Η νηστεία ή περιοδική φυτοφαγία έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και χιλιάδες χρόνια από πολλούς πολιτισμούς για θρησκευτικούς κυρίως λόγους, ως μέσω κάθαρσης και προσέγγισης του ανθρώπου με το «θείον». Στην αρχαία Ελλάδα η νηστεία χρησιμοποιούνταν ως θεραπευτικό και προληπτικό μέσο σωματικών και ψυχικών νοσημάτων στα Ασκληπιεία θρησκευτικά κέντρα θεραπείας και από τον Ιπποκράτη, ενώ πολλοί από τους σπουδαιότερους φιλοσόφους, όπως ο Πυθαγόρας, ο Πλάτωνας και ο Σωκράτης νήστευαν ή απείχαν δια βίου από την κατανάλωση κρέατος για πνευματικούς λόγους.

 

Η νηστεία των Χριστουγέννων

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία οι πιστοί οφείλουν να απέχουν από τις ηδονές του βίου και ορισμένων τροφών, όπως είναι τα ζωικά προϊόντα. Η νηστεία των Χριστουγέννων διαρκεί 40 ημέρες και αρχίζει στις 15 Νοεμβρίου και λήγει στις 25 Δεκεμβρίου. Τα Σάββατα και τις Κυριακές επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού, ενώ η κατανάλωση ελαιολάδου επιτρέπεται έως τις 17 Δεκεμβρίου εκτός Τετάρτης και Παρασκευής.

 

Θετική επίδραση στην υγεία

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως η νηστεία είναι πολύ κοντά στο μοντέλο της μεσογειακής διατροφής και η επίδραση της στην διατήρηση της υγείας μας είναι καθοριστική. Σύμφωνα με τις νεότερες μελέτες, η νηστεία λόγω της αποχής από τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης μειώνει αποδεδειγμένα τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, την αρτηριακή πίεση και βοηθά στη διατήρηση μειωμένου σωματικού βάρους, ενώ παράλληλα η αυξημένη κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, οσπρίων και ξηρών καρπών παρέχει στον οργανισμό πληθώρα βιταμινών και αντιοξειδωτικών ουσιών.

 

Συμβουλές διατροφής

  1. Συνδυάστε τα όσπρια με ρύζι τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, ώστε να δημιουργήσετε ένα γεύμα με όλα τα απαραίτητα αμινοξέα
  2. Καταναλώστε προϊόντα με βάση το σουσάμι, όπως ταχίνι, χαλβά και παστέλι, το οποίο είναι μια πολύ καλή πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και αμινοξέων
  3. Βάλτε τη φάβα στο διαιτολόγιο σας η οποία είναι μια πολύ καλή πηγή βιταμίνης Β1, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου και καλίου.
  4. Καταναλώστε μύδια τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα, τα οποία αποτελούν μια από τις κυριότερες πηγές βιταμίνης Β12
  5. Πείτε ναι στα φυτικά γάλατα και συνδυάστε τα με εμπλουτισμένα δημητριακά ή βρώμη, σταφίδες και ξηρούς καρπούς για ένα θρεπτικό πρωινό
  6. Συνδυάστε όλα τα γεύματα σου με σαλάτα από πράσινα φυλλώδη λαχανικά, μπρόκολο, λάχανο, σπανάκι, παντζάρι και προσπαθήστε να έχετε ποικιλία κάθε μέρα
  7. Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με πηγές καλών λιπαρών, όπως είναι οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο
  8. Μη ξεχνάτε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η εγκράτεια στη διαδικασία της νηστείας, προσοχή λοιπόν στην ποσότητα των νηστίσιμων προϊόντων που καταναλώνετε και ειδικά στην ποσότητα των αμυλούχων τροφών

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΟΝΤΟΔΗΜΟΥ

Αγαπώ τις γάτες, το εγγλέζικο χιούμορ, τον ζεστό καφέ χειμώνα-καλοκαίρι και τη δουλεία μου. Διαιτολόγος στο επάγγελμα, από αυτούς που αγαπούν το καλό φαγητό και σκαρφίζονται συνέχεια νέες συνταγές. Προσαρμόζομαι εύκολα στις καταστάσεις και είμαι ανοιχτή σε καθετί νέο. Δεν μπορώ την αγένεια και δεν τα πάω καλά με τους ψεύτικους ανθρώπους.