Η ομοφυλοφιλία πριν περίπου είκοσι χρόνια συμπεριλαμβάνονταν στις ψυχικές διαταραχές. Σταδιακά όμως μέχρι και τις μέρες μας, έχει γίνει περισσότερο αποδεκτή από την κοινωνία. Πολλοί άνθρωποι αποκαλύπτουν πολύ εύκολα πλέον τις σεξουαλικές τους προτιμήσεις και διεκδικούν ακόμα και το δικαίωμα τους στο να παντρεύονται και να αποκτούν παιδιά.

Βέβαια αρκετοί είναι αυτοί, οι οποίοι δεν αποδέχονται τη διαφορετικότητα, κατακρίνοντας και περιθωριοποιώντας τα άτομα αυτά. Στην περίπτωση των γονέων ενός ομοφυλόφιλου παιδιού είναι πολύ λεπτές οι γραμμές και ο χειρισμός όλων των ζητημάτων που μπορεί να προκύψουν, γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσεγγιστούν με μεγάλη προσοχή και ευαισθησία.

Τόσο τα αγόρια όσο και τα κορίτσια συνειδητοποιούν ότι είναι ομοφυλόφιλα, είτε πριν να συνάψουν σχέσεις με άλλους ανθρώπους, είτε εμπλεκόμενοι σε σεξουαλικές δραστηριότητες. Στην εφηβεία λοιπόν τότε που τα παιδιά αρχίζουν να συνειδητοποιούν τις διαθέσεις τους, ξεκινά η αναζήτηση της σεξουαλικής τους ταυτότητας και μπορεί να διαρκέσει αρκετά μεγάλο διάστημα. Κατά τη διάρκεια αυτής της αναζήτησης η οικογένεια είναι ο βασικός παράγοντας όπου το ομοφυλόφιλο παιδί θα βρει ανακούφιση, θα μπορέσει να μιλήσει, να εκφραστεί αλλά και να συνειδητοποιήσει καλύτερα αυτό που νιώθει.

Το παιδί γνωρίζοντας περίπου τη νοοτροπία των γονέων, αν αποφασίσει να αποκαλύψει τη σεξουαλικότητά του ξέρει τι να περιμένει. Θετική ή αρνητική ενίσχυση. Όπως και να έχει δεν παύει να αποτελεί ένα ισχυρό σοκ για τους γονείς η αποκάλυψη αυτή, οι οποίοι πάνω στον πανικό τους μπορεί να κάνουν αρκετά λάθη όπως να αλληλοκατηγορούνται, να δείχνουν το θυμό και την απογοήτευσή τους, να εκφράζουν έντονη άρνηση και να αναφέρουν και το κοινωνικό κόστος «Τι θα πει ο κόσμος;»,  ξεχνώντας το ίδιο το παιδί και τις ανάγκες του.

Σε μια  κρίσιμη στιγμή όπως αυτή, οι γονείς καλούνται να αντιμετωπίσουν να διαχειριστούν και να αποδεχτούν τα συναισθήματά τους όπως μπορεί να είναι ο φόβος, η θλίψη, η ενοχή, η απογοήτευση ή και η αποτυχία. Αν οι γονείς δε καταφέρουν να ξεπεράσουν αυτά τα συναισθήματα, τότε κινδυνεύει η ψυχοκοινωνική ισορροπία του παιδιού καθώς και οι σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στα μέλη της οικογένειας. Σίγουρα δεν είναι εύκολο.

Παρόλα αυτά χρειάζεται να αντιληφθούν ότι προτεραιότητα έχει το παιδί και η στήριξη που μπορούν να του προσφέρουν είναι ζωτικής σημασίας. Πρέπει επίσης να καταλάβουν ότι η όλη αυτή διαδικασία της αναζήτησης και της συνειδητοποίησης αφορά τη ζωή και τις επιλογές του παιδιού τους και δεν μπορούν να παρέμβουν στις αποφάσεις του.

Γενικότερα οι γονείς καλό είναι να έχουν υπόψη τους ότι η ομοφυλοφιλία αφορά αποκλειστικά τις επιλογές του παιδιού και δε σχετίζεται με το δικό τους τρόπο διαπαιδαγώγησης ούτε είναι μία φάση που θα περάσει ελπίζοντας ότι «θα του φύγει». Το παιδί χρειάζεται και έχει πραγματική ανάγκη τη συμπαράσταση των γονιών του καθότι και για το ίδιο η όλη διαδικασία και της συνειδητοποίησης, αλλά και της αποκάλυψης δεν είναι καθόλου εύκολη συναισθηματικά και πνευματικά. Όλα αυτά βέβαια προϋποθέτουν γερές οικογενειακές βάσεις εμπιστοσύνης και συναισθηματικής ασφάλειας οι οποίες χτίζονται από την πρώιμη παιδική ηλικία και συντηρούνται με αρκετή προσπάθεια και κυρίως αγάπη.

Σε περίπτωση που οι γονείς δείχνουν να δυσκολεύονται ιδιαίτερα στην αποδοχή των ομοφυλοφιλικών τάσεων του παιδιού τους, κρίνεται σκόπιμο να αναζητήσουν βοήθεια από κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας!

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Theognosia Soldatou

Μεγάλωσα στην Καστοριά μία πόλη όπου η λίμνη είναι το κύριο χαρακτηριστικό της. Επηρεασμένη λοιπόν από αυτό το τοπίο, από μικρή έλεγα ότι όταν μεγαλώσω ήθελα να γίνω γιατρός για τους κύκνους. Μεγάλωσα λοιπόν και κατάλαβα ότι το όνειρό μου ήταν λίγο παιδικό, οπότε ωρίμασα εγώ, ωρίμασαν και οι στόχοι μου. Σπούδασα Ψυχολογία και ειδικεύτηκα στην Συμβουλευτική και την Ειδική Αγωγή. Από τα πρώτα κιόλας βήματα ασχολήθηκα με τα παιδιά και δούλεψα σε αρκετούς σχετικούς χώρους της Θεσσαλονίκης. Επειδή όμως το να δουλεύεις με παιδιά χρειάζεται αντοχή σωματική και ψυχική, θα με βρεις να συχνάζω σε κάποιο γυμναστήριο της πόλης ή σε κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο.