Η συναισθηματική νοημοσύνη (ΣΝ) είναι ένα σύνολο ικανοτήτων και δεξιοτήτων που βοηθούν το άτομο να αναγνωρίζει, να κατανοεί και να χρησιμοποιεί πληροφορίες συναισθηματικής φύσεως. Συγκεκριμένα, είναι η ικανότητα που έχει ο άνθρωπος να γνωρίζει πότε βιώνει ένα συναίσθημα, να μπορεί να το κατονομάσει και να το αναγνωρίσει αλλά και να είναι ευαίσθητος στην εκδήλωση των συναισθημάτων των συνανθρώπων του.

Η ανάπτυξη της ΣΝ στα πρώτα χρόνια της ζωής είναι πολύ σημαντική. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να αναπτύξουν τη ΣΝ και όπως λέει  ο Gottman (1997) «Οι γονείς που προσφέρουν στα παιδιά τους καθοδήγηση στον κόσμο των συναισθημάτων μεγαλώνουν συναισθηματικά υγιέστερα παιδιά».

Για να ενισχύσουν οι γονείς την ικανότητα του παιδιού τους να έχει καλύτερες σχέσεις με τον εαυτό του αλλά και τους άλλους καλό είναι:

  • Αρχικά να παίρνουν στα σοβαρά όλα τα συναισθήματά του παιδιού τους και να αντιλαμβάνονται όλα τα σημάδια που δείχνει το παιδί για αυτό που αισθάνεται.
  • Να το βοηθούν να κατονομάσει το συναίσθημα που βιώνει και να του δείχνουν στρατηγικές για τη διαχείρισή του (πχ να το συμβουλεύουν να πάρει βαθιές ανάσες όταν είναι πολύ θυμωμένο ή να μετρούν μαζί μέχρι το 10).
  • Να μοιράζονται τα δικά τους συναισθήματα με το παιδί και να εξηγούν τις αιτίες τους.
  • Να σκέφτονται τα άτομα με τα οποία συναναστρέφεται στην καθημερινότητά του το παιδί και τους χώρους στους οποίους κινείται προκειμένου να αντιληφθούν καλύτερα τα συναισθήματα του παιδιού και τις αιτίες τους.
  • Να είναι ειλικρινής και να έχουν υπομονή στα έντονα ξεσπάσματα συναισθημάτων (αρνητικά και θετικά).
  • Να παίζουν με το παιδί παιχνίδια συναισθημάτων και να διαβάζουν βιβλία με ανάλογο περιεχόμενο.
  • Και πολύ σημαντικό, να προσπαθούν να βοηθούν το παιδί να βρίσκει λύσεις μόνο του σεβόμενοι τις επιθυμίες του και τα στοιχεία του χαρακτήρα του χωρίς να προσπαθούν να επιβάλλουν τα δικά τους πιστεύω!

 Το αποτέλεσμα;

Παιδιά με υψηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης και αυτοαντίληψης, ουσιαστικές και ειλικρινείς κοινωνικές σχέσεις, καλές σχολικές επιδόσεις και κυρίως πολλά πολλά χαμόγελα!!!!!

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Theognosia Soldatou

Μεγάλωσα στην Καστοριά μία πόλη όπου η λίμνη είναι το κύριο χαρακτηριστικό της. Επηρεασμένη λοιπόν από αυτό το τοπίο, από μικρή έλεγα ότι όταν μεγαλώσω ήθελα να γίνω γιατρός για τους κύκνους. Μεγάλωσα λοιπόν και κατάλαβα ότι το όνειρό μου ήταν λίγο παιδικό, οπότε ωρίμασα εγώ, ωρίμασαν και οι στόχοι μου. Σπούδασα Ψυχολογία και ειδικεύτηκα στην Συμβουλευτική και την Ειδική Αγωγή. Από τα πρώτα κιόλας βήματα ασχολήθηκα με τα παιδιά και δούλεψα σε αρκετούς σχετικούς χώρους της Θεσσαλονίκης. Επειδή όμως το να δουλεύεις με παιδιά χρειάζεται αντοχή σωματική και ψυχική, θα με βρεις να συχνάζω σε κάποιο γυμναστήριο της πόλης ή σε κάποιο ταξιδιωτικό γραφείο.