Ίσως από τις πιο άβολες ερωτήσεις που μπορεί να κάνει ένα παιδί στους γονείς του. Η ενημέρωση αναφορικά με το σεξ, αποτελεί ταμπού για τις περισσότερες οικογένειες και η συζήτηση γύρω από αυτό δυσκολεύει τόσο στην επιλογή των κατάλληλων λέξεων, όσο και στην περιγραφή διάφορων λεπτομερειών.

Ωστόσο, η σεξουαλικότητα ξεκινά από πολύ νωρίς στη ζωή μας. Τα μωρά δείχνουν να νιώθουν ευχάριστα συναισθήματα, όταν οι γονείς καθαρίζουν τα γεννητικά τους όργανα και τα αγόρια συγκεκριμένα εμφανίζουν στύση ως αποτέλεσμα της ευχαρίστησης.

Από το δεύτερο έτος τα παιδιά αρχίζουν να εξερευνούν το σώμα τους και τότε είναι που ξεκινούν και οι περισσότερες ερωτήσεις. Σε αυτό το σημείο είναι πολύ σημαντικό από την πλευρά των γονέων να προσεγγίσουν το ζήτημα με ψυχραιμία και να μην αποφεύγουν να απαντήσουν λέγοντας ατάκες όπως «Θα σου πω όταν μεγαλώσεις», «Είσαι πολύ μικρός ακόμα» κτλ. Χωρίς αμηχανία, αλλά με φυσικότητα, σοβαρότητα και αγάπη μπορούν να εξηγήσουν τις λειτουργίες του ανθρώπινου σώματος χρησιμοποιώντας λεξιλόγιο κατανοητό προς τα παιδιά.

Όταν το παιδί μπαίνει στην εφηβεία δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τους γονείς να συζητήσουν για αυτό το θέμα καθότι το παιδί έχει μεγαλώσει,  καταλαβαίνει περισσότερα πράγματα και η αμηχανία είναι πιο έντονη. Ίσως οι γονείς σε αυτή τη φάση να νιώθουν έτσι, διότι φοβούνται ότι το παιδί θα αρχίσει να έχει σεξουαλικές επαφές από πολύ νωρίς και μπορεί να νιώθουν και ενοχές για τις δικές τους σεξουαλικές επιθυμίες, οι οποίες τους οδηγούν στο να απορρίπτουν τη σεξουαλικότητα των παιδιών τους.

Κάτι που συχνά διαφεύγει της αντίληψης των γονέων είναι ότι τα παιδιά θα μάθουν για το σεξ και χωρίς να το έχουν συζητήσει μαζί τους. Με τόσα μέσα ενημέρωσης που υπάρχουν πλέον στις μέρες μας (τηλεόραση, διαδίκτυο) αλλά και από συζητήσεις με συμμαθητές και συνομηλίκους, τα παιδιά μπορεί να λάβουν πληροφορίες οι οποίες να τους δώσουν μία διαστρεβλωμένη εικόνα με λανθασμένα μηνύματα. Η σωστή καθοδήγηση λοιπόν είναι απαραίτητη και εξαρτάται απόλυτα από το αναπτυξιακό επίπεδο του παιδιού.

Στην προσχολική ηλικία όπου, όπως αναφέρθηκε παραπάνω, τα παιδιά αρχίζουν να εξερευνούν το σώμα τους, οι ερωτήσεις έχουν να κάνουν περισσότερο με την ανατομία του σώματος «Γιατί τα αγόρια έχουν πουλάκι και τα κορίτσια όχι;». Με ειλικρίνεια οι γονείς θα πρέπει να απαντούν στις ερωτήσεις ονοματίζοντας τα μέρη του σώματος με λέξεις αποδεκτές από το ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον (πχ «πιπί» και όχι «παπάκι») και εξηγώντας τη λειτουργία τους.

Στη σχολική ηλικία οι ερωτήσεις σχετίζονται με την αναπαραγωγή «Πώς γεννιούνται τα παιδιά;». Οι γονείς καλό είναι να εξηγήσουν ότι ένας άντρας και μία γυναίκα αγαπιούνται, αποφασίζουν να μείνουν μαζί, παντρεύονται, κάνουν σεξ αγκαλιάζοντας ο ένας τον άλλον και ο άντρας βάζει το πέος του στον κόλπο της γυναίκας και αφήνει ένα σποράκι.

Στην εφηβεία το παιδί ρωτάει για τη σεξουαλική διαδικασία και την αντισύλληψη. Εδώ πλέον δεν υπάρχουν περιθώρια για ψέματα και ταμπού. Επίσης σε αυτή τη φάση, όπου το παιδί αρχίζει και να αυτοϊκανοποιείται, δε χρειάζεται να το γεμίζουν ενοχές,  αλλά να το αντιμετωπίζουν ως κάτι το φυσιολογικό. Να συζητούν με το παιδί τις απορίες του και ειδικά ο γονέας του ιδίου φύλου με το παιδί.

Γενικότερα οι γονείς καλό είναι να μην αποφεύγουν να λένε την αλήθεια, να μην θυμώνουν με τις ερωτήσεις των παιδιών, να είναι ψύχραιμοι, να δίνουν τις πληροφορίες που το παιδί χρειάζεται, να μην επεκτείνονται σε θέματα που δεν έχουν ζητηθεί και να είναι προσεχτικοί στις απαντήσεις που δίνουν στα παιδιά. Όλα αυτά εξαρτώνται πλήρως από τη γενικότερη σχέση γονέα-παιδιού και από τον χρόνο που περνούν μεταξύ τους. «Τα πιο σημαντικά πράγματα με τα παιδιά λέγονται όταν αυτά νιώσουν πραγματικά άνετα να μιλήσουν και να ακούσουν με ρυθμό που οι ίδιες τους οι ερωτήσεις υπαγορεύουν και σε ατμόσφαιρα φιλική και χαλαρή».


Πηγή: «Πώς να μιλήσετε σε ένα παιδί για…». Γραμμή σύνδεσμος για τους γονείς.

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Theognosia Soldatou

Μεγάλωσα στην Καστοριά μία πόλη όπου η λίμνη είναι το κύριο χαρακτηριστικό της. Επηρεασμένη λοιπόν από αυτό το τοπίο, από μικρή έλεγα ότι όταν μεγαλώσω ήθελα να γίνω γιατρός για τους κύκνους. Μεγάλωσα λοιπόν και κατάλαβα ότι το όνειρό μου ήταν λίγο παιδικό, οπότε ωρίμασα εγώ, ωρίμασαν και οι στόχοι μου. Σπούδασα Ψυχολογία και ειδικεύτηκα στην Συμβουλευτική και την Ειδική Αγωγή. Από τα πρώτα κιόλας βήματα ασχολήθηκα με τα παιδιά και δούλεψα σε αρκετούς σχετικούς χώρους της Θεσσαλονίκης. Επειδή όμως το να δουλεύεις με παιδιά χρειάζεται αντοχή σωματική και ψυχική, θα με βρεις να συχνάζω σε κάποιο γυμναστήριο της πόλης ή σε κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο.