια σου. Απέφυγέ το!
 • Διατήρησε τη ψυχραιμία σου όταν ο σύντροφός σου εκφράσει αρνητικά συναισθήματα με νεύρα και θυμό. Προτίμησε τη σιωπή, άφησέ τον να αποφορτιστεί και όταν ηρεμήσουν τα πνεύματα, τότε συζητάτε το πρόβλημα.
 • Μην βγάζεις δικά σου συμπεράσματα από τα λόγια του άλλου. Σίγουρα το κάνεις!
 • Μίλησε ανοιχτά για τις ανάγκες σου και τι είναι αυτό που αναζητάς και προσδοκείς από τη σχέση σας. Προσπάθησε να είσαι ξεκάθαρος και σαφής.
 • Μην χρησιμοποιείς το παρελθόν και τις πληγές σου για να δικαιολογήσεις κάποιες αρνητικές σου συμπεριφορές.
 • Πρόσεξε το λόγο σου και πώς εκφράζεσαι. Είναι προτιμότερο να πεις “Αισθάνομαι πολύ πιεσμένος και θα ήθελα να με βοηθήσεις σε κάτι…”, παρά να πεις “Είσαι πολύ εγωιστής και σκέφτεσαι μόνο τον εαυτό σου.”
 • Να αγγίζεις και να αγκαλιάζεις συχνά τον σύντροφό σου. Η σωματική επαφή δυναμώνει την επικοινωνία στη σχέση.
 • Μην αφήνεις τρίτους να μπαίνουν ανάμεσά σας για κανέναν λόγο. Ότι προκύπτει θα πρέπει να μάθετε να το λύνετε μεταξύ σας! Και επίσης μην τσακώνεστε μπροστά σε τρίτους!
 • Εάν μένετε μαζί και βρίσκεστε πολύ λίγο μέσα στην ημέρα, βάλτε στο πρόγραμμα μια κοινή δραστηριότητα που θα την κάνετε οι δυο σας. Σίγουρα θα σας φέρει πιο κοντά και θα σας ανανεώσει!

Μην περιμένεις να είναι ο τέλειος και να σου προσφέρει τα πάντα. Να αποδεχτείς τις διαφορές σας και να συμφιλιώνεσαι με ότι μαθαίνεις μέσα από τη σχέση σας…

Και μη ξεχνάς ποτέ ότι για να καταλάβεις και να επικοινωνήσεις με τον σύντροφό σου, θα πρέπει να αδειάσεις από τον εαυτό σου και να αφήσεις χώρο για να γεμίσεις από αυτόν. Να τον αποδεχθείς χωρίς όρους μέσα στην αγάπη και έτσι θα υπάρξει η συναισθηματική ασφάλεια και η δημιουργική επικοινωνία που αναζητάς!

Live it to believe it λοιπόν!

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Sofia Xristianidou

Είμαι η Σοφία Χριστιανίδου, μια ρομαντική ψυχή που αγαπάει τον άνθρωπο και την ψυχή του...Γράφω, γιατί έτσι μου αρέσει να εκφράζομαι! Λατρεύω την ποίηση, τη φιλοσοφία και ψάχνω την αρμονία και την ''ομορφιά'' στα πράγματα! Όσο για τη μόδα και το styling...μεγάλες μου αδυναμίες! Εμπνέομαι από τον κόσμο γύρω μου, αγαπώ τους φίλους μου και δεν μπορώ να ζήσω χωρίς καφέ!