Είχα την τύχη στην οικογένειά μου να γεννηθώ δεύτερη, και μέχρι σήμερα θεωρώ τον εαυτό μου τυχερό γιατί είχα πάντα δίπλα μου έναν μεγαλύτερο αδερφό να με προστατεύει. Πάντα ένιωθε ότι πρέπει να με υπερασπίζεται, μέχρι σήμερα θυμάμαι εκείνο το αγοράκι που με χτύπησε ένα καλοκαίρι στο χωριό και ο αδερφός μου πήγε και του έριξε μπουνιά. Πιστέψτε με υπήρχαν στιγμές που στα μάτια μου φάνταζε πραγματικός ήρωας, άσχετα αν κι εμείς πολλές φορές στο σπίτι σκοτωνόμασταν!


Ένα από τα κοινά θέματα συζήτησης των ημερών είναι η ζήλεια των παιδιών. Θεωρώ, ότι τα παιδιά ως ένα σημείο είναι φυσιολογικό να ζηλεύουν και δεν είναι κακό. Έχουν πολλά πράγματα να μοιραστούν ξεκινώντας από την αγάπη των γονιών τους, το άσχημο θα ήταν να ζηλεύουν και να μην το δείχνουν. Συνομιλώντας με μια ψυχολόγο,  πρότεινε ορισμένες συμπεριφορές από τις οποίες  ξεχώρισα τρεις.

Πρώτον, είναι σημαντικό να αφιερώνουμε προσωπικό χρόνο σε κάθε παιδί ξεχωριστά, κατά τη διάρκεια της ημέρας ή αν αυτό φαντάζει αδύνατο κατά τη διάρκεια της  εβδομάδας. Έχει μεγάλη σημασία για το παιδί να γνωρίζει ότι αυτήν την ώρα θα είναι μόνος του με την μαμά χωρίς να έχει τα αδέρφια του να επεμβαίνουν αλλά και ότι θα μπορεί εκείνο να διαλέξει την δραστηριότητα. Με αυτόν τον τρόπο ορισμένα συναισθήματα ζήλειας που προκαλούνται από την έλλειψη προσοχής και χρόνου εξαλείφονται.

16206

Δεύτερον, ποτέ μα ποτέ να μην συγκρίνουμε το ένα παιδί με το άλλο. Κάθε άνθρωπος έχει την δική του προσωπικότητα, σε όποια ηλικία κι αν βρίσκεται με τα δικά του προτερήματα και μειονεκτήματα. Θεωρείται άδικη οποιαδήποτε σύγκριση των παιδιών η οποία δυστυχώς συνεχίζεται από τους γονείς και όταν τα παιδιά ενηλικιωθούν. Εφόσον το ένα παιδί πέρασε στο Πανεπιστήμιο πρέπει και το άλλο να κάνει το ίδιο αλλιώς αντιμετωπίζεται ως αποτυχημένο. Όλες αυτές οι συγκρίσεις μόνο ψυχολογική πίεση μπορούν να προκαλέσουν και φυσικά αρνητικά συναισθήματα.

Τρίτον, καθημερινά πρέπει να τονίζουμε στα παιδιά τη σημασία της συνεργασίας και πόσο σημαντικό είναι να βοηθάνε ο ένας τον άλλον. Ιδιαίτερα, αν βρίσκονται στο ίδιο σχολείο  να γνωρίζουν πως αν συμβεί κάτι έχουν τον αδερφό ή την αδερφή τους  να απευθυνθούν. Έχει παρατηρηθεί σε πολλά αδέρφια όταν βρίσκονται στην οικογενειακή τους στέγη να μαλώνουν συνέχεια, ενώ όταν είναι έξω στο κοινωνικό σύνολο να υπερασπίζονται μεταξύ τους. Φυσικά, η συγκεκριμένη συμπεριφορά έχει μία βάση, διότι μέσα στο σπίτι έχουν να μοιραστούν την αγάπη των γονιών τους ενώ έξω να αντιμετωπίσουν δυσκολίες, επομένως η συνεργασία είναι αναπόφευκτη!

Νιώθω ότι δεν πρέπει να ενοχοποιούμε την ζήλεια ανάμεσα στα αδέρφια και ότι πρέπει να την αντιμετωπίζουμε ως κάτι φυσιολογικό. Ας μην ξεχνάμε ότι όσες φορές και να μαλώσουν μέσα τους θα υπάρχουν πάντα οι κοινές εμπειρίες, τα κοινά ακούσματα και μυρωδιές. Στην καρδιά τους  θα είναι μια βαθιά καλά ριζωμένη αγάπη που όταν θα έρθει η κατάλληλη στιγμή θα αποτελέσει ένα ζεστό μαξιλάρι να ακουμπήσουν.


 

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Zacharenia Pilitsidou

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Από μικρή δηλώνει ερωτευμένη με το ραδιόφωνο και την συγγραφή. Αποφοίτησε το Οικονομικό της Νομικής στο ΑΠΘ και για αρκετά χρόνια αφοσιώθηκε στα ταξίδια. Σήμερα είναι μητέρα δύο παιδιών. Αποφάσισε να επιστρέψει στα θρανία, και αποφοίτησε από την σχολή του Μεταπτυχιακού τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Αυτή τη στιγμή είναι υποψήφια διδάκτορας στην ίδια σχολή, αποδεικνύοντας πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα! Όποιος την γνωρίσει δύσκολα ξεχνά το χαμόγελό της.