Get to know ⇒ Εύα και Κώστα

Συνάντησα την Εύα και τον Κώστα στο σπίτι της Αυτογνωσίας, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Θεσσαλονίκη. Οι ίδιοι, έχοντας βιώσει την εξάρτηση, θέλουν να απενοχοποιήσουν  τον τρόπο που αντιμετωπίζει η κοινωνία τους εξαρτημένους ανθρώπους, μεταφέροντας το μήνυμα «Ας μην ντρεπόμαστε, ας μην κρυβόμαστε».

Το έργο τους ξεκίνησε από της ανάγκης τους να σώσουν κι άλλους ανθρώπους από τον γολγοθά των ναρκωτικών, του αλκοόλ και των τυχερών παιχνιδιών. Σήμερα η Αυτογνωσία φιλοξενεί περίπου 30 άτομα. Το περιβάλλον θυμίζει σαν να είσαι στο σπίτι σου. Από την πρώτη κιόλας στιγμή χαμογέλασα βλέποντας τα παιδιά στην αυλή να απολαμβάνουν τον ήλιο.

Μέσα από την καμπάνια τους “Tell us your story”, παρακινούν να πεις και εσύ την ιστορία σου, και αν όχι την δική σου, να βοηθήσεις κάποιον που βρίσκεται στην οικογένειά σου.

 Με ποιον τρόπο επιτυγχάνεται ο τρόπος της απεξάρτησης;

Κ: Το πρόγραμμά μας βασίζεται στην φιλοσοφία της πλήρους αποχής από όλες τις ουσίες.  Από την πρώτη μέρα που έρχεται κάποιος στην Αυτογνωσία μπαίνει μέσα σε ένα group therapy. Η ασθένεια του εθισμού είναι μία.  Η θεραπεία ξεκινάει με τον ίδιο τρόπο για όλα τα παιδιά και στην κάθε περίπτωση ακολουθείται εξατομικευμένα η ανάλογη. Το πρόγραμμά μας είναι βασισμένο σε «12 Βήματα», όπως αντιμετωπίζεται παγκοσμίως η «αρρώστια του εθισμού». Ο εξαρτημένος πρέπει να καταλάβει από τι πάσχει στην πρώτη προσέγγιση και στην πορεία να μάθει να το διαχειρίζεται και να ζει.

[ Αναρωτήθηκα γιατί ο τζόγος λειτουργεί σαν ασθένεια.

Πριν προλάβω να σκεφτώ τα οικογενειακά προβλήματα που δημιουργεί,

η Εύα με ενημέρωσε ότι έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά αυτοκτονιών. ]

Για ποιο λόγο επιλέξατε το κέντρο σας να βρίσκεται στην φύση; Ήταν και δικής σας επιθυμία έχοντας βιώσει παρόμοια κατάσταση να φτιάξετε έναν όμορφο χώρο;

Ε: Στα δύο κέντρα που είχαμε απευθυνθεί εμείς πριν από 10 χρόνια, δεν υπήρχε ανταγωνισμός, ούτε ήταν φτιαγμένα στα πρότυπα του εξωτερικού. Υπήρχαν κάποια κενά που βιώσαμε και εγώ και ο Κώστας, οπότε αρχικός παράγοντας για εμάς ήταν να νιώθουμε εμείς καλά μέσα στον χώρο. Για το λόγο αυτό, τους πρώτους μήνες επιλέξαμε να ζήσουμε εμείς στο σπίτι και να το διαμορφώσουμε στα πλαίσια που θέλαμε. Οι ανάγκες ωστόσο αλλάζουν και όπως μεταφερθήκαμε από το Πανόραμα εδώ στον Τρίλοφο, έτσι προσαρμοζόμαστε ανάλογα στις ανάγκες.

[ «Δεν είναι το οίκημα η επιτυχία της αυτογνωσίας

όσο το θεραπευτικό team και η αγάπη μας.»,

συμπληρώνει η Εύα. ]

 

Για ποιο λόγο έχετε επιλέξει το πρόβλημά σας να γίνει επάγγελμα. Άλλοι στην θέση σας θα το άφηναν στο παρελθόν, θέλοντας να συνεχίσουν την «κανονική» ζωή τους.

Ε: Ο Κώστας είχε το χάρισμα να το ξεκινήσει όλο αυτό. Δεν έγιναν όλα από την μία μέρα στην άλλη. Δεν ξυπνήσαμε από την εγχείρηση να γίνουμε γιατροί. Ο Κώστας είχε πάντα το πάθος και κάνοντας παράλληλα άλλη δουλειά βοηθούσε παιδιά και εγώ ακολουθούσα.

Κ: Αρχικά βοήθησα τους φίλου μου. Δεν γίνεται να μείνεις καθαρός εσύ ο ίδιος αν δεν το μοιράσεις αυτό με κάποιον άλλο. Αυτός είναι και ο στόχος της Αυτογνωσίας. Κάθε παιδί που βοηθάμε σκοπός είναι να βοηθήσει ένα άλλο παιδί και αυτό να γίνει αλυσίδα.

Ναι αλλά το κακό δεν τραβάει το καλό;

K: Όταν είσαι καθαρός και έχεις πάρει το μήνυμα, δεν έχεις να φοβηθείς κάτι.

Έχει σημασία για τον εξαρτημένο, που η δική σας ιστορία είναι αληθινή και είστε άτομα που έχετε περάσει από όλα τα στάδια για τα οποία έρχεται να ζητήσει βοήθεια;

Κ: Το σημαντικότερο είναι ότι δημιουργείται ένα πρότυπο στα μάτια μας, έχοντας ξεπεράσει τον εθισμό και αυτό είναι που δίνει δύναμη στα παιδιά.

Πόσο εύκολα μπορεί κάποιος, δοκιμάζοντας μια ουσία, να ξεπεράσει τα όρια και να εξαρτηθεί;

Ε: Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η άγνοια. Κάνοντας μου αυτή την ερώτηση, η πλειοψηφία μπορεί να πιστεύει ότι κάνοντας ναρκωτικά σημαίνει πως θα γίνω χρήστης στο επόμενο στάδιο. Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στον κοινωνικό χρήστη και τον εξαρτημένο. Όλες οι έρευνες δείχνουν ότι το 50% οφείλεται σε γονιδιακούς παράγοντες και το υπόλοιπο μισό, σε συναισθηματικούς και εξωτερικούς παράγοντες του κάθε ατόμου. Είναι λυπηρό που η εξάρτηση είναι τόσο μεγάλο ταμπού ακόμα και για νέα παιδιά, μορφωμένα ενώ βρισκόμαστε στο 2017. Πρέπει να σταματήσουμε αρχικά να φοβόμαστε την λέξη ναρκωτικά!

Κ: Αν κάποιος δοκιμάσει και έχει την τάση προς αυτό, σίγουρα θα ξεφύγει σε σχέση με έναν κοινωνικό χρήστη, ο οποίος δοκιμάζει περιστασιακά.


Με ποιον τρόπο θα λυθεί κοινωνικά αυτό;

Ε: Πρέπει να ενημερωθεί η κοινωνία και η κάθε οικογένεια πριν χτυπήσει ο κίνδυνος την πόρτα της. Η ενημέρωση ξεκινάει από την οικογένεια και το σχολείο. Η ενημέρωση θα βοηθήσει στην αναγνώριση του προβλήματος και στην συνέχεια την άμεση αντιμετώπιση.  Δυστυχώς πάνω απ’ όλα «συμφέρει»  να υπάρχει κοινωνική άγνοια.

Κ: Τα ναρκωτικά είναι το νούμερο ένα «μαύρο» χρήμα στην Ελλάδα. Πίσω του κρύβονται   τουλάχιστον 600.000 άτομα της υψηλής κοινωνίας. Επιπλέον οι γιατροί στα κρατικά προγράμματα συνήθως αντικαθιστούν το πρόβλημα με θεραπευτική αγωγή αντί να το λύσουν. Ας πάψει ο μύθος ότι τα ναρκωτικά σκοτώνουν. Στατιστικά η υγεία του οικογενειακού περίγυρου επηρεάζεται αμεσότερα, από ότι ο ίδιος ο χρήστης.

Στο πρόγραμμα που βρίσκεται ο χρήστης πρέπει να βρεθεί και ο κοντινός του περίγυρος;

Ε: Παράλληλα, καθώς ο χρήστης μιλάει με τον θεραπευτή επεμβαίνει στην σχέση με τους συγγενείς. Και είναι σημαντικό γιατί είναι το άμεσο περιβάλλον  του στην κανονική ζωή. Οι οικογένειες πρέπει να ενημερωθούν για να μπορούν να μοιραστούν τους προβληματισμούς τους και τα συναισθήματά τους σε ένα χώρο όπου το πρόβλημα είναι κοινό και υπάρχει ταύτιση.

Με ποιον τρόπο συμπεριφερόμαστε στα άτομα αυτά στον δρόμο;

Δεν δίνουμε χρήματα. Με την κίνηση αυτή γινόμαστε απευθείας συνένοχοι. Μόνο αν ταλαιπωρηθεί και ταπεινωθεί ο χρήστης θα πάρει την απόφαση να ζητήσει βοήθεια.

Επόμενος στόχος της Αυτογνωσίας είναι να μπορέσει μέσω μιας συναυλίας να υλοποιήσει τα επόμενα σχέδια της για την ανάπτυξη του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης. Οι οικογένειες δυστυχώς όταν φτάνουν στο σημείο να ζητήσουν βοήθεια είναι ήδη καταρρακωμένες, αν και το κόστος της διαμονής είναι προσιτό.

[ Θα αρχίσεις να ζεις ή απλά θα υπάρχεις; ]

Η Εύα και ο Κώστας είπανε την δική τους ιστορία.

Εσύ;

Με αυτό το μήνυμα επιλέγω να κλείσω την όμορφη φιλοξενία. Εύχομαι πραγματικά ο στόχος και η προσπάθεια της Εύας και του Κώστα να βοηθήσουν κι άλλα παιδιά. Περισσότερο όμως, ελπίζω να ανοίξουμε τα μάτια μας και να δούμε καθαρά όλα όσα θα μπορούσαν να σταθούν αύριο αντιμέτωπά μας. 


Γνωρίστε καλύτερα το έργο της Αυτογνωσίας:

www.aytognosia.com και στο facebook .

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Dimitra Dimitriou

To “followyourdream” της ήταν η δημοσιογραφία, την οποία και ακολουθεί. Αν και ο χρόνος της είναι περιορισμένος, παραμένει δημιουργική, γεμάτη χαμόγελα. Θαυμάζει τους ανθρώπους που γοητεύουν με το μυαλό τους και δεν χάνουν την αισιοδοξία τους για την ζωή. Όσο εύκολα προσαρμόζεται τόσο δύσκολα αλλάζει συνήθειες στην ζωή της. Της αρέσει η λογική, η τάξη και έτσι λειτουργεί στην καθημερινότητά της. Δύσκολα αρνείται μια φιλική βραδιά και έναν απολαυστικό καφέ! Λατρεύει τις ατελείωτες ώρες συζητήσεων που οδηγούν σε νέα ερωτήματα. Πιστεύει στο ''live it to believe it'' και έτσι θα βρίσκεται κοντά μας, να μας βάλει σε τάξη και να μοιραστεί κάθε τι που ζει και την προβληματίζει!