Ο Mr IKEA, και κατά κόσμων Ινγκβαρ Κάμπραντ, ένας από τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου, έφυγε την Κυριακή από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών.

 Ο δημιουργός του ΙΚΕΑ γεννήθηκε στις 30 Μαρτίου του 1926, στο Έλχματ της Σουηδίας. Μεγαλώνοντας σε μια φάρμα, του δημιουργήθηκε η επιθυμία να μπορεί να βγάζει το δικό του χαρτζιλίκι. Έτσι, σε ηλικία μόλις 15 ετών, άρχισε να διακρίνεται το επιχειρηματικό του δαιμόνιο, αφού ξεκίνησε να κάνει αγορές χονδρικής από την Στοκχόλμη και να πουλάει το εμπόρευμα του στις γύρω γειτονιές με μέσο μετακίνησης το ποδήλατο του.

 Όταν λοιπόν στα 17 του, ο πατέρας τού του έδωσε χρήματα για να πάει να σπουδάσει, εκείνος άνοιξε την δική του επιχείρηση. Ένα μικρό κατάστημα που μπορούσες να βρεις από ψάρια μέχρι διακοσμητικά για το σπίτι και οτιδήποτε άλλο μπορούσε να διαθέσει σε προσιτές τιμές.

 

Μετά το τέλος του πολέμου, αποφάσισε να πάρει το μεγάλο ρίσκο το οποίο, απ’ ότι φάνηκε, καθόρισε και την επιχειρηματική του πορεία μέχρι σήμερα. Ξεκίνησε λοιπόν, να τυπώνει καταλόγους και να διανέμει τα προϊόντα του μέσω αυτών.

Με αυτόν τον τρόπο, δεν άργησε, το 1950 να ιδρύσει τα ΙΚΕΑ, με αρχικό του κατάστημα την κουζίνα της θείας του! Το πρώτο κατάστημα εμφανίστηκε στην Στοκχόλμη ενώ στη συνέχεια η φήμη του, όπως και τα υποκαταστήματα του εξαπλώθηκαν και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Πλέον απαριθμούνται πάνω από 250 καταστήματα σε 40 χώρες σε Ευρώπη, Αμερική, Μέση Ανατολή και Καραϊβική. Τα ΙΚΕΑ απασχολούν πάνω από 130.000 υπαλλήλους και κάθε χρόνο υπολογίζεται ότι εκδίδονται και μοιράζονται δωρεάν στους καταναλωτές περισσότερα από 200 εκατομμύρια αντίτυπα.

Η φιλοσοφία του ήταν, ο πελάτης να έχει την δυνατότητα να δει το προϊόν που επιθυμεί, να γνωρίζει τις δυνατότητες του κι αν όντως τον ενδιαφέρει, να το παραλαμβάνει εκείνη τη στιγμή, να το μεταφέρει μόνος του στο σπίτι του και να έχει την χαρά της δημιουργίας ότι το έφτιαξε μόνος του. Κι όλα αυτά κρατώντας το κόστος χαμηλό για τον πελάτη.

 Όταν τα οραματιζόταν όλα αυτά δεν γνώριζε ότι θα καταφέρει να αλλάξει τη ζωή, τα σπίτια και την καθημερινότητα εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τον κόσμο.

Όσοι τον γνώριζαν τον χαρακτήριζαν ως επίμονο και σκληρά εργαζόμενο, με ζεστασιά και παιχνιδιάρικη ματιά, που δούλεψε μέχρι την τελευταία στιγμή της ζωής του, παραμένοντας σταθερός στο δικό του motto ότι «Μένουν ακόμα πολλά να γίνουν».

Όπως δηλώνει μάλιστα και ο Torbjörn Lööf, CEO και Πρόεδρος του Group Inter IKEA, «Είμαστε βαθύτατα λυπημένοι από την απώλεια του Ingvar. Θα θυμόμαστε την αφοσίωση και τη δέσμευσή του στο να βρίσκεται δίπλα στους πολλούς ανθρώπους. Το ότι ποτέ δεν εγκατέλειπε, ότι πάντα προσπαθούσε να γίνει καλύτερος και να καθοδηγεί με το παράδειγμά του».

 Ο ίδιος στο βιβλίο του «Διαθήκη ενός πωλητή επίπλων», το οποίο έγραψε το 1976, ισχυρίζεται πως τα πολυτελή αυτοκίνητα, οι εντυπωσιακοί τίτλοι, τα ακριβά ντυσίματα και άλλα τέτοια πράγματα είναι περιττά, διότι ο άνθρωπος βασίζεται στις δυνάμεις και την θέληση του κι όχι σε εκείνα τα υλικά αγαθά.

Τριάντα χρόνια μετά την έκδοση του βιβλίου αυτού, συνέχισε να υποστηρίζει τη θέση του αυτή λέγοντας…

  «Αν αρχίσω να αποκτώ πολυτελή πράγματα, τότε αυτό θα συμπαρασύρει πολλούς να ακολουθήσουν το παράδειγμά μου. Είναι πολύ σημαντικό οι ηγέτες να δίνουν το παράδειγμα».

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Frideriki Papaioannou

Ακούω στο περίεργο όνομα, για τους περισσότερους, Φρειδερίκη. Έχω γεννηθεί, μεγαλώσει και ζω στη Θεσσαλονίκη, εδώ και 22 χρόνια. Όνειρο μου ήταν να ζήσω κάποια στιγμή σε νησί. Με μάγευαν τα σοκάκια, η συνεχή επαφή με τη θάλασσα, οι μικρές αποστάσεις, η οικειότητα των ανθρώπων, όλα!Το σύμπαν συνωμότησε και κάπως έτσι βρέθηκα για τέσσερα χρόνια στην μαγευτική Μυτιλήνη, σπουδάζοντας Κοινωνιολογία. Έζησα πολλά και έμαθα πολλά περισσότερα που με βοήθησαν να συνεχίσω την μετέπειτα πορεία μου. Θα με βρεις χαμένη σε σοκάκια, σε μαγαζιά κριμένα καλά, να αναζητώ μέρη που θα μου χαρίζουν οικειότητα και θα με μεταφέρουν σε άλλες εποχές. Θα με βρεις στη θάλασσα, να περπατάω ατελείωτες ώρες, να παρατηρώ τους ανθρώπους, τον ήλιο που δύει και ανατέλλει.