Στην πρωτεύουσα της Χιλής, στο Σαντιάγο, στις εγκαταστάσεις του μετρό, ανάμεσα στους ανθρώπους που πηγαίνουν και έρχονται βιαστικοί για τις καθημερινές υποχρεώσεις τους, ανάμεσα στα τρένα που διαδέχονται το ένα το άλλο, υπάρχει ένας σταθμός ιδιαίτερος και ξεχωριστός που μοιάζει με μουσείο. Μία όαση για κάθε Έλληνα ή λάτρη του ελληνικού πολιτισμού. Ένας σταθμός αφιερωμένος στην Ελλάδα, ο σταθμός «Grecia».


Η έκθεση αυτή λειτουργεί εκεί από το 2014, με αντίγραφα της αρχαίας ελληνικής Τέχνης, μετά από μια συνεργασία του ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού, της ελληνικής Πρεσβείας της Χιλής, του Ιδρύματος Γαβριήλ και Μαρίας Μουστάκη και της κυβέρνησης της Χιλής. Αγάλματα στέκονται περίτεχνα στο σταθμό, από τον οποίο υπολογίζεται ότι περνούν καθημερινά 22.000 επιβάτες, τιμώντας με την παρουσία τους τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

   Οι τοίχοι είναι καλυμμένοι με προτομές, αγγεία, μάσκες και γλυπτές αναπαραστάσεις της αρχαίας Ελλάδας. Ακόμα, εκεί μπορεί κάποιος να δει αντίγραφα από τη δυτική ζωφόρο του Παρθενώνα θυμίζοντας τα πρωτότυπα, που φυσικά βρίσκονται στο σύγχρονο Μουσείο της Ακρόπολης στην Αθήνα. Τα αντίγραφα είναι επεξεργασμένα προσεχτικά με δεξιοτεχνία από χαλκό, ασήμι και γύψο. Ξεχωρίζουν ιδιαίτερα τα αντίγραφα της κεφαλής του Ομήρου, διάφορων θεατρικών μασκών, των πορτρέτων αρχαίων Ελλήνων αθλητών, και τα αντίγραφα των αγαλμάτων πυγμάχων. Το στήσιμο της έκθεσης αποτελεί «φόρο τιμής» στον αρχαίο πολιτισμό μας, εντυπωσιάζει τους περαστικούς αλλά κυρίως αποθεώνει τον τόπο μας.

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Xrysa Kasapi

Γεννήθηκα για να ερωτευτώ... Λάτρης των βιβλίων, του γέλιου και της αλήθειας! Πιστεύω ακράδαντα ότι ο κόσμος μας θα ήταν άσχημος δίχως παιδιά και ο ουρανός θα είχε χρώμα γκρι. Με φοβίζει η αρνητική ενεργεία και οι άνθρωποι που δεν τρώνε πολύ.