Και καθώς πλησιάζουν οι πανελλήνιες εξετάσεις, με δεδομένο ότι το άγχος έχει προσπελαστεί και το αποτέλεσμα θα είναι θετικό, ας μιλήσουμε για την πρώτη μέρα στη σχολή!

Ίσως από τις πιο περίεργες μέρες στην πορεία ενός νεαρού ενήλικα.

Ένας καινούργιος τρόπος ζωής γεμάτος προκλήσεις που χρειάζονται διαχείριση και από τον ίδιο αλλά και από τους γονείς του.

Για το παιδί συνήθως αντιμετωπίζεται σαν μία περιπέτεια και σαν το ξεκίνημα της αυτονομίας του. Για τους γονείς όμως που βλέπουν το παιδί τους να φεύγει από κοντά τους, από το σπίτι και ίσως και από την πόλη, είναι περισσότερο αγχωτικό και δύσκολο.

 

Για τους γονείς λοιπόν των πρωτοετών φοιτητών ακολουθούν ορισμένες συμβουλές που μπορεί να βοηθήσουν να γίνει πιο εύκολος ο αποχωρισμός.

 • Αγαπήστε τον καινούργιο σας ρόλο και δείτε τον εαυτό σας σαν τον χρήσιμο βοηθό του παιδιού και όχι σαν το άτομο που δίνει τις λύσεις για όλα τα προβλήματα που προκύπτουν.
 • Μιλήστε με το παιδί σας και κάντε το να νιώσει ασφάλεια και εμπιστοσύνη προκειμένου να μπορεί να μοιράζεται μαζί σας όλες του τις ανησυχίες και τις φοβίες στα πρώτα του βήματα προς την ανεξαρτητοποίηση.
 • Βοηθήστε το να μάθει να διαχειρίζεται σωστά τα χρήματα και το χρόνο του, να φροντίζει για το σπίτι του, να τακτοποιεί τους λογαριασμούς και φυσικά να είναι συνεπής στις ακαδημαϊκές του υποχρεώσεις.
 • Προετοιμάστε το για τη γνωριμία με καινούργιους ανθρώπους από διαφορετικές πόλεις, ίσως και χώρες, αλλά και για την προσοχή και την επιφυλακτικότητα που πρέπει να δείξει σε αυτές τις γνωριμίες διότι κάποιες μπορεί να κρύβουν κινδύνους όπως εκμετάλλευση, οικονομικό όφελος κτλ.
 • Συνεννοηθείτε για το πότε θα επικοινωνείτε με το παιδί ώστε και εσείς να ξέρετε πότε να περιμένετε να μάθετε νέα του, αλλά και αυτό να έχει στο μυαλό του να επικοινωνήσει μαζί σας. Επιπλέον, πείτε του πόσο σημαντικό είναι για εσάς να ξέρετε ότι είναι καλά και ασφαλές.
 • Προτιμήστε τη νέα τεχνολογία για να επικοινωνείτε με το παιδί σας, όπως skype, viber, sms ώστε το παιδί να νιώθει πιο οικεία και να μιλά πιο ευχάριστα μαζί σας.
 • Προσπαθήστε να μην επεμβαίνετε υπερβολικά και να φροντίζετε για το παιδί περισσότερο από ότι χρειάζεται. Μη τηλεφωνείτε συνέχεια και μη διαχειρίζεστε τα θέματα που προκύπτουν, όπως όταν το παιδί ήταν στην οικογενειακή φωλιά πχ «Τρως;», «Κοιμήθηκες;», «Διάβασες;».
 • Διαχειριστείτε σωστά τις δικές σας φοβίες και ανησυχίες και μην παρεμποδίζεται την ανάπτυξη του παιδιού σας σε ανεξάρτητους και υπεύθυνους ενήλικες.

 

Και ορισμένες συμβουλές για τη διαμονή στην πόλη φοίτησης.

 • Αναζητήστε σπίτια που είναι κοντά στη σχολή. Αν το κατάλληλο σπίτι για το παιδί σας είναι πιο μακριά κοιτάξτε για συγκοινωνία που προσφέρει εύκολη πρόσβαση στη σχολή.
 • Μη βιαστείτε, ψάξτε αρκετά σπίτια και κατόπιν καταλήξτε σε αυτό που εξυπηρετεί περισσότερο το παιδί..
 • Ελέγξτε καλά το σπίτι για να διαπιστώσετε τυχόν βλάβες προκειμένου να τις διορθώσει ο ιδιοκτήτης πριν μετακομίσει το παιδί.
 • Κάντε πολλές βόλτες μαζί με το παιδί στις πολυσύχναστες περιοχές της πόλης ώστε να τη μάθει σιγά σιγά και να αποκτήσει προσανατολισμό.
 • Ενημερωθείτε για τυχόν κακόφημες περιοχές και συμβουλεύστε το παιδί σας να τις αποφεύγει, όσο το δυνατόν γίνεται.
 • Σε περίπτωση που έχετε γνωστούς ή συγγενείς στην πόλη, γνωρίστε τους στο παιδί, εάν δεν τους ξέρει, προκειμένου να απευθύνεται σε περίπτωση ανάγκης.

 

Μην ξεχνάτε ότι τα βασικά στοιχεία που χρειάζονται είναι καλή διάθεση, συνεννόηση και εμπιστοσύνη.


Καλή φοιτητική χρονιά!

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Theognosia Soldatou

Μεγάλωσα στην Καστοριά μία πόλη όπου η λίμνη είναι το κύριο χαρακτηριστικό της. Επηρεασμένη λοιπόν από αυτό το τοπίο, από μικρή έλεγα ότι όταν μεγαλώσω ήθελα να γίνω γιατρός για τους κύκνους. Μεγάλωσα λοιπόν και κατάλαβα ότι το όνειρό μου ήταν λίγο παιδικό, οπότε ωρίμασα εγώ, ωρίμασαν και οι στόχοι μου. Σπούδασα Ψυχολογία και ειδικεύτηκα στην Συμβουλευτική και την Ειδική Αγωγή. Από τα πρώτα κιόλας βήματα ασχολήθηκα με τα παιδιά και δούλεψα σε αρκετούς σχετικούς χώρους της Θεσσαλονίκης. Επειδή όμως το να δουλεύεις με παιδιά χρειάζεται αντοχή σωματική και ψυχική, θα με βρεις να συχνάζω σε κάποιο γυμναστήριο της πόλης ή σε κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο.