Ένα ερώτημα που ταλανίζει το ανθρώπινο είδος εδώ και αιώνες και που ακόμη παραμένει άλυτο, είναι αν υπάρχει φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών. Οι απόψεις, όπως είναι λογικό διίστανται. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι, σύμφωνα με έρευνες, η φιλία μεταξύ του αντίθετου φύλου είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει, καθώς ένας από τους δύο, θα εμφανίσει κάποια στιγμή ερωτικές διαθέσεις. Υπάρχουν όμως και πολλοί που έχουν αντίθετη άποψη σχετικά με αυτό το ζήτημα. Εγώ είμαι μια από αυτούς, και θα σας αιτιολογήσω την άποψή μου ευθύς αμέσως!

Κατά τα σχολικά χρόνια είναι πολύ διαδεδομένο να δημιουργείς μια μεγάλη παρέα που περιλαμβάνει άτομα και των δύο φύλων. Πέρα από τα κοινά ενδιαφέροντα που μπορεί να σας φέρουν κοντά, πιστεύω ότι σημαντικό ρόλο παίζει και η περιέργεια που νιώθουμε να καταλάβουμε πως σκέφτεται το αντίθετο φύλο. Έτσι λοιπόν, ο φίλος μας, θα μας μιλήσει- χωρίς ίχνος ντροπής θα έλεγα- για όλα αυτά που σκέφτονται και θέλουν τα αγόρια σε εκείνη την ηλικία. Παρομοίως και εμείς δε θα διστάσουμε να τον συμβουλεύσουμε με ποιόν τρόπο πρέπει να κινηθεί για να κατακτήσει την κοπέλα που του αρέσει. Όλα καλά, όλα ωραία μέχρι στιγμής.

Βέβαια, εξίσου συνηθισμένο σε εκείνη την εφηβική ηλικία, είναι κάποια στιγμή ο ένας από τους δύο να αρχίσει να αισθάνεται περισσότερα πράγματα από τον άλλον. Κάπου εκεί περιπλέκονται τα πράγματα, κάτι που εγώ προσωπικά το θεωρώ φυσιολογικό. Γιατί, όταν περνάς πολύ χρόνο με έναν άνθρωπο, όταν έρχεστε κοντά και μοιράζεστε πράγματα, νιώθεις ότι γνωρίζεστε τόσο καλά που θα μπορούσατε να δημιουργήσετε το τέλειο ζευγάρι. Φυσικά, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η συγκεκριμένη ηλικία, κατά την οποία είσαι ακόμα στην προσπάθεια να ανακαλύψεις τον εαυτό σου, να δεις τι σου αρέσει κ.ο.κ. Οπότε, ουσιαστικά, στα εφηβικά μας χρόνια είναι λίγο δύσκολο να συνάψουμε άκρως φιλικές σχέσεις με άτομο του αντίθετου φύλου.

Περνώντας όμως στην ενηλικίωση τα πράγματα αλλάζουν. Όταν πλέον έχεις κατασταλάξει στο τι σου αρέσει, τι ζητάς από τον άλλον, τι θέλεις γενικότερα, είσαι πιο σίγουρος για τις σχέσεις σου με τους άλλους ανθρώπους. Αυτή σου η σιγουριά, περνάει και στους άλλους και κάπως έτσι αναπτύσσονται οι φιλικές σχέσεις. Ξαφνικά λοιπόν, συνειδητοποιείς ότι έχεις φίλους του αντίθετου φύλου και ότι περνάς πολύ καλά μαζί τους. Δεν είναι άτομα που απλά κάνετε παρέα, είναι άτομα με τα οποία είστε στενά συνδεδεμένοι.

Από προσωπική εμπειρία λοιπόν, θεωρώ ότι για ένα κορίτσι το να έχει φίλους αγόρια είναι ότι καλύτερο. Δεν είναι μόνο ότι καταλαβαίνεις περισσότερο το πώς σκέφτονται οι άνδρες, είναι ότι έχουν έναν μαγικό τρόπο να σε ηρεμούν. Εμείς σαν γυναίκες, έχουμε την τάση να υπέρ αναλύουμε τα πάντα, εκείνοι από την άλλη είναι απλοί και περιεκτικοί. Θα σου πουν αυτό που θέλουν με μια μόνο κουβέντα, πολλές φορές μάλιστα, σκληρή. Το αποτέλεσμα μετράει όμως, σωστά;

Επιπλέον, όταν έχεις φίλους άνδρες νιώθεις αυτόματα πιο ασφαλής. Γυναίκες είμαστε βρε παιδί μου, φοβόμαστε. Αλλά ποίος μπορεί να μας πειράξει όταν είμαστε μαζί με τους κολλητούς μας; Κανείς! Οι φίλοι μας θα είναι πάντα εκεί να μας προστατεύσουν, σαν τα μεγαλύτερα αδέρφια μας, που δεν θα αφήσουν κανέναν να μας κάνει κακό.

Ακόμη, όταν κάνεις παρέα με αγόρια, νιώθεις περισσότερο ελεύθερη να είσαι ο εαυτός σου. Η ντροπή δεν έχει θέση στην παρέα σας και εσύ μπορείς να εκφράζεσαι και να λες ότι νιώθεις χωρίς άγχος και δισταγμό. Εξάλλου, είναι γνωστό ότι οι άνδρες μεταξύ τους είναι πολύ χαλαροί και αυθόρμητοι, κάτι που οι γυναίκες πολύ συχνά αποφεύγουμε να κάνουμε. Αυτό ίσως συμβαίνει επειδή στις γυναικείες σχέσεις, πολλές φορές κυριαρχεί η ζήλεια και ο ανταγωνισμός. Όπως και να χει, η συναναστροφή με αγόρια σε κάνει να γνωρίσεις πως είναι η αληθινή φιλία.

Από την άλλη πλευρά, φαντάζομαι, ότι πάνω κάτω τα ίδια ισχύουν και για τα αγόρια που κάνουν παρέα με κορίτσια. Έτσι και εκείνοι βλέπουν το πώς σκέφτονται οι γυναίκες, νιώθουν ότι έχουν μια μικρότερη αδερφή που πρέπει να προστατεύουν, αλλά κυρίως, ξέρουν πως έχουν έναν άνθρωπο να μιλήσουν και να συμβουλευτούν όταν έχουν τις μαύρες τους. Γιατί καλό το ρητό «οι άνδρες δεν κλαίνε», αλλά άνθρωποι είναι και αυτοί και δεν σκέφτονται πάντα το ποδόσφαιρο!

Κλείνοντας λοιπόν, για μένα, όχι μόνο υπάρχει φιλία μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά είναι και πραγματικά μοναδική!

 

 

 

 

 

 

 

 

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Emmanouela Fotaki

Σπουδάζω δημοσιογραφία στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Η καταγωγή μου είναι από το όμορφο Ρέθυμνο και όσοι με γνωρίζουν, σίγουρα έχουν παρατηρήσει πως δεν σταματάω ποτέ να μιλάω! Αυτό που ίσως δε γνωρίζουν για μένα όμως, είναι ότι λατρεύω εξίσου να γράφω. Θεωρώ τη γραφή ένα τρόπο έκφρασης, γι' αυτό και επιλέγω θέματα που με προβληματίζουν, ανθρώπους που μου κινούν το ενδιαφέρον και μέρη που με εντυπωσιάζουν. Απεχθάνομαι κάθε είδος αδικίας και ρατσισμού και σαν στόχο στη ζωή μου έχω να βοηθάω όλους τους ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Η ευαισθησία και ο αυθορμητισμός, τα όπλα μου!