Πολλά είναι τα ταβερνάκια και τα παραδοσιακά καφενεία που θα βρει κανείς στη Μυτιλήνη αλλά σαν κι αυτό, όχι, δεν θα βρεις πολλά. Κι αυτό γιατί όλα ξεκινάν από τους ανθρώπους του μαγαζιού. Με το χαμόγελο τους ζεσταίνουν τόσο το περιβάλλον του, που σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε κάποιο φιλικό τραπέζι με πολυ καλό φαγητό!

Στο τέλος της παλιάς αγοράς του νησιού, στην οδό Ερμού, βρίσκεται το Καφεμεζεδοπωλείο Ερμής, ένα από τα πιο ιστορικά καφενεία του νησιού. Η Ειρήνη Λάσκαρη είναι η «φρέσκια» θα λέγαμε ιδιοκτήτρια του  καταστήματος, καθώς έχει λίγους μήνες που το παράλαβε από τη μητέρα της Κυβέλη Σπανουδάκη-Λάσκαρη, η οποία με τη σειρά της το είχε παραλάβει και ανακαινίσει το 1997 όσο πιο πιστά μπορούσε με βάση το αρχικό καφενείο, από τον μπαμπά της Νικόλαο Σπανουδάκη που κι εκείνος το είχε παραλάβει από τον πατέρα του Γιώργο Σπανουδάκη, όταν εκείνος έφυγε νωρίς από τη ζωή και φίλοι και συγγενείς βοηθήσαν το τότε νέο παιδί να κρατήσει το μαγαζί.

The Story: Με την ανταλλαγή πληθυσμών ο προπάππους της Ειρήνης, Γιώργος Σπανουδάκης, αναγκάστηκε να φύγει από την Μικρά Ασία. Έτσι πήρε ότι μπορούσε από το κατάστημα «Ερμής» που διατηρούσε στη Μικρά Ασία και ήρθε στη Μυτιλήνη. Με αυτά που έφερε μαζί του διακόσμησε το καφενείο και το ονόμασε «Ερμής». Στην αγορά της Μυτιλήνης υπήρχαν πολλά καφενεία, σε καθένα από αυτά φιλοξενούνταν και η αντίστοιχη πελατεία. Στο Πανελλήνιον οι συνταξιούχοι, η αστική τάξη και στο καφενείο ο «Ερμής», κυρίως οι αραμπατζήδες, γιατί εκεί ήταν η αφετηρία των αραμπάδων.

Εγγονή και δισέγγονη πλέον ιδιοκτήτριες του καφενείου δεν έχουν αλλάξει σχεδόν τίποτε από τότε που το παρέλαβαν καθώς το μαγαζί κοσμείτε ακόμα από τα αντικείμενα του «παππού» σερβίρει καφέδες από της εννέα το πρωί και ούζα με καταπληκτικούς μεζέδες όπως και τότε. Μάλιστα στο μαγαζί υπάρχει μια πινακίδα που γράφει «ΟΙ ΑΝΑΠΑΥΣΕΙΣ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ ΙΔΙΑΙΤΕΡΩΣ» γιατί όπως μας εξήγησε η Ειρήνη εκείνα τα χρόνια οι αραμπατζήδες ερχόντουσαν με την πραμάτεια τους για να πιούν και μετά τους έπαιρνε ο ύπνος στο μαγαζί.

Στο σύντομο αυτό ταξίδι μου στη Μυτιλήνη ο «Ερμής» ήταν η νέα μου ανακάλυψη και πλέον καινούρια μου αγάπη. Σας το προτείνω ανεπιφύλακτα λοιπόν μαζί με την παραγγελία που πρέπει να δώσετε μόλις καθίσετε «χειροποίητη μελιτζανοσαλάτα, κολοκυθοανθούς γεμιστούς με ρύζι ή τυρί, σουγάνια, χταπόδι κρασάτο καθώς και τα σμυρνέικα σουτζουκάκια με συνταγή της γιαγιάς»!   Και ποιος ξέρει ίσως όταν το επισκεφθείτε να βρίσκομαι κι εγώ σε κάποιο τραπεζάκι μαζί με την κ. Κυβέλη και την Ειρήνη πίνοντας τα κρασάκια μας…μέχρι τότε; Εις το επανιδείν!

 on Facebook: @ErmisMytilini


 

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Frideriki Papaioannou

Ακούω στο περίεργο όνομα, για τους περισσότερους, Φρειδερίκη. Έχω γεννηθεί, μεγαλώσει και ζω στη Θεσσαλονίκη, εδώ και 22 χρόνια. Όνειρο μου ήταν να ζήσω κάποια στιγμή σε νησί. Με μάγευαν τα σοκάκια, η συνεχή επαφή με τη θάλασσα, οι μικρές αποστάσεις, η οικειότητα των ανθρώπων, όλα!Το σύμπαν συνωμότησε και κάπως έτσι βρέθηκα για τέσσερα χρόνια στην μαγευτική Μυτιλήνη, σπουδάζοντας Κοινωνιολογία. Έζησα πολλά και έμαθα πολλά περισσότερα που με βοήθησαν να συνεχίσω την μετέπειτα πορεία μου. Θα με βρεις χαμένη σε σοκάκια, σε μαγαζιά κριμένα καλά, να αναζητώ μέρη που θα μου χαρίζουν οικειότητα και θα με μεταφέρουν σε άλλες εποχές. Θα με βρεις στη θάλασσα, να περπατάω ατελείωτες ώρες, να παρατηρώ τους ανθρώπους, τον ήλιο που δύει και ανατέλλει.