Νιώθω πίεση. Νομίζω αναγκάζω τον εαυτό μου να κάνει κάτι που δεν θέλει ή να κάνει κάτι σε μεγαλύτερη συχνότητα απ’ όσο το θέλει. Παρόλο αυτά, για να ευχαριστήσω κάποιον συνεχίζω και το κάνω. Ίσως αν εκφράσω αυτό που νιώθω, καταφέρω να βρω μια λύση.

Εξέφρασα λοιπόν αυτό που νιώθω. Χρησιμοποίησα ακριβώς την λέξη της επικεφαλίδας. “Καταπιέζομαι…” Βαριά λέξη δεν νομίζετε;

Δεν ήταν κάτι τόσο τρομερό αυτό που ήθελα, μην φανταστείτε. Ας πούμε ότι δεν ήθελα να κάνουμε τόσο συχνά μαθήματα ιταλικών. Είχαμε ξεκινήσει ακριβώς πριν ένα μήνα εντατικά μαθήματα. Tο είχε προτείνει εκείνος. Ήταν κάτι που το ήθελα και εγώ σίγουρα. Άλλωστε τα ιταλικά είναι μία πολύ ωραία γλώσσα. Πρόσφατα ψηφισμένη ως η πιο ερωτική της Ευρώπης…

 

Δεν ήταν σε καμία περίπτωση ότι ήθελα να σταματήσουμε τα μαθήματα. Ήθελα απλά να πηγαίνουμε με λίγο μικρότερη συχνότητα. Την τελευταία φορά λοιπόν καθοδόν προς το μάθημα άρχισα να μιλάω.

“Καταπιέζομαι να το κάνουμε τόσο συχνά. Σήμερα παραδείγματος χάριν δεν θα ήθελα να πάμε. Δεν έχω τόσο όρεξη. Είναι φορές που δεν θέλω να έρθω και το κάνω μόνο και μόνο για να σ ‘ευχαριστήσω! Επειδή θέλεις τόσο πολύ να μάθεις ιταλικά… Κάποιες φορές όμως αισθάνομαι ότι δεν είμαι ελεύθερη στο να το επιλέξω εγώ η ίδια”.

Το μάθημα ιταλικών εκείνη την ημέρα δεν ήταν το ίδιο με τις προηγούμενες φορές. Μπορεί να έγινε κανονικά, αλλά αισθανόσουν ότι κάτι ήταν διαφορετικό. Η επιβεβαίωση ήρθε μετά από δύο μέρες και η αλήθεια είναι με έναν αρκετά ευφάνταστο τρόπο, που δεν έχει σημασία να σας πω ποιος ήταν αυτός, γιατί τα λόγια είχαν μεγαλύτερη βαρύτητα. Περιττό να πω ότι σε αυτές τις δύο μέρες δεν είχαμε πάει για μάθημα και συνειδητοποίησα ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μου προτείνει να πάμε ξανά, αν δεν το έκανα φυσικά εγώ…

“Δεν σε υποχρέωσα ποτέ να έρθεις με το ζόρι! Εγώ απλά είπα ότι ήθελα να ξεκινήσω μαθήματα ιταλικών και είπες ότι θα σου άρεσε και εσένα. Δεν σε πίεσα ποτέ να κάνεις κάτι χωρίς την θέλησή σου”.

 

Όμως αν εσύ καταπιέστηκες όπως λες, πώς θες να νιώσω εγώ, όταν ξέρω πως κάποιες από τις φορές που κάναμε μάθημα δεν το έκανες με την ψυχή σου! Μπορεί όπως είπες να το έκανες για μένα, αλλά δεν έχω ανάγκη να αισθάνομαι σα να είμαι βάρος! Και πλέον αισθάνομαι κάπως έτσι, γιατί ξέρω ότι αν σου προτείνω να κάνουμε κάτι μαζί θα το κάνεις για μένα και όχι γιατί πραγματικά το θέλεις κι εσύ. Είναι χίλιες φορές προτιμότερο να μην έρθεις καθόλου ή και να σταματήσεις ακόμα. Είναι σα να έχασα την εμπιστοσύνη μου. Δεν πρόκειται να σου προτείνω ξανά κάτι, γιατί στην σκέψη ότι σου στερώ την ελευθερία, μού προκαλεί μεγαλύτερη πίεση.

 

Ξαφνικά κατάλαβα ότι κάτι μου είχε διαφύγει. Είχαν περάσει δύο μέρες και εγώ νόμιζα ότι το ζήτημα είχε ξεπεραστεί. Τότε ήταν που συνειδητοποίησα γιατί πήρα μία τόσο βολική απάντηση χθες, όταν ζήτησα να αναβάλλουμε το μάθημα γιατί ένιωθα κουρασμένη. Είχα ρωτήσει αν γίνεται να μην πάμε και αν τον πειράζει και η απάντηση ήταν πως: “Oχι δεν με πειράζει, μπορείς να ξεκουραστείς”.

 

Φαίνεται οκ σαν απάντηση, όμως τώρα που το ξανασκέφτομαι υπό προηγούμενες συνθήκες θα συνοδευόταν με κάποιο είδος πλάκας τύπου: “Οκ , όμως θα φάω μόνος μου την ιταλική pizza που θα φέρω σπίτι, με διπλή πεπερόνι που ξέρω ότι σου αρέσει!”. Ίσως μάλιστα να έστελνε την παραπάνω φράση γραμμένη και στα ιταλικά. Σίγουρα η απάντηση που είχα πάρει δεν ήταν στις προσδοκίες μου.

Τελικά τα μαθήματα πιάνου ίσως φαινόντουσαν πιο απλά…. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αν θέλεις να λύσεις κάποιο πρόβλημα χρειάζεται καλό φαγητό, ίσως μια πάστα καρμπονάρα ή γαρίδες fra diavolo. Ε, και μάλλον κανά δύο μαθήματα “ιταλικής γλώσσας” που θα έχεις προσφερθεί εσύ να κάνουμε, θα βοηθούσαν πολύ. Και για γλυκό φυσικά ή gelato ή κατά την δική μου προτίμηση τιραμισού…

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Sofia Xristianidou

Είμαι η Σοφία Χριστιανίδου, μια ρομαντική ψυχή που αγαπάει τον άνθρωπο και την ψυχή του...Γράφω, γιατί έτσι μου αρέσει να εκφράζομαι! Λατρεύω την ποίηση, τη φιλοσοφία και ψάχνω την αρμονία και την ''ομορφιά'' στα πράγματα! Όσο για τη μόδα και το styling...μεγάλες μου αδυναμίες! Εμπνέομαι από τον κόσμο γύρω μου, αγαπώ τους φίλους μου και δεν μπορώ να ζήσω χωρίς καφέ!