Είχα την τύχη να ανήκω στην γενιά που μεγάλωσε στις αλάνες.

Παίζαμε μπάλα, αγόρια κορίτσια, περιμέναμε πότε θα νυχτώσει για να παίξουμε καλύτερα κρυφτό, ενώ το τζαμί ομολογώ ότι ήταν ένα από τα αγαπημένα μου!

Σήμερα τα παιδιά δυστυχώς έχουν να επιλέξουν ανάμεσα στο tablet, το κινητό και την τηλεόραση. Έχουν συνηθίσει να βλέπουν μονίμως κάτι με έντονα χρώματα, κουμπάκια και ήχους σε ιδιαίτερα πολύ μικρή ηλικία. Αυτή είναι η καθημερινότητά τους που τον χειμώνα λόγω των καιρικών συνθηκών και της αδυναμίας τους να βγουν έξω επιδεινώνεται.

Οι τρόποι με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε την χρήση των ηλεκτρονικών μέσων είναι συγκεκριμένοι και σύμφωνα πάντα με ειδικούς.

Πρώτον, πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί χρόνου, όσο δύσκολο και να ακούγεται αυτό. Να γίνει συζήτηση με το παιδί εφόσον είναι δυνατόν, όπου θα καθοριστούν τα όρια και ο χρόνος χρήσης των υπολογιστών.

Δεύτερον, όλα τα ηλεκτρονικά μέσα πρέπει να βρίσκονται σε κοινή θέα, στο σαλόνι, στην κουζίνα και γενικότερα σε ένα σημείο όπου ο γονιός έχει την δυνατότητα να επιβλέπει κάθε στιγμή.

Τρίτον, τοποθετήστε κωδικούς ώστε την ώρα που θα θέλει το παιδί να χρησιμοποιήσει το κινητό ή το tablet να αναγκαστεί να ζητήσει την άδεια σας.

Τέταρτον, ξεκινήστε νέες δραστηριότητες, ιδιαίτερα αθλητικές ή έστω εικαστικά, σκάκι οτιδήποτε ευχαριστεί το κάθε παιδί. Ο αθλητισμός και ο ποιοτικός χρόνος με τους φίλους του είναι η καλύτερη και αποτελεσματικότερη μέθοδος να ξεφύγει από τους ηλεκτρονικούς πειρασμούς.

Τέλος, γνωρίζω πολύ καλά ότι ένα από τα προβλήματα των γονέων είναι η στιγμή που επιθυμούν να πιουν ένα καφέ με φίλους εκτός σπιτιού. Εκείνη την ώρα παρατηρείς σχεδόν όλα τα παιδιά ανεξαρτήτου ηλικίας να έχουν  στα χέρια τους το κινητό του γονέα έτσι ώστε αυτός να μπορεί να πιει άνετα τον καφέ ή το ποτό του. Συμμερίζομαι την ανάγκη αυτή απόλυτα έχω όμως να προτείνω μία άλλη επιλογή, πάρτε μαζί σας παιχνίδια όπως UNO, χαρτί και μολύβι για να παίξουν τρίλιζα, όνομα ζώα φυτά και κρεμάλα, ας ζωγραφίσουν ότι βλέπουν ή να γράψουν κάτι.

Αν μετά από όλα αυτά βαρεθούν λίγο δεν βλάπτει, οφείλουν να μάθουν το προτέρημα της υπομονής, δεν βοηθάμε όταν τους δίνουμε το κινητό για να μην βαριούνται, ούτε να τρέχουμε να ικανοποιήσουμε κάθε τους επιθυμία στο λεπτό.

Γι’ αυτό υπομονή, υπομονή και υπομονή ….


 

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Zacharenia Pilitsidou

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Θεσσαλονίκη. Από μικρή δηλώνει ερωτευμένη με το ραδιόφωνο και την συγγραφή. Αποφοίτησε το Οικονομικό της Νομικής στο ΑΠΘ και για αρκετά χρόνια αφοσιώθηκε στα ταξίδια. Σήμερα είναι μητέρα δύο παιδιών. Αποφάσισε να επιστρέψει στα θρανία, και αποφοίτησε από την σχολή του Μεταπτυχιακού τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ. Αυτή τη στιγμή είναι υποψήφια διδάκτορας στην ίδια σχολή, αποδεικνύοντας πως τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα! Όποιος την γνωρίσει δύσκολα ξεχνά το χαμόγελό της.