Εκβιάζω σημαίνει αναγκάζω κάποιον με απειλές  ή με άλλα μέσα να κάνει κάτι που δε θέλει. Ο εκβιασμός προκαλεί θυμό, φόβο και οργή. Πολλές φορές οι άνθρωποι δεν μπορούν να διαχειριστούν μία τέτοια κατάσταση με αποτέλεσμα να μην τη μοιράζονται και να μη ζητούν βοήθεια, γιατί αισθάνονται ντροπή.

Η συνηθέστερη μορφή είναι ο συναισθηματικός εκβιασμός, μια μορφή ψυχολογικής χειραγώγησης. Στον εκβιασμό εμπεριέχεται εκδικητικότητα, κακεντρέχεια και φυσικά έλλειψη σεβασμού και ενσυναίσθησης. Ο εκβιασμός απαιτεί να μην αφήνεις περιθώρια δεύτερης ευκαιρίας.

Αυτός ο άνθρωπος φοράει ένα άσχημο προσωπείο και μεταμορφώνεται στο πραγματικό του εαυτό. Κάθε διάλογο τον γυρνά υπέρ του. Όσο καλός και να σου φαίνεται με ένα τέτοιο γεγονός, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα θα σου γκρεμίσει όλη την εικόνα που είχες για αυτόν. Θα σου προκαλέσει αηδία και θα απορήσεις για αυτή τη συμπεριφορά, γιατί θα σε έχει απογοητεύσει.

 

Και μην αρχίσεις τις δικαιολογίες ότι να τον προκάλεσα κι εγώ και να έχω κι εγώ την ευθύνη για όλη τη κατάσταση, γιατί αυτό δεν ισχύει. Ο εκβιαστής δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να είσαι ανεξάρτητο άτομο και θα ευχαριστηθεί μόνο όταν γίνει αυτό που θέλει. Στη πραγματικότητα ενδιαφέρεται αποκλειστικά για το δικό του συμφέρον και όχι για το δικό σου. Δεν τον ενδιαφέρει η γνώμη σου, δε σε σέβεται και μπορεί πολύ εύκολα και γρήγορα να φτάσει εκτός ελέγχου η κατάσταση.

Ο άνθρωπος αυτός είναι ειδικός στο να αλλάζει τα πάντα,  να δικαιολογεί και να τα εξηγεί όλα όπως τον βολεύει. Θα υποστηρίξει τη γνώμη του τόσο πειστικά που θα σε οδηγήσει ακόμα και στην αμφιβολία. Μια μέθοδος για να καταφέρει αυτό που θέλει είναι να σου προκαλέσει ενοχές. Δεν θα ακούει τι του ζητάς και σύντομα θα βρεθείς σε διλήμματα και αδιέξοδα. Και εάν του κάνεις παρατήρηση για αυτή τη συμπεριφορά, το πιο πιθανό είναι να θυμώσει και να σου πει ότι φέρεσαι εγωιστικά. Το θέμα είναι ότι ακόμα κι αν αυτό δεν ισχύει, δεν θα μπορείς να το αποδείξεις και μην μπεις καν στο κόπο να λογομαχήσεις, γιατί θα βγεις χαμένος.

 

Η επόμενη κίνησή του θα είναι να σου πει να μη σταθείς σε αυτή την άσχημη στιγμή και να δεχτείς την καλή του πλευρά. Πως δεν έχει ιδέα πώς συνέβη και ότι αυτός δεν ήταν ο πραγματικός του εαυτός. Φυσικά μην το δεχτείς, γιατί σκέψου ότι η εμπιστοσύνη σου έχει χαθεί πλέον και δεν θα αισθάνεσαι ασφαλής.

Μην πιστέψεις σε λόγια που ακούγονται όμορφα και ειλικρινή, γιατί όταν θα βρεθεί μια δύσκολη στιγμή για εκείνον που δε θα μπορεί να πάρει αυτό που θέλει από σένα, θα γίνει επίμονος και διεκδικητικός. Αφού δεν έχει μάθει να σέβεται το “Όχι”,, θα κάνει ότι περνά από το χέρι του για να σε μεταπείσει. Μην υποκύψεις στα διάφορα τεχνάσματά του.

Να αγαπάς τον εαυτό σου, να μη δέχεσαι τέτοιες άρρωστες συμπεριφορές και να βρίσκεις πάντα τη δύναμη να υπερασπίζεσαι τη γνώμη σου με σεβασμό στις ηθικές σου αξίες.

Απομακρύνσου από τέτοιους ανθρώπους και εάν δε σου το επιτρέπει η κατάσταση, ζήτησε βοήθεια.

Σχολίασε και εσύ..!

Σχόλια

Sofia Xristianidou

Είμαι η Σοφία Χριστιανίδου, μια ρομαντική ψυχή που αγαπάει τον άνθρωπο και την ψυχή του...Γράφω, γιατί έτσι μου αρέσει να εκφράζομαι! Λατρεύω την ποίηση, τη φιλοσοφία και ψάχνω την αρμονία και την ''ομορφιά'' στα πράγματα! Όσο για τη μόδα και το styling...μεγάλες μου αδυναμίες! Εμπνέομαι από τον κόσμο γύρω μου, αγαπώ τους φίλους μου και δεν μπορώ να ζήσω χωρίς καφέ!