Ο ΚΗΠΟΣ  διοργανώνει το σεμινάριο «Νοηματική Γλώσσα & κουλτούρα κωφών» με εισηγήτρια την Στέλλα Σάββα.

Στόχος του συγκεκριμένου σεμιναρίου είναι να εξοικειωθούν τα άτομα με αυτή την ιδιαίτερη γλώσσα αλλά και με την κουλτούρα και την κοινωνία των κωφών ατόμων.
Το να καταφέρει κάποιος να μάθει μία ξένη γλώσσα, σημαίνει ότι κατανοεί και υιοθετεί τον αντίστοιχο πολιτισμό.
Το σεμινάριο απευθύνεται σε ενήλικες και σε όσους ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την κοινωνία των κωφών και τους τρόπους με τους οποίους αυτή λειτουργεί.

Η Ελληνική Νοηματική Γλώσσα είναι η φυσική γλώσσα της κοινότητας των κωφών στην Ελλάδα. Είναι μία γλώσσα πλήρης η οποία είναι δυνατό να μελετηθεί και να αναλυθεί μεμονωμένα. Αυτό που κάνει ιδιαίτερη τη νοηματική γλώσσα είναι ότι δεν είναι προφορική αλλά οπτικοκινητική. Η έκφραση αυτή υλοποιείται με την κίνηση των χεριών, μια κάποια κίνηση του σώματος ενώ πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η έκφραση του προσώπου. Η γνώση και η χρήση της νοηματικής γλώσσας δεν είναι η μόνη προϋπόθεση προκειμένου να ενταχθεί ένα άτομο στην κοινότητα των κωφών. Ο σεβασμός της κουλτούρας των κωφών αποτελεί μία εξίσου σημαντική  προϋπόθεση.

Η ΕΝΓ (Ελληνική Νοηματική Γλώσσα) δεν αναπαριστά την ομιλούμενη ελληνική γλώσσα, όπως είναι δηλαδή η γραπτή γλώσσα και η οποία είναι σε θέση να αποδώσει εκφράσεις της ομιλούμενης γλώσσας.

Η νοηματική γλώσσα είναι χρήσιμη προκειμένου να διευκολυνθεί η επικοινωνία με τα κωφά άτομα. Αυτό μάλιστα τονίζεται και από τον Σωκράτη στο διάλογο με τον Ερμογένη (έργο του Πλάτωνα «Κρατύλος»).

Το όφελος που θα αποκομίσουν οι συμμετέχοντες είναι ότι η νοηματική γλώσσα αποτελεί έναν τρόπο επικοινωνίας ξεχωριστό και πρωτότυπο, ο οποίος δίνει μίαν άλλη διέξοδο στο σώμα προκειμένου να εκφραστεί. Τέλος, μετά την ολοκλήρωση του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα είναι πλουσιότεροι σε γνώση κι επίσης θα έχουν βοηθηθεί ώστε να μπορεί να επιτευχθεί μία ισότιμη επικοινωνία ανάμεσα στους ακούοντες και στους μη ακούοντες.

Νοηματική Γλώσσα & κουλτούρα κωφών
Έναρξη:  25/10/2018
Λήξη:      20/12/2018
Εισηγήτρια: Στέλλα Σάββα


Η Στέλλα Σάββα γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και σπούδασε στο Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού. Επίσης είναι κάτοχος μεταπτυχιακού Ειδικής Αγωγής και φοιτήτρια στο μεταπτυχιακό της Δημιουργικής Γραφής στο ΑΠΘ.
Έχει υπάρξει εθελόντρια στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης όπως επίσης και εμψυχώτρια σε δύο κύκλους θεατρικού εργαστηρίου σε αυτό.
Ασχολήθηκε για χρόνια με τη Δημιουργική Απασχόληση παιδιών καθώς επίσης έχει εργασθεί και σε παιδικές κατασκηνώσεις. Κάτοχος του συστήματος Braille και της Επάρκειας της ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Τον τελευταίο χρόνο διδάσκει στο Πολιτιστικό Κέντρο της Γέφυρας τη Νοηματική Γλώσσα όπως και την τέχνη της Δημιουργικής Γραφής.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί σε οκτώ δίωρες συναντήσεις, κάθε Πέμπτη 18:00 – 20:00 και το συνολικό του κόστος θα είναι 80€ ευρώ (70€ φοιτητών/ ανέργων).

Στη συνάντηση γνωριμίας του σεμιναρίου που είναι ανοιχτή για το κοινό και θα γίνει την Πέμπτη 25 Οκτωβρίου στις 18:00, η εισηγήτρια κα. Στέλλα Σάββα θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του σεμιναρίου και θα λύσει τυχόν απορίες.

 

Πληροφορίες:
Κήπος (σεμινάρια, workshops, εκδηλώσεις)
Ορφανίδου 6, Θεσσαλονίκη
τηλ: 2313078962 (18:00 – 22:00)/
e: info@kipos-seminaria.gr/ www.kipos-seminaria.gr,
https://www.facebook.com/kipos.seminaria/twitter.com/kiposseminaria

Γραφείο Τύπου «ΚΗΠΟΣ» Σεμινάρια :
Βάσω Μιδούχα, 6973 552599, missbase@gmail.com

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Marios Tavlaridis

Κοινωνικός, λίγο εγωιστής, έχω πάρει και από το ζώδιο μου. Αυτό είναι αν γεννιέσαι το καλοκαίρι. Είμαι Λέων λοιπόν. Πιστεύω στην δύναμη της γραφής. Μου αρέσει να γράφω. Πάντα ήθελα να γράψω ένα τεράστιο βιβλίο. Αλλά κάτι με κρατούσε. Λατρεύω τα ταξίδια. Αγαπώ πολύ την Ελλάδα μας και τις ομορφιές της. Αγαπώ την μουσική, ασχολούμαι με αυτήν. Παίζω τρομπέτα. Παίζω και μουσική σε ραδιοφωνικό σταθμό. Πολυάσχολος, τελειομανής, επίμονος. Για μένα έχουν πει πολλά. Έχουν κρίνει το βλέμμα μου, την γοητεία μου, το πάθος μου για ζωή και δημιουργία. Μερικές από τις εκφράσεις που συχνά χρησιμοποιώ και αυτό κάνει τον κόσμο να γελά, είναι : “Ε.. Βέβαια”, “Συνέχισε με αυτό το ρυθμό εσύ”, και όταν κάτι με παραξενεύει τότε ακούγεται ο ήχος, “τιριιιιουμ”.