Όποιος οδηγεί γνωρίζει πολύ καλά ότι η αίσθηση του να βρίσκεσαι στο αυτοκίνητο, ο αέρας που φυσάει, ο ήχος της μηχανής την ώρα που πατάς γκάζι μαζί με την δυνατή μουσική, είναι μια πραγματική αίσθηση ελευθερίας. Λεπτά που απολαμβάνεις την διαδρομή,  ιδιαίτερα όταν ταξιδεύεις.

Δυστυχώς όμως εκείνη την ώρα σε δευτερόλεπτα, γιατί πραγματικά τόσο χρειάζεται, ένα λάστιχο, κάποιος που μπαίνει απότομα μπροστά σου και σε τρομάζει, το κινητό που ξαφνικά χτυπάει και θέλεις να το βρεις, μπορεί να αλλάξει αυτό το συναίσθημα και να το μετατρέψει σε εφιάλτη!

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Υγείας, η ηλικιακή ομάδα που πλήττεται περισσότερο από τα τροχαία σε παγκόσμιο επίπεδο είναι αυτή μεταξύ 15 και 29 ετών. Οι παράγοντες είναι η άγνοια κινδύνου, η έλλειψη εμπειρίας και η υπερεκτίμηση των δυνατοτήτων τους που  οδηγούν στο αποτέλεσμα τα άτομα της συγκεκριμένης ηλικίας να έχουν ως κύρια αιτία θανάτου τα τροχαία. Πρέπει να προσθέσουμε ότι οι  ηλικίες 5-14 ετών  και 30-44 ετών, ο ίδιος παράγοντας τα κατατάσσει ως δεύτερη και τρίτη αιτία θανάτου αντίστοιχα.

Μελετώντας όλα τα παραπάνω θέλησα να ερευνήσω τι πράττουν στο εξωτερικό και με ποιους τρόπους εκπαιδεύουν τα έφηβα πλέον παιδιά τους.

Από το 1990 και μετά έχει υιοθετηθεί στις περισσότερες πολιτείες της Αμερικής ένας νόμος που υποχρεώνει το νεαρό ή τη νεαρή που θα πάρει την άδεια οδήγησης να έχει πραγματοποιήσει 40 με 50 ώρες αναγκαστικής πρακτικής εξάσκησης με τον γονέα του ή με άλλον που έχει το δίπλωμα και είναι άνω των 25 ετών. Η νομοθέτηση αυτή βοήθησε να μειωθούν τα ατυχήματα στους έφηβους στο μισό.

Η πρακτική εξάσκηση διαρκεί γύρω στους έξι μήνες , επειδή όμως οι νεαροί συνέχιζαν μετά την κατοχή του διπλώματος να κάνουν παραβάσεις θεώρησαν σκόπιμο να τοποθετήσουν κάμερες την ώρα της εκπαίδευσης για να δουν τι δημιουργούσε το πρόβλημα. Σίγουρα ο ευαίσθητος χαρακτήρας των εφήβων κάνει πιο δύσκολο το έργο του γονέα, οι ερευνητές όμως παρατήρησαν ότι οι γονείς πρέπει να αφήνουν τα παιδιά να οδηγούν σε όλες τις συνθήκες, με βροχή, μέρα και νύχτα, σε χωματόδρομους στην υπερβολική κίνηση και να είναι σίγουροι πριν τους αφήσουν μόνους ότι περιπτώσεις όπως να σταματάς στην πινακίδα στοπ, γίνεται αυτόματα.

Τώρα, όσον αφορά την χώρα μας, η αλήθεια είναι ότι τροχαία αποτελούν μια πληγή.

Κάθε φορά που γίνεται κάτι άσχημο όλοι μιλάνε και μετά από λίγο πάλι τα ίδια.  Πέρα από την πολιτική βούληση όμως με την οποία οι παραβάσεις θα πρέπει να τιμωρούνται πιο αυστηρά και με μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, οι αλλαγές πρέπει να ξεκινήσουν από εμάς τους ίδιους. Εμείς δίνουμε το καθημερινό παράδειγμα στα παιδιά μας.

Το κυριότερο όμως να προσευχόμαστε και να ευχόμαστε να μην βρισκόμαστε στο λάθος μέρος την λάθος στιγμή, όπως συνέβη με την άτυχη μητέρα και το μωρό της την περασμένη Κυριακή! Κανένας άνθρωπος στον κόσμο δεν πρέπει να βιώνει αυτόν τον πόνο. Ένα αίσθημα αβάσταχτο και αφόρητο, που όλα τα πλούτη του κόσμου δεν μπορούν να το εξαλείψουν. Κανένα χρηματικό ποσό δεν μπορεί να αντικαταστήσει την ανθρώπινη ζωή και ακόμη περισσότερο όταν βρίσκεται στο άνθος της.  Όλοι τους είχαν πολλά ακόμη να προσφέρουν και πολλά περισσότερα να πουν.

Η μοίρα, η τύχη, ο Θεός αποφάσισε να τους ανοίξει την πόρτα των Αγγέλων.

Είμαστε πολύ μικροί για να κρίνουμε γι’ αυτό σεβασμός και σιωπή…..


Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Zacharenia Pilitsidou

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Από μικρή δηλώνει ερωτευμένη με το ραδιόφωνο και την συγγραφή. Αποφοίτησε το Οικονομικό της Νομικής στο ΑΠΘ και για αρκετά χρόνια αφοσιώθηκε στα ταξίδια. Σήμερα είναι μητέρα δύο παιδιών. Αποφάσισε να επιστρέψει στα θρανία, και αποφοίτησε από την σχολή του Μεταπτυχιακού τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Αυτή τη στιγμή είναι υποψήφια διδάκτορας στην ίδια σχολή, αποδεικνύοντας πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα! Όποιος την γνωρίσει δύσκολα ξεχνά το χαμόγελό της.