Μια ομάδα= 3.000 + πλύσεις

«Η καθαριότητα οδηγεί στην αξιοπρέπεια και αυτή με τη σειρά της σε νέες ευκαιρίες.» Ithaca Laundry

Μια μικρή ομάδα νέων ανθρώπων, στάθηκε ικανή να δημιουργήσει στη χώρα μας, έναν αρκετά πρωτοποριακό τρόπο βοηθείας, προς τα άτομα που το έχουν πραγματικά ανάγκη. Το μόνο που χρειάστηκαν ήταν ένα βαν και δύο στεγνωτήρια και με όπλο την επιθυμία τους να προσφέρουν βοήθεια, η ομάδα του Ithaca Laundry, κάνει βόλτες καθημερινά στους δρόμους της Αθήνας, πλένοντας και στεγνώνοντας τα ρούχα των αστέγων.

Στόχος της δράσης της Ithaca Laundry είναι να βοηθήσουν τους αστέγους να ξαναβρούν την Ιθάκη τους. Αποφάσισαν λοιπόν να δημιουργήσουν ένα πλυντήριο, επειδή μέσω αυτού βελτιώνουν τις συνθήκες υγιεινής των αστέγων, αυξάνουν την αξιοπρέπεια και τον αυτοσεβασμό τους και έτσι δημιουργούν ευκαιρίες για τους ανθρώπους αυτούς. Η κινητή φύση του πλυντηρίου επιτρέπει τη διατήρηση του χαμηλού κόστους, καθώς έτσι η ομάδα είναι απαλλαγμένη από ενοίκια και παρόμοια λειτουργικά έξοδα. Ακόμα, με τον τρόπο αυτό μπορούν να προσεγγίσουν και να εξυπηρετήσουν πολλούς ανθρώπους, οι οποίοι δεν αφήνουν συχνά τις θέσεις τους. Τα ρούχα πλένονται αυτόματα στα πλυντήρια. Οι εθελοντές βοηθάνε στη συλλογή των ρούχων, στη μεταφορά τους από τα πλυντήρια στα στεγνωτήρια, στην επιστροφή τους στους αστέγους και γενικότερα στην οργάνωση της διαδικασίας.

Η ομάδα αποτελείται από 5 άτομα. Ο Θάνος Σπηλιόπουλος είναι ο Ιδρυτής και Project Manager της Ithaca. Γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αθήνα, αποφοίτησε από το Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ο.Π.Α. με κατεύθυνση στην Στρατηγική και τους Ανθρώπινους Πόρους. Η Ανδήλη Ραχούτη συμμετέχει στην ομάδα της Ithaca ως Graphic Designer και Creative Director. Με ανάλογες σπουδές στο κολέγιο του ΑΚΤΟ, είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό του Logo και του Branding. Ο Φάνης Τσόνας είναι ο Συνιδρυτής και Μηχανικός της Ithaca. Ως απόφοιτος Χημικός Μηχανικός του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, είναι υπεύθυνος για όλα τα τεχνικά ζητήματα σχετικά με την καθημερινή λειτουργία της κινητής μας μονάδας. Ο Χρήστος Μπακογιάννης είναι ένας εκ των 2 εργαζομένων της Ithaca, οι οποίοι προέρχονται απο κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Εργάζεται καθημερινά στο πεδίο λειτουργίας της Ιthaca στην υποδοχή και εξυπηρέτηση των ωφελουμένων. Τα τελευταία χρόνια εργαζόταν ως ελαιοχρωματιστής και τεχνίτης. Τέλος, η Δήμητρα Κουντουριώτη, με την οποία ήρθαμε σε επικοινωνία και μας απάντησε λεπτομερώς στις παρακάτω ερωτήσεις, είναι η Υπεύθυνη Λειτουργίας στην Ithaca. Είναι απόφοιτος Κοινωνιολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τα τελευταία χρόνια έχει εργαστεί στον Ιδιώτικο Τομέα, ώς Yπεύθυνη Πωλήσεων και Διαχείρισης Ανθρώπινου δυναμικού.

 

1) Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με ένα τόσο συγκεκριμένο τρόπο βοήθειας; Θα μπορούσατε για παράδειγμα να μοιράζετε τρόφιμα ή είδη πρώτης ανάγκης, όπως σκέφτονται οι περισσότεροι που θέλουν να βοηθήσουν. Εσείς όμως επικεντρωθήκατε στον τομέα της υγιεινής, κάτι που είναι πολύ πρωτότυπο. 

H ιδέα προέκυψε από μια ομάδα 3 νέων ανθρώπων, οι οποίοι εμπνευστήκαν την κινητή μονάδα πλυντηρίου ρούχων, από μια παρόμοια δράση στην Αυστραλία. Δεδομένων των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, αλλά και λόγω της μη επαρκούς κάλυψης στον συγκεκριμένο τομέα υγιεινής αποφάσισαν να δημιουργήσουν την Ithaca. H καθαριότητα των ρούχων αποτελεί μέρος της προσωπικής υγιεινής και συντελεί σημαντικά στην διατήρηση ή και αύξηση του αυτοσεβασμού και της αξιοπρέπειας των ανθρώπων, που καθημερινά καταβάλουν ένα δύσκολο αγώνα επιβίωσης. Παράλληλα δημιουργούμε εμπράκτως ευκαιρίες για αυτούς τους ανθρώπους δημιουργώντας part time θέσεις εργασίας στο πεδίο, οι οποίες έχουν καλυφτεί από ανθρώπους που προέρχονται από κοινωνικά ευπαθείς ομάδες. Στόχος μας είναι να τους παρέχουμε την ευκαιρία να εργαστούν ξανά μετά από χρόνια αποχής και να έχουν παράλληλα ένα κατάλληλο υποστηρικτικό πλαίσιο (ψυχολογική υποστήριξη, εργασιακή συμβουλευτική), ούτως ώστε να επανενταχθούν κοινωνικά και εργασιακά  βρίσκοντας στη συνέχεια και μια full time απασχόληση.

 

2) Πώς εμπνευστήκατε το όνομα Ithaca Laundry; Τι σημαίνει για εσάς; 

Το Ιthaca προέρχεται από την Ιθάκη, το νησί του Οδυσσέα, όπου προσπαθούσε χρόνια να φτάσει εκεί αντιμετωπίζοντας πολλές και μεγάλες δυσκολίες. Αντίστοιχα όλοι οι άνθρωποι που εξυπηρετούμε, ζούνε καθημερινά κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και σε αυτό το “ταξίδι” επιβίωσης προσπαθούμε να βοηθήσουμε υποστηρίζοντας τους.

 

3) Σε γενικές γραμμές θα λέγατε ότι οι άστεγοι και τα άτομα από κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, δέχονται τη βοήθεια που τους προσφέρετε ή αντιμετωπίζετε τυχόν δυσκολίες και δισταγμούς από μεριά τους; 

Φυσικά οι άνθρωποι δέχονται τη βοήθεια μας, καθώς έρχονται και οι ίδιοι από μόνοι τους, γιατί τους παρέχουμε μια υπηρεσία που δεν καλύπτεται επαρκώς. Δεν αντιμετωπίζουμε δυσκολίες ή δισταγμό και θα έλεγα, ότι με το να επανέρχονται κάθε βδομάδα στα σημεία που λειτουργούμε δείχνει και την πραγματική ανάγκη και εμπιστοσύνη που έχει δημιουργηθεί προς στη δράση μας.

 

4) Πως θα περιγράφατε το συναίσθημα που νιώθετε κάθε φορά που βοηθάτε κάποιον που το έχει ανάγκη; Πιστεύετε ότι έχετε πάρει μαθήματα μέσα από αυτήν την εμπειρία;

Φυσικά το πιο σημαντικό μάθημα που έχουμε πάρει είναι, να μην κρίνουμε κανέναν και να μην θεωρούμε τίποτα δεδομένο. Είναι πολύ σημαντικό να αισθανόμαστε, ότι αποτελούμε ένα θετικό κομμάτι στη καθημερινότητα τους και αυτό μας κινητοποιεί. Όλοι είμαστε υπεύθυνοι για όσα συμβαίνουν γύρω μας, οπότε αντί να σταθούμε στα αρνητικά, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε για να προχωρήσουμε και να υπάρξει εξέλιξη είναι να προσφέρουμε κάτι θετικό.

 

5) Έχετε σκοπό άμεσα ή μελλοντικά να επεκταθείτε και σε άλλες περιοχές εκτός Αθηνών; 
 Στα άμεσα μας σχέδια είναι να κάνουμε μια έρευνα, ούτως ώστε να εξετάσουμε σε ποιά σημεία ακόμα πιθανά χρειάζεται η υπηρεσία μας είτε εντός, είτε εκτός Αθηνών και παράλληλα  θέλουμε να δούμε εάν υπάρχει κάποια έξτρα ανάγκη την οποία μπορούμε να καλύψουμε στους ωφελούμενους μας, καθώς βρισκόμαστε ήδη στο πεδίο.

 

6) Με ποίο τρόπο μπορεί να βοηθήσει κάποιος, ο οποίος βρίσκεται εκτός Αθηνών;

Την δράση μας μπορεί κάποιος να την υποστηρίξει είτε οικονομικά, είτε ως εθελοντής. Υπάρχουν θέσεις εθελοντών οι οποίες μπορούν να υποστηριχθούν και εξ αποστάσεως, αλλά φυσικά οι μεγαλύτερες ανάγκες που έχουμε απαιτούν και φυσική παρουσία. Όποιος ενδιαφέρεται να επικοινωνήσει μαζί μας και να μάθει περισσότερα, μπορεί να το κάνει είτε μέσω site, είτε από τη σελίδα μας στο Facebook.


Παραπάνω πληροφορίες σχετικά με τη δράση της ομάδας μπορείτε να βρείτε:

Στο site: http://ithacalaundry.gr

Στο Facebook:  https://www.facebook.com/ithacalaundry/

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Emmanouela Fotaki

Σπουδάζω δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η καταγωγή μου είναι από το όμορφο Ρέθυμνο και όσοι με γνωρίζουν, σίγουρα έχουν παρατηρήσει πως δεν σταματάω ποτέ να μιλάω! Αυτό που ίσως δε γνωρίζουν για μένα όμως, είναι ότι λατρεύω εξίσου να γράφω. Θεωρώ τη γραφή ένα τρόπο έκφρασης, γι' αυτό και επιλέγω θέματα που με προβληματίζουν, ανθρώπους που μου κινούν το ενδιαφέρον και μέρη που με εντυπωσιάζουν. Απεχθάνομαι κάθε είδος αδικίας και ρατσισμού και σαν στόχο στη ζωή μου έχω να βοηθάω όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Η ευαισθησία και ο αυθορμητισμός, τα όπλα μου!