Πολυαγαπημένοι μου wanna be travelers του κόσμου, είμαι σίγουρη πως έχετε βρει για άλλη μια φορά πολύ φθηνά εισιτήρια με την γνωστή σε όλους low cost για τις επικείμενες εξορμήσεις σας στην Ευρώπη…

Για να μην παρεξηγηθώ στην εξέλιξη όσων διαβάσετε, η λίστα των αγαπημένων μου προορισμών, περιλαμβάνει πολλές πόλεις εκτός συνόρων. Αδιαμφισβήτητα δε, θεωρώ πως τα ταξίδια ανοίγουν τους ορίζοντες, το μυαλό μας και είναι πάντα μια τέλεια ευκαιρία για να γεμίσουμε νέες εμπειρίες και γνώση.
Πρόσφατα παρακολουθώντας τον μιντιακό πανικό που προκάλεσε το ταξίδι του Barack Obama, Πρόεδρου των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, στην Αθήνα γεννήθηκε μέσα μου μια ένσταση που θα ήθελα να μοιραστώ. Στην ολιγοήμερη αυτή επίσκεψη του, περιηγήθηκε στο μουσείο της Ακρόπολης και τον Παρθενώνα, τον άκουσα να μιλάει με δέος για τον Ελληνικό πολιτισμό, την γέννηση της Δημοκρατίας και να προβάλει τούτο το μεγαλείο στα πέρατα του κόσμου, μέσω ενός βίντεο που ανέβηκε στο Twitter και στο Facebook του Λευκού Οίκου. Παρατηρώ και τις καμπάνιες τουριστικής προβολής της χώρας μας που είναι γεμάτες εικόνες από εκθέματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος, με αναφορές στον Ηρόδοτο και τον Παυσανία ως πρώτοι «τουρίστες», στους Ολυμπιακούς Αγώνες και τον τόπο γέννησης τους αλλά και στον Ξένιο Δία και την έννοια της φιλοξενίας. Βλέπω επίσης τουρίστες κάθε καλοκαίρι από κάθε μεριά της γης να αφήνουν για λίγο την γευστικότατη ελληνική κουζίνα – Greek salad, souvlaki, tzatziki, mousaka – και να θυσιάζουν μια από τις ημέρες τους στις γαλαζοπράσινες ακρογιαλιές για να τρέχουν μέσα στο λιοπύρι να επισκεφτούν αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία.

Άραγε εμείς οι κάτοικοι αυτού του μικρού παράδεισου πόσο καλά γνωρίζουμε τη σημασία αυτής της πολιτιστικής κληρονομιάς μας; Πόσο σημαντικό είναι για εμάς όταν ταξιδεύουμε να αφιερώσουμε λίγο από τον χρόνο μας σε ανάλογους χώρους; Δεν θα ήθελα να σας κουράσω με αριθμούς, στατιστικές και έρευνες που έχουν καταγραφεί κατά καιρούς για τέτοιου είδους ερωτήματα, εξάλλου μάλλον γνωρίζουμε τις απαντήσεις κοιτώντας βαθιά μέσα μας ή και τριγύρω μας. Σίγουρα, παράγοντες που αφορούν, σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, την κρατική μέριμνα στον τομέα αυτό λειτουργούν ανασταλτικά. Είναι επίσης σεβαστό πως η πλειονότητα των ανθρώπων ταξιδεύει για να ξεφύγει από την καθημερινότητα και να χαλαρώσει.
Ίσως θα έπρεπε, στην επόμενη εξόρμηση μας μέσα στη χώρα του ήλιου και της θάλασσας να σκεφτούμε πως αυτές οι «πέτρες» δίπλα μας αποτελούν μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αναγνωρισμένες κοιτίδες ανθρωπότητας και ίσως τελικά να αξίζουν λίγη από την προσοχή μας. Ας μην ξεχνάμε πως αυτόν τον πολιτιστικό πλούτο «εξάγει» η χώρα μας προκειμένου να προσελκύσει το ενδιαφέρον των τουριστών ανά τον κόσμο. Και για να μην πάμε και πολύ μακριά μία καλή αρχή είναι να γίνουμε τουρίστες στην πόλη μας. Ας αρματωθούμε με φωτογραφικές μηχανές, ταξιδιωτικούς οδηγούς και προπαντός την καλύτερη μας διάθεση και ας βγούμε στο δρόμο, να επισκεφτούμε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Είναι βέβαιο πως η εμπειρία, τα όσα θα δούμε και θα μάθουμε, θα μας αποζημιώσουν. Γιατί το “live your myth in Greece” αφορά πρώτα από όλους εμάς που ζούμε μέσα του!

Tips: Εάν σε έπεισα και αποφάσισες να κάνεις το δικό σου tour στον πολιτισμό έχε κατά νου πως η είσοδος για όλους τους επισκέπτες σε αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία που ανήκουν στο δημόσιο είναι ελεύθερη:

– Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα από 1ης Νοεμβρίου έως 31ης Μαρτίου.
– Τις εθνικές εορτές 28η Οκτωβρίου και 25η Μαρτίου
– 18η Απριλίου (Διεθνής Ημέρα Μνημείων)
– 18η Μαΐου (Διεθνής Ημέρα Μουσείων)
– 5η Ιουνίου (Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος)
– 6η Μαρτίου (Μνήμη Μελίνας Μερκούρη)
– Το Διήμερο Ευρωπαϊκών Ημερών, Πολιτιστικής Κληρονομιάς (τελευταίο σαββατοκύριακο του Σεπτέμβριου έκαστου έτους)

Χρήσιμα links :
http://www.discovergreece.com/
http://www.visitgreece.gr/
http://odysseus.culture.gr/
http://www.yppo.gr/

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Alexia Dimitriou

Ή «Γυριστρούλα» , για τους κολλητούς Alex. Παιδί της γραμμής 52, σπούδασε στο ΑΤΕΙΘ «Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων» . Παθιάζεται και δένεται εύκολα με τόπους, ιδέες και ανθρώπους. Αν τη ρωτήσεις για τη δουλεία της θα σου πει ΕΡΩΤΑΣ, αν τη ρωτήσεις για εκείνη, δεν θα σου πει… είναι σκορπιός! Πιστεύει στον Αι Βασίλη, τους πρίγκιπες – με ή χωρίς άλογο – και στα happy ending. Της αρέσει, βασικά το παγωτό, και να επιστρέφει στη βάση της, την αιώνια Ξεσσαλονίκη! Τους μήνες που δεν δουλεύει, θα την βρεις για καφεδάκι με φίλους.