Τα σχολεία τελείωσαν και τα παιδιά έχουν αρχίσει ήδη να μη μαζεύονται στο σπίτι. Η ενέργειά τους και η όρεξη που έχουν για παιχνίδι είναι ανεξάντλητη και ο ελεύθερος χρόνος μοιάζει ατελείωτος. Σίγουρα οι διακοπές σημαίνουν ξεκούραση και ανεμελιά, αλλά αποτελεί και μία πολύ καλή ευκαιρία για δημιουργικές δραστηριότητες για τους γονείς και τα παιδιά.

Για αρχή οργανώστε το χρόνο σας και προγραμματίστε τις μέρες, σας έτσι ώστε να μη χρειάζεται κάθε μέρα να σκέφτεστε το τι μπορείτε να κάνετε.

Εκτός από θάλασσα μπορείτε να επισκεφτείτε ένα βούνο και έτσι θα έρθετε και εσείς και τα παιδιά σας πιο κοντά στη φύση. Επισκεφτείτε αρχαιολογικούς χώρους ή και άλλες κοντινές περιοχές του τόπου σας. Περπατήστε στους δρόμους της πόλης σας  μαζί με τα παιδιά σας και ανακαλύψτε από κοινού άγνωστες πτυχές της. Κάντε ένα πικ νικ σε ένα πάρκο και αφήστε τα παιδιά να ετοιμάζουν το γεύμα. Τα βράδια μπορείτε να παρακολουθήσετε θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες ή θερινό σινεμά. Καλέστε φίλους στο σπίτι και οργανώστε βραδυά με επιτραπέζια παιχνίδια, παντομίμα, καραόκε.

Βέβαια καλό είναι να μην ξεχνάμε και τη μόρφωση των παιδιών. Τα εξωσχολικά βιβλία είναι μία καλή επιλογή καθώς και τα σχολικά βοηθήματα με δραστηριότητες μαθησιακές λίγο πιο ευχάριστες από τα σχολικά βιβλία.

Επίσης, η χρήση ηλεκτρονικών συσκευών (τάμπλετ, κινητό, υπολογιστής) καλό είναι να περιοριστούν από τη στιγμή που δε μπορούν να αποκλειστούν πλήρως από την καθημερινότητα των παιδιών και να προωθούνται περισσότερες εξωτερικές δραστηριότητες.

Όσον αφορά τις διακοπές στη θάλασσα οργανώστε και πάλι το χρόνο σας δημιουργικά. Κατά τις ώρες που βρίσκεστε στην παραλία σίγουρα θέλετε και εσείς να ηρεμίσετε, αλλά βρείτε χρόνο να παίξετε μαζί με τα παιδιά σας χωρίς να τα αφήνετε μόνα τους με τα κουβαδάκια και τη μπαλα.

Εξάλλου οι καλοκαιρινές διακοπές είναι αυτές που έχουν εντυπωθεί καλύτερα στη μνήμη όλων μας, έτσι δημιουργήστε αναμνήσεις στα παιδιά σας από τις διακοπές μαζί σας που θα κρατήσουν για πάντα!

 

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Theognosia Soldatou

Μεγάλωσα στην Καστοριά μία πόλη όπου η λίμνη είναι το κύριο χαρακτηριστικό της. Επηρεασμένη λοιπόν από αυτό το τοπίο, από μικρή έλεγα ότι όταν μεγαλώσω ήθελα να γίνω γιατρός για τους κύκνους. Μεγάλωσα λοιπόν και κατάλαβα ότι το όνειρό μου ήταν λίγο παιδικό, οπότε ωρίμασα εγώ, ωρίμασαν και οι στόχοι μου. Σπούδασα Ψυχολογία και ειδικεύτηκα στην Συμβουλευτική και την Ειδική Αγωγή. Από τα πρώτα κιόλας βήματα ασχολήθηκα με τα παιδιά και δούλεψα σε αρκετούς σχετικούς χώρους της Θεσσαλονίκης. Επειδή όμως το να δουλεύεις με παιδιά χρειάζεται αντοχή σωματική και ψυχική, θα με βρεις να συχνάζω σε κάποιο γυμναστήριο της πόλης ή σε κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο.